تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):عمل اندک و بادوام که بر پایه یقین باشد و در نزد خداوند از عمل زیاد که بدون یقین ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851443921




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ادب جهان - اين يك مولف نيست


واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: ادب جهان - اين يك مولف نيست
ادب جهان - اين يك مولف نيست

تينا امراللهي :
پل- ميشل فوكو(1984-1926)
فيلسوف، مورخ، منتقد و جامعه شناس فرانسوي. فوكو بيشتر به واسطه بررسي‌هاي انتقادي‌اش در باب نهادهاي اجتماعي و به طور خاص نظام زندان شهرت دارد. مطالعات وي درباره قدرت و رابطه آن با دانش و گفتمان مورد توجه بسيار بوده است. فوكو در دهه 1960 جزء جنبش ساختگرا در نظر گرفته مي‌شد. اما بعدها از اين جريان فاصله گرفت. هرچند خود او عناوين پساساختگرا و پست مدرنيست را رد مي‌كرد، اغلب او را دنباله‌رو اين جنبش‌ها در نظر مي‌گيرند. فوكو در دو رشته فلسفه و روان‌شناسي تحصيل كرد. او در سال‌هاي 1953 و 1954 در دانشگاه ليل به تدريس روان‌شناسي پرداخت و براي مدتي كوتاه در دانشگاه‌هاي ورشو، هامبورگ و تونس به تدريس مشغول شد. در سال 1970 تدريس تاريخ نظام‌هاي فكري را در كلژ دو فرانس آغاز كرد و مدتي نيز در دانشگاه كاليفرنيا (بركلي) مشغول به كار بود.
وي در سال 1954 اولين كتابش تحت عنوان «بيماري‌هاي رواني و شخصيت» را به چاپ رساند. در سال 1961 با ارائه دو پايان‌نامه مدرك دكتراي خود را اخذ كرد كه عبارتند از: «ديوانگي و جنون: تاريخ جنون در عصر كلاسيك» و شرحي بر «مردم‌شناسي از ديدگاه كاربردي» كانت كه به‌طور خلاصه تحت عنوان «ديوانگي و تمدن» و متن كامل آن در سال 2006 تحت عنوان «تاريخ ديوانگي» به چاپ رسيد. از ديگر آثار وي مي‌توان به «ديرينه شناسي دانش»‌ (1969)، «تاريخ روابط جنسي مدرن»‌ (1976) و «نظم چيزها» (1970) اشاره كرد.
فوكو آنجا كه به مفهوم پاره گفتار و گفتمان از ديد خود مي‌پردازد، به جاي جست‌وجوي معنا در سطوح زيرين گفتمان يا جست‌وجوي منبع معنا در سوژه‌اي متعالي، شرايط گفتماني و عملي براي وجود واقعيت و معنا را مورد بررسي قرار مي‌دهد. وي معتقد است حقيقت در هر دوره برمبناي آنچه عملا گفته و نوشته مي‌شود، ظهور مي‌يابد. واقعيت و معنا به ابزارهاي عملي و گفتماني-تاريخي توليدشان بستگي دارند. فوكو معناي هر پاره گفتار را در قواعد عمومي حاكم بر آن در بافت گفتمان مورد نظر مي‌بيند و در اين حين تفاوت آن را با گفتمان‌هاي فراموش شده يا تاثيرگذار بر آن در نظر دارد. تاكيد بر تفاوت‌ها، به جاي جست‌وجو براي انسجام در هر واحد گفتماني، ناظر بر خط مشي متفاوت فوكو نسبت به جنبش ساختگرايي است. فوكو به وجود برداشت عقلاني از نقش تاريخي مفاهيم معتقد بود كه آنها را مستقل از خودآگاه متعالي پديدارشناس‌ها جلوه مي‌دهد. اين برداشت در ساختگرايي سوسور، روان‌شناسي لاكان و همچنين در بررسي ساختگراي دومزيل درباره جنبه تطبيقي مذهب، تكرار مي‌شوند. اين ديدگاه‌ها فضا را براي راندن سوژه به حاشيه در آثار فوكو فراهم مي‌كنند.
فوكو در «نظم چيزها» به اين مسئله اشاره مي‌كند كه زبان، رها از وابستگي به ايده‌ها مي‌تواند به عنوان حقيقتي خودمختار تلقي گردد چراكه هيچ نظامي از شباهت‌ها آن را به جهان خارج ملزم نمي‌كند. در اين معنا، زبان في‌نفسه يك واقعيت است كه به جز معناي خود، به چيز ديگري اشاره نمي‌كند. اين همان حوزه «ادبيات محض» است كه در پاسخ مالارمه به پرسش نيچه تحت عنوان «چه كسي سخن مي‌گويد؟» به صورت «خود زبان» متجلي مي‌گردد. ادبيات در معناي واقعي كلمه چيزي جز زبان نيست كه براي خود و از طرف خود سخن مي‌گويد.
