واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: خبرهاي خوش براي زنان سرپرست خانوار
به بخت خود فكر مي كند كه با مرگ شوهرش تيره و تار شد ، شايد اشتباه او گذران زندگي تنها با تكيه بر در آمد شوهر بود اما او به خواست شوهر و اطرافيان تن داده بود و بر خلاف ميلش نمي توانست دوشا دوش مرد خود كار كند.
حالا تنها تكيه گاهش كجاست كه ببيند شانه هاي همسرش زير دوش مشكلات خم شده است.
او به دنبال دست هاي حمايت گري مي گردد، كه فرزندان يتيمش را از گرداب بي پناهي بيرون بكشد و در امنيت نگه دارد ولي ... خودش يك تنه بار زندگي را با كار در منزل ديگران به دوش مي كشد.
بي اختيار همچون هميشه اشك راه خود را روي گونه هايش كه از شدت حرف هاي نيش دار سرخ شده پيدا مي كند و بغض اين زخم كهنه مي شكند.
در حال حاضر هزاران زن سرپرست و بد سرپرست خانوار براي كسب لقمه ناني حلال براي فرزندان يتيمشان بايد طعنه هاي ناجوانمردانه مردم را بشنوند.
(زهرا -الف) 50 ساله يكي از زنان سرپرست خانوار است كه به دليل از كار افتادگي و بيماري اعصاب همسرش از 20 سال پيش سرپرستي 4 فرزندش را بر عهده دارد.
او مي گويد : متاسفانه نوع نگاه مردم به زندگي ما بسيار نامناسب است ، بيشتر مواقع با رفتارهاي تحقيرآميز افراد روبرو مي شويم كه خيلي سخت است.
او اضافه مي كند : در اين مدت سختي ها و مشكلات زيادي سر راه زندگي مان بود ولي من طوري زندگي نكرده ام كه حتي همسايه ديوار به ديوارمان متوجه شود ، سعي كردم زندگي آبرومندانه اي را براي فرزندانم فراهم كنم تا به آن ها ضربه روحي وارد نشود.
من به فرزندانم افتخار مي كنم ، وقتي مي بينم هر كدامشان در تحصيل موفق بوده و با اين اوضاع خانوادگي مان به دانشگاه رفته اند و هر طور شده كار مي كنند تا خرج خود را تامين كنند.
او مي افزايد : حدود 18 سال است تحت حمايت هاي بهزيستي هستيم و ماهي 50 هزار تومان مستمري دريافت مي كنيم كه تا حدي كمك خرجمان است.
وي در حال حاضر تنها دغدغه و نگراني خود را در آينده بچه ها مي داند و مي گويد: پسر بزرگم كه 24 سال سن دارد از سن 14 سالگي كار مي كند و به دليل مشكلاتي كه در خانواده داريم هنوز قصد ازدواج ندارد.
او مي گويد : اگر افرادي مثل ما ، مورد حمايت هاي جدي و مالي دولت قرار نگيرند مشكلات و آسيب هاي بسياري در جامعه به وجود مي آيد ، بهزيستي براي اشتغال زنان سرپرست خانوار اقداماتي انجام داده كه قابل تقدير است.
پاكداري خانم 48 ساله اي است كه 16 سال سرپرست خانوار بوده و 5 فرزند نيز دارد.
او با اشاره به تبعيضاتي كه در جامعه نسبت به وي و امثالش مي شود اعتراض دارد و مي افزايد : سطح سواد چنداني ندارم و همسرم كه نان آور خانواده مان بود سال هاست از بيماري ريوي رنج مي برد.
او ادامه مي دهد : كار در منازل مردم ، تحمل نيش و كنايه ها ، فشارهاي عصبي و بيماري خودم ديگر تواني برايم نگذاشته ولي چاره اي نيست و بايد با آن ها كنار بيايم وي 50 هزار تومان حقوقي كه هر ماه از بهزيستي دريافت مي كند را با توجه به گراني ها بسيار ناچيز مي داند ولي مي گويد : به همين ميزان هم قانع هستيم و هميشه دعاي سلامتي مي كنيم.
وي مهمترين دغدغه خود را نگراني ، اضطراب و ناامني نسبت به آينده خود و فرزندانش عنوان و اضافه مي كند : نگرش جامعه نسبت به زنان سرپرست خانوار و استفاده از كلماتي چون مطلقه و يا بيوه بودن از اصلي ترين مشكلات زنان سرپرست خانوار به شمار مي آيد كه باعث منزوي شدن و دوري از اجتماع افرادي مثل من مي شود و من نيز چنين احساسي دارم.
