واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي وجوه زيبايي در قرآن در آخرين شماره فصلنامه پژوهش ديني
گروه انديش: مقاله «درآمدي بر شناخت وجوه زيبايي در قرآن با تأكيد بر تجلي جمال توحيدي در صفات شهر اسلامي» نوشته «رضا رفيقدوست» و «پويان شهابيان» در آخرين شماره فصلنامه علمي ـ پژوهشي «پژوهش ديني» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، هدف اصلي اين مقاله، بررسي و بيان تحليلي ارتباط دو طرفه صفت «زيبايي» با ساير صفات شهر اسلامي است. بدين منظور، در ابتدا، مفهوم «زيبائي» مورد بررسي قرار گرفته است و در ادامه، پس از تحليل مختصر مفاهيم هممعنا و مشتبه زيبائي، مراتب درك و ادراك زيبايي و سرچشمه زيبايي در فرهنگ اسلامي، ارتباط مذكور مورد تحليل و بررسي قرار گرفته است.
در پايان اين جستار نيز در رابطه با زيبايي حاصل از وجود و تجلي برخي صفات شهر اسلامي در شهرها و فضاهاي سنتي تحليل صورت پذيرفته است. به اعتقاد مؤلفان، ارتباط دو طرفه عميقي بين صفت «زيبائي» با مجموعه ساير صفات شهر اسلامي برقرار است. به گونهاي كه تجلي هر يك از صفات شهر اسلامي، نمادي از زيبائي است. و از طرف ديگر، شهري زيباست كه در باطن و سيماي آن، ساير صفات شهر اسلامي تجلي يافته باشد. اين در حالي است كه در تحقيقات صورت پذيرفته در رابطه با شهر اسلامي و صفات آن، توجه خاصي به صفت «زيبايي» نشده است.
به زعم نگارندگان، بر اساس اين رابطه منطقي دو طرفه، در معرفي و تعريف «اضداد زيبايي» نيز اينگونه نتيجه حاصل شد كه وقتي هر يك از صفات شهر اسلامي، جلوهاي از زيبايي هستند، پس هر آنچه با تجلي اين صفات در شهر مغاير باشد، از جمله اضداد زيبايي به حساب ميآيد.
به اعتقاد رفيقدوست و شهابيان، اينكه شهر اسلامي با طبيعت روستيك (دست نخورده) پيوند دارد و وحدت، تعاون و همسويي در بين مردم شهر در سطوح مختلف محله تا شهر در آن حقيقت مييابد. آرامش و امنيت و زيبائي حاصل از آن در جاي جاي شهر حاكم است و تك تك ساختمانها و اجزاء آن سعي در جلب توجه نسبت به خود ندارند و هماهنگي (با سمت و سوئي آسماني) نه تنها در بين آنها حاكم است، بلكه اين هماهنگي در محيط مصنوع با اقليم و محيط طبيعي، در عملكردهاي مجاور، محيط با نيازهاي انسان و محيط با ويژگيهاي روحي و فيزيولوژيكي انسان وجود دارد، ظرافت كه ريشه در افكار كمالجويانه سازندگان شهر و اجزاي آن داشته و به نوعي حكايت از آرمانهاي ذهني خداجويانه آنان دارد. در جاي جاي شهر و در طراحي و ساخت كليه عناصر شهر به چشم ميخورد؛ لذا، در شهر اسلامي، خبري از آشفتگي فضاها كه نشان از روح مادي و ناآرام پديدهآورنده آن دارد، نيست.
در اين نوشتار ميخوانيد: شهر اسلامي، زيبائي را در سادگي، اخلاص و تعادل ميبيند و لذا حجمهاي پيچيده، روابط ناسالم و پر معضل كاري و هر آنچه كه آزار دهنده روح و ذهن انسان است در آن جايي ندارد.
آخرين شماره فصلنامه علميپژوهشي «پژوهش ديني» با صاحب امتيازي و مديرمسئولي عباس همامي و سردبيري جعفر نكونام وارد بازار نشر شده است.
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]