تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بر شما باد رجوع به كتاب خدا (قرآن) ... كسى كه به آن عمل كند از همه پيشى مى گيرد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851534436




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

حلقههای سیاره ای


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: حلقههای سیارهای ...




چه اخترشناسان و چه مردم عادی همواره از مشاهدهی حلقههای دوست داشتنی زحل در تلسكوپ شگفت زدهاند.اما داستان حلقههای سیارهای با نظر به نه سیارهی منظومهی شمسی عمر زیادی ندارند.

زحل تنها سیارهای بود كه تا سال 1979 گمان برده میشد چند حلقهای داشته باشد. در حقیقت مردم در هر كجای دنیا براحتی میتوانستند حلقههای رویت پذیر زحل را تشخیص دهند.

حلقههای زحل:

گالیله كسی است كه مبداء تاریخ استفاده از تلسكوپ برای مطالعهی سیارات را در سال 1610 بنیان نهاد و خود اولین فردی بود كه موفق به رصد حلقههای شگفتانگیز زحل شد. در ابتدا او گمان میبرد دو حلقهی كوچكتر حلقهی مركزی سیاره را احاطه كردهاند و در سمتی كه اقمار قرار داشتند با آن در تماس بودند. اما دو سال بعد آنگاه كه دوباره به زحل نگریست اعلام كرد كه هر دو حلقهی كوچك زحل ناپدید شدهاند. این مسأ له زمانی عمیقتر شد كه او دوباره در سال 1616 اظهار داشت زحل بوسیله ی یك شیءٍ هلالی احاطه شده است. او آن را ansae نامید كه در لاتین به معنای دستگیره است. بعدها یك اخترشناس هلندی به نام كریستسن هویگنز كه یك سال قبل، تیتان بزرگترین قمر زحل را كشف كرده بود، بالاخره راز آن شیئ طبیعی را نیز حل نمود. در سال 1656 او اطلاع داد در سراسر مسیر مدار تیتان ظاهر حلقهها هیچ تغیری نكرده و در نتیجه دریافت كه آن باید یك حلقه عریض، نازك و پیوسته باشد. در سال 1675 رصدها بوسیلهی جین دومینیك كاسینی از سر گرفته شد و معلوم شد یك خط نازك و تاریكتر حلقه را به دو حلقهی خارجی جدا از هم تقسیم كردهاست. یك حلقهی خارجی بنام A و حلقهی داخلی بنام B. بعدها رصدها دقیقتر شدند و آشكار شد كه آنها هم خود به زیر مجموعههای بسیار دیگری تقسیم شدهاند. به افتخار این دو اخترشناس فضاپیمایی که به سوی زحل رهسپار شد به نام آن دو نامگذاری گردید و اكنون در حال ارسال اطلاعاتی مفید از زحل و اقمار آن است.

كاسینی به كاوش در اطراف زحل میپردازد و كاوشگر هویگنز كاوش در سطح قمر تیتان را به انجام رساند.



طبیعت فیزیكی حلقههای زحل:



دهها سال پس از اینكه حلقههای زحل بوسیلهی گالیله رصد شد، طبیعت حلقهها یكی از موضوعات مورد بحث در محافل نجومی گردید. برخی اظهار میكردند كه درآنها صفحاتی جامد از مواد هستند در حالیكه دیگران گمان میبردند آنها متشكل از میلیونها ذرات كوچكی هستند كه هر یك شبیه به اقماری فرضی به گرد زحل حلقه زده و در حرکتند. رقبای نظریهی صفحات جامد این چنین دلیل میآورند كه فعالیت نیروهای كشندی بر روی یك حلقهی جامد باید بسیار قوی باشد تا اینكه بتواند طی مدتی كوتاه حلقه را جدا جدا كند مگر اینكه به احتمال بعید حلقه از مقداری مواد بسیار قوی كه در زمین ناشناخته هستند، ساخته شده باشد.

طرفداران نظریهی حلقه جامد پیشنهاد كردند كه در واقع حلقه از نوار- حلقههای بسیار باریك ساخته شدهاند در این صورت نیروهای كشندی برای اینكه فشار كافی جهت جداسازی حلقه ایجاد كنند بسیار کوچک خواهند بود.

در سال 1675 رصدها ، خطی بسیار نازك و تاریك را در میان آن حلقه آشكار كردند که آن را به دو حلقهی جدا از هم بهنامهای حلقهی بیرونی A و حلقهی درونی B تقسیم میكرد.