يك كارشناس امور اجتماعي و آسيب ها مي گويد : زنان سرپرست خانوار علاوه بر نقش مادر ، بايد نقش پدر را هم براي فرزندانشان ايفا كنند و حتي در برابر حوادث زندگي يكه و تنها چون كوهي استوار بايستدند و مقابله كنند ، آن ها با وجود بحران هاي اقتصادي ،سياسي ، اجتماعي و حتي نگرش هاي عذاب دهنده و حقارت بار ، ترس ، خجالت و فشار زندگي خم به آبروي خود نمي آورند و شجاعانه نبرد مي كنند تا سربلند شوند.
حميدرضا خواجوي معتقد است : به طور كلي زن سرپرست خانوار تمام مسئوليت هاي فرزندان از يك طرف و اداره خود از طرف ديگر را به عهده داشته و هيچ گونه ياري رساني در اين خصوص ندارد ؛ به بيان ديگر مسئوليت ها و نقش يك فرد در خانواده نيز در مسئوليت هاي اين زن خلاصه مي شود و مشكلات وي را صد چندان مي كند.
وي درباره آسيب ها و عوارضي كه زنان سرپرست خانوار با آن مواجه مي شوند مي افزايد : عوارض دامنگير اين قشر از جامعه است كه مي توان به روحيه نامناسب و احساس بي اعتمادي وي نسبت به اطرافيان و بالطبع آسيب پذيري اين زنان در مواجهه با مشكلات زندگي ، تامين و اداره خود و فرزندان و نحوه تربيت شدن آن ها اشاره كرد.
وي با بيان اين كه آسيب هاي پيش روي اين زنان نسبت به گذشته بسيار كمتر شده و نگاه اجتماع و فرهنگ جامعه در قياس با گذشته تغيير كرده است اضافه مي كند : معمولا زنان سرپرست خانوار با اشتغال به كار ، بخش عمده اي از مشكلاتي كه پيش روي آن هاست را برطرف كرده و نيز كمك اقوام و پدر ومادر به آنان باعث تقويت روحيه و به دست آوردن انگيزه مجدد خواهد شد.
اين كارشناس امور اجتماعي و آسيب ها در رابطه با آستانه تحمل اين زنان در گذشته و حال مي گويد : در گذشته زنان در صورتي كه زن سرپرست خانوار مي شدند اقدام به ازدواج مجدد مي كردند و اين ازدواج ها آن ها را عمدتا با مشكلات ديگري مواجه مي كرد ، چرا كه عجول بودن و فشار خانواده ها در اين زمينه باعث بوجود آمدن شكاف جديدي از جمله ازدواج هاي ناموفق مي كرد.خواجوي بزرگترين نيازمندي اين قشر را تامين مالي از طريق اشتغال به كار و تقويت روحي از طريق ارتباط با دوستان و اقوام مي داند و ادامه مي دهد : جامعه نبايد به آن ها نگاهي ترحم آميز و بدبين داشته باشد.
وي مي افزايد : حمايت هاي سازمان هاي دولتي (كميته امداد و بهزيستي) و غير دولتي (خيريه ها) در حد بسيار جزئي و اندك به زنان سرپرست خانوار مي شود كه معمولا كافي نيست و پر واضح است در صورت چنين شرايطي و تامين نشدن زنان سرپرست خانوار از جهت مالي روحيه آنان تضعيف مي شود و انگيزه اي براي بوجود آمدن فساد اخلاقي و معضلات اجتماعي خواهد شد.
وي مي افزايد : به نظر مي رسد براي حمايت كردن اساسي براي رسيدن به جواب مطلوب ، دولت بايد با پررنگ كردن نقش خود و اختصاص بودجه هاي مناسب براي رفع اين معضلات و مشكلات فكري بردارد و اين نكته را فراموش نكنيم كه سالم سازي فضاي زندگي اين زنان و كمك به خود كفايي آنان باعث تربيت فرزندان آگاه آنان در جامعه خواهد شد.معاون اجتماعي سازمان بهزيستي خراسان جنوبي نيز مي گويد طبق تعاريفي كه وجود دارد زنان سرپرست خانوار ، زناني هستند كه به دليل عواملي چون طلاق ، فوت و يا اعتياد همسر ، از كار افتادگي او ، رها شدن توسط مردان مهاجر و يا ديگر موارد مجبور مي شوند كه مسئوليت و سرپرستي خانواده را به عهده بگيرند.
علي عرب نژاد اضافه مي كند : زنان سرپرست خانوار ، شامل زنان بيوه ، زنان مطلقه ، همسران مردان معتاد ، همسران مردان زنداني ، همسران مردان بيكار ، همسران مردان مهاجر ، همسران مرداني كه در نظام وظيفه مشغول هستند ، زنان خود سرپرست (زنان سالمند تنها) ، دختران خود سرپرست (دختران بي سرپرست كه هرگز ازدواج نكرده اند) ، همسران مردان از كار افتاده و سالمند مي شود وي با بيان اين كه يك هزار و 958 زن سرپرست خانوار زير پوشش اين سازمان در خراسان جنوبي هستند مي افزايد : از اين تعداد 52 درصد در مناطق شهري و 48 درصد درمناطق روستايي ساكن هستند.
وي ميانگين سن اين زنان در استان را 40 تا 50 سال عنوان مي كند و مي گويد : 13 درصد آن ها در گروه هاي هميار زنان با در آمد 30 تا 50 هزار تومان در ماه شاغل هستند و تعدادي نيز در مشاغل خانگي و خود اشتغال با درآمد كمتر 30 هزار تومان تامين معاش مي كنند.
وي به طرح توانمند سازي زنان سرپرست خانوار اشاره مي كند و مي افزايد : اين طرح اهداف و مزاياي زيادي دارد كه از جمله مي توان به اشتغال و خود اتكايي زنان سرپرست خانوار استفاده از پتانسيل و توانايي هاي بالقوه زنان افزايش استقلال فكري و اجتماعي زنان سرپرست خانوار ، كاهش فشار رواني حاصل از مشكلات مضاعف آنان از طريق گروه هاي هميار و ... اشاره كرد.
وي با بيان اين كه مستمري خانواده هاي نيازمند براساس بعد خانوار از مبلغ 320 هزار ريال در ماه تا 600 هزار ريال پرداخت مي شود خاطر نشان مي كند : كمك هاي غير مستمر از قبيل پرداخت سرمايه كار و وام اشتغال زايي ، تسهيلات تشكيل گروه هاي هميار اشتغال زنان سرپرست خانوار ، هزينه ازدواج و تهيه جهيزيه ، تعمير ، تهيه و رهن مسكن ، پرداخت شهريه و هزينه هاي تحصيل دانشجويان و دانش آموزان و ... از جمله حمايت هاي سازمان بهزيستي به زنان سرپرست خانوار مي باشد.
وي درآمد پايين و هزينه هاي مداوم و بالاي زندگي ، تربيت فرزندان و پيگيري مشكلات آنان ، عدم امنيت رواني و اجتماعي كافي در جامعه و نبود شرايط مناسب اشتغال در خانواده و جامعه و ... از دغدغه هاي اين زنان به شمار مي رود.
مدير كل امور اجتماعي استانداري خراسان جنوبي نيز مي گويد : زنان سرپرست خانوار مثل همه آحاد جامعه داراي كرامت انساني هستند و به نوعي مستحق توجه بيشتر هستند چون در معرض آسيب هاي اجتماعي مي باشد و تبعا وقتي خانمي كه همسر و نان آور خانه خود را از دست داده با وضعيتي مواجه مي شود كه چند فرزند دارد و بايد معاش آن ها را تامين كند ، طبيعي است كه اگر جامعه به كمكش نيايد ممكن است به انحراف كشيده شود.محمدعلي قاسم زاده نداف مي افزايد : نهادهاي حمايتي مثل بهزيستي و كميته امداد ، هلال احمر و حتي مجموعه هايي مثل دفتر اجتماعي و... بايد تلاش كنند تا هزينه اشتغال اين زنان (هر چند محدود) فراهم شود ، چون نفس بيكاري اين افراد در كنار نبود منبعي براي تامين مخارج زندگي و ... دست به دست هم مي دهد و بحران به وجود مي آورد.وي اضافه مي كند ، فقط سرپرست خانواده نيست كه دچار بحران مي شود عائله و فرزندان اين زن هم در معرض آسيب و بحران قرار مي گيرند.
وي تصريح مي كند : اهتمام جدي دفتر امور اجتماعي و نهادهاي حمايتي استان اين است كه در خصوص زنان سرپرست خانوار سندي تنظيم شود تا براساس آن زمينه هاي اشتغال آنان فراهم شود كه اين سند در دست تنظيم است و سازمان بهزيستي كارهاي خوبي در اين خصوص انجام داده و تا حدود زيادي محور كار سازمان بهزيستي است.
وي اضافه مي كند : در آينده نزديك اخبار خوشي در خصوص اشتغال اين افراد خواهيم داشت.
چهارشنبه 22 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 244]