فوكو در مقاله‌اي تحت عنوان «مولف چيست؟» (1969)، به جهاني نبودن و متغير بودن كاركرد- مولف در گفتمان‌هاي مختلف اشاره مي‌كند. در قرون وسطي متون ادبي (از جمله داستان، حماسه و تراژدي) بدون توجه به نام مولف خوانده مي‌شدند اما براي متون علمي، مشخص شدن نام مولف شرط بود. در قرون هفدهم و هجدهم ميلادي، برمبناي برداشتي جديد از مفاهيم، متون علمي به خاطر ويژگي‌هاي خود، حائز اهميت بودند و نه به واسطه نام مولف. در اين دوره، گفتمان ادبي صرفا با وجود نام مولف ارزش مي‌يافت و معناي متن ادبي با توجه به مولف، زمان، مكان و شرايط خلق آن، تعيين مي‌شد. در حال حاضر نقد ادبي به آن ويژگي‌هايي از متن مي‌پردازد كه لزوما به‌طور كلي به مفهوم خالق منفرد اثر، وابسته نيستند. در اين مطالعات، ژانر يا موتيف‌هاي متني تكرار شونده و تنوعات آنها نسبت به يك هنجار، مورد تأكيد قرار مي‌گيرند و نه صرفا تصور تسلط يك مولف خاص با ويژگي مشخص بر اثر ادبي. به اعتقاد فوكو، مولف‌ها مولف نيستند بلكه محصول گفتمان‌هاي اجتماعي اند. مولف يك دلالت ندارد بلكه براساس توصيف‌هايي كه از او مي‌شود، هر دوره‌اي شكلي خاص مي‌يابد.
فوكو معتقد است متن يك بيان نيست و اين ديدگاه خلاف تعريف رمانتيك از ادبيات است كه آن را «بيان احساسات شخصي» مي‌داند يا تعريف رئاليستي كه ادبيات را «تقليد از دنياي بيرون» تلقي مي‌كند. متن حاصل از گفتمان‌هاي مختلف است و مولف نيز بيرون از متن نيست بلكه خودش هم بخشي از ساختار زباني متن است. فوكو مولف را معيار و مركز متن نمي‌داند اما براي آن جايگاه نقشي قائل است. مولف فوكو يك اسم خاص نيست بلكه در جريان گفتمان‌هاي رايج فرهنگي، سياسي و اجتماعي شكل مي‌گيرد. نقش مولف نيز به تبع چگونگي معنا گرفتن وجود آن، در تمام گفتمان‌ها يكسان و جهاني نيست. توصيف‌هايي كه از مولف ادبي در گفتمان حاكم بر كشوري مانند آمريكا مي‌شود از ويژگي‌هاي مولف در گفتمان فرانسه متفاوت است. در تعريف فوكو مولف در زمان و مكان ساخته مي‌شود. ممكن است در شرايطي خاص، خلاقيت را ويژگي شكل‌دهنده به مولف در نظر بگيريم و در دوره‌اي ديگر تعهد اجتماعي، ويژگي منحصر به فرد مولف باشد. بنابراين مولف مجبور است از گفتمان غالب دوره خود پيروي كند. به بيان ديگر مولف به صورت يك «من» منسجم وجود ندارد و در هر لحظه از نظر زماني و مكاني در حال تغيير است.
فوكو در اين مقاله از چند نفر به صورت استثنا به عنوان پايه‌گذاران گفتمان نام مي‌برد كه عبارتند از: فرويد، ماركس و نيچه. اين مسئله يكي از تناقض‌هاي آراي فوكوست؛ چراكه او خود به مرگ «من» منسجم اشاره كرده است اما به‌طور استثنا به سه نويسنده اجازه حيات مي‌دهد. فوكو معتقد است همانطور كه هر متن چندين مولف دارد، مولف نيز مي‌تواند چند متن را خلق كند. اين به معناي كثرت آثار نيست بلكه منظور اين است كه براي مثال شخصي مانند فرويد در واقع مولف آثار هيچكاك نيز به شمار مي‌آيد. اينجاست كه فوكو از تفكر پساساختگرا دور مي‌شود؛ چه او مولف را نقشي مي‌داند كه در گفتمان حاكم هر دوره شكل مي‌گيرد. پس مولف محصول ايدئولوژي است و از دور شدن معنا از محدوده مجاز ايدئولوژيكي‌اش جلوگيري مي‌كند. حال آنكه پساساختگرايي به دنبال آن ويژگي‌هايي از متن است كه خود نويسنده هم از برملا شدن آنها واهمه دارد. همانطور كه اشاره شد، رويكرد فوكو به ساختگرايي نيز وفادار نمي‌ماند. درحالي‌كه كه ساختگرايان زبان و زبان‌شناسي را به عنوان ابزار يا الگوي روش شناختي خود برمي گزيدند، فوكو براي اين منظور به تاريخ نهادها و گفتمان‌هاي اجتماعي و سياسي روي مي‌آورد.
 پنجشنبه 9 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[مشاهده در: www.donya-e-eqtesad.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 242]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن