واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: در بزرگداشت قيصر در مشهد عنوان شد: شعر امينپور هم براي عوام و هم براي خواص زيباست
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: فرهنگ و ادب - ادبيات
يك شاعر گفت: از ويژگيهاي شاخص شعر قيصر امينپور، سهل و ممتنع بودن زبانش است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خراسان رضوي، حميد تقيآبادي در مراسم بزرگداشت قيصر امينپور كه روز گذشته (سهشنبه، 14 آبان) در تالار فردوسي دانشكده ادبيات دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد، درباره شعرهاي اين شاعر فقيد اظهار داشت: بحث عينيت و ذهنيت يكي از ويژگيهاي اصلي شعر امينپور است و به گمان من، اين مسأله سبب شده تا شعر او هم براي عوام و هم براي خواص، زيبا جلوه كند.
وي افزود: در زمانهاي كه كسي شعر نميخواند و مخاطب شعر تغيير پيدا كرده است، واقعا بايد از دكتر امينپور ممنون بود كه كتابهاي شعرش چندينبار چاپ شد و خيليها را به كتابفروشيها كشاند، تا كتابي را بخرند و پيگير شعر باشند و اين نشاندهنده ارزشمندي آثار استاد امينپور است.
تقيآبادي درباره عينيتگرايي در شعر امينپور، اظهار داشت: به گمان من، در دهه 60، امينپور يك نگاه ذهنيتگرا داشت و سپس زاويه ديدش را تغيير داد و به سمت نگاه عينيتگرا رفت و در كتاب "آينههاي ناگهان" به نظر ميرسد تكليف خود را با شعر مشخص و به يك رابطه عيني با كلمات دست پيدا كرد؛ چيزي كه اكنون در شعرهاي دهه 80 خيلي رايج است.
او افزود: در تلفيق عينيت و ذهنيت، امينپور دو شاعر برجسته را با يكديگر همراه و در شعرش برجسته كرد؛ يعني از يكسو، نيما و از سوي ديگر، سهراب را در شعر خودش حل كرد.
وي با بيان اينكه نيما در تئوريهايش تلاش داشت مجردات را به وسيله توصيف و روايت تبديل به محسوسات كند، گفت: اما سپهري برعكس بود؛ او ميخواست محسوسات را تبديل به مجردات كند و امينپور نيز خيلي خلاقانه توانست اين دو شاعر را با همديگر در خود حل كند و سبك زيباي سهل و ممتنعي را ارائه دهد.
اين پژوهشگر خاطرنشان كرد: زماني كه شاعر بين كلمات خود و اشيا بتواند يك رابطه ظريف و منحصر به فرد را كه تنها مربوط به شعرش است، بياورد؛ يعني آن اشيا در آن منطق دروني شعرش جاي گيرد و شعر امينپور به شدت از منطق دروني و عناصر كلامي خود بهرهمند بود و به همين دليل، او يك شاعر مدرن است.
وي با اشاره به بياني از مهدي زرقاني كه معتقد است، قيصر امينپور در بوطيقاي متعادل شعر فارسي شعر ميگويد، افزود: من به همين دليل، قيصر را شاعر مدرني ميدانم كه توانسته بود همين عينيت و ذهنيت را به خوبي تلفيق كند؛ زيرا هنر مدرن ذهني است؛ به اين معنا كه تقليد از طبيعت نيست و اصولا يك تجربه شخصي است.
وي تصريح كرد: نكته مهم ديگر، اين كه ويژگيهاي هنر مدرن، جزيينگري شاعران مدرن است و امينپور به اين لحاظ شاعر مدرني بود و شاعر وقتي جزيينگر ميشود، عينيگرا هم ميشود؛ به اين معنا كه خيلي عينيتر و دقيقتر به مسائل پيرامونش نگاه ميكند و به همين دليل، من قيصر امينپور را يك شاعر مدرن ميدانم.
حميد تقيآبادي درباره ديگر ويژگيهاي شاخص شعر امينپور، ابراز كرد: امينپور زبان سهل و ممتنع داشت و زبان سهل و ممتنع داشتن، رفتن بر روي تيغ است و براي همين هم كسي نميتواند زبان سهل و ممتنع را تقليد كند و اكثر كساني كه تلاش كردند تا از شعر قيصر تقليد كنند، نهايتا كارشان به يك كاريكاتور ادبي تبديل شد.
او همچنين درباره آخرين اثر قيصر امينپور - "دستور زبان عشق - اظهار داشت: امينپور در كتاب "دستور زبان عشق" به شدت دچار سادهگيري زبان شد و در كتاب به قدري زبان را سهل و ساده ميگيرد كه بعضي وقتها، او را پرت ميكند.
وي درباره تأثير امينپور بر شعر معاصر نيز گفت: او به شعر معاصر پيشنهاداتي داد؛ برخلاف خيلي از كساني كه معتقدند امينپور شعر ما را به عقب برگشت داد و اينها كساني هستند كه راديكال فكر ميكنند. ادبيات ما زماني به عقب برميگردد كه طراوت انديشه را از دست دهد و در شعر مرحوم امينپور، هم طراوت انديشه و هم ظرايف زباني و همچنين روابط كلامي خيلي زيبا و بديهي وجود داشت.
انتهاي پيام
چهارشنبه 15 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]