در اواسط سال 1850 اخترشناسان حلقهای كوچك و جدید را در میان حلقه یB آشكار كردند كه اكنون بهنام حلقهی C شناخته میشود و در واقع همانی بود كه از میان صفحهی زحل كمی نمایان بود. این بطور جدی اشاره می كرد كه حداقل این حلقه جامد نیست. ماهیت طبیعی حلقههای زحل بالاخره در سال 1857 معین شد. فیزیكدان اسكاتلندی یعنی جیمز كلارك ماكسول كه بعدها نظریهی میدان مغناطیسی را ارائه كرد با استفاده از فیزیك نیوتونی نشان داد كه حلقههای جامد با ماهیتی به این باریكی هرگز نمی توانند پایدار باقی بمانند.

فضاپیمای پایونیر 11 اولین نگاه اجمالی انسان را برای دید تركیبی از حلقههای زحل با پرواز به سوی آن در سال 1979 فراهم كرد و سپس فضاپیماهای ویجر 1 و 2 نیز در دهه 80 به زحل فرستاده شدند. تصاویری كه آنها به زمین ارسال دادندحاكی از این بود كه هر سه حلقه به تعداد بسیار زیادی از حلقههای باریكتر تقسیم شدهاند و همهی آنها از خرده ذراتی ساخته شدهاند كه اندازه آنها از یك دانه شن گرفته بود تا آجرها و سنگهای ساختمانی میباشند. همچنین موقعی که هر یك از فضاپیماها از پشت زحل عبور می كرد، فرصت مناسبی بود تا با استفاده از میزان تضعیف سیگنالهای رادیویی آنها، چگالی حلقهها تعیین گردد. از طریق قیاس و همسنجی اطلاعات فروسرخی، مرئی و فرابنفش تركیبات مواد موجود در حلقه ها تأیید شد . وجود مقدار زیادی مخلوط یخ آب بهمراه مقادیر ناچیزی آهن و گوگرد كه بیثباتی در رنگ زرد مایل به قهوهای در حلقهها را در پی دارند كاملاً تأیید شد. ویجر 1 در طی پرواز خود پیرامون زحل، تصاویری از مقداری مواد تاریك در طول بالایی حلقهی B گرفت كه قسمت فوقانی حلقه را همچون چرخ پره های موجود در یک چرخ به چند قسمت جدا كرده بود. عقیده بر این بود كه آنها دانههای غباری هستند كه از حلقهها بیرون آمدهاند و بوسیلهی ضربههای ناشی از شهابسنگها باردار می شوند و به سبب وجود تركیبی از عوامل گرانشی و مغناطیس موقتاً بالای حلقهها معلق میمانند. گمان میشود خاستگاه حلقههای زحل از سرگردانی شی یا اشیاء و شاید هم قمری اززحل منشاء گرفته است؛ كه صد میلیون سال پیش بسیار به سیاره نزدیك شده و به تدریج به چند تكه، تقسیم گردیده است. پس قطعات با هم برخورد كردهاند و در برابر یكدیگر سائیده شده و در نتیجه هر یك به قطعات كوچك و كوچكتر تقسیم شدهاند و سرانجام همهی آنها خود در نواری عریض توزیع گشتهاند. فضاهای خالی در میان حلقهها نیز بوسیله ی اقماری كه بنام اقمار چوپان هستند ایجاد شدهاند كه در بیرون و درون حلقهها جای دارند. یكی از اقمار زحل، میماس پدیدآورندهی فضایی خالی و نسبتاً عریض در میان دو حلقهی A و B شده است. كاوش منظم زحل با سفر فضاپیمای كاسینی از 1 جولای 2004 دنبال شده است و انتظار می رود اطلاعات ارزندهای را پیرامون سیاره، حلقهها و اقمار آن و نیز سؤالات سر به مهر زحل فراهم آورد.



حلقههای پیرامون دیگر سیارات:



از میان چهار سیارهی خارجیتر منظومه شمسی به غیر از پلوتو، تنها زحل از گذشتههای دور بطور تزئین شده با حلقههایی دیده شده بود. اگر چه یكی از حلقههایی كه اخترشناسان را به هیجان و امیدواری وا میدارد حاصل رویارویی با رصدی شانسی است كه آنها را به كشف غیرمترقبهای در آسمان راهنمایی كرد. داستان كشف حلقههای اورانوسی و رمز و راز كمانهای حلقهای نپتون دو نمونه هستند یكی در شب دهم مارس 1977 است زمانیكه اخترشناسی امریكایی بنام جیمز الیوت از MIT در حال تلاش برای اندازهگیری چگالی جو سیارهی اورانوس بود البته به كمك عملی بنام رصد استتار و یا همان اختفا و به كمك تلسكوپ فروسرخی واقع در رصدخانهی ایربرن كوئیپر ناسا. الیوت به هنگام رد شدن ستاره از لبۀ اورانوس مشاهده كرد كه ستاره چندین بار چشمك زد تا اینكه به پشت سیاره رفت و سپس از سوی دیگر اورانوس بیرون آمد. این باعث شد او این چنین استنباط كند كه تنها در صورتی چنین اتفاق می افتد كه اورانوس متناسب با همان تعداد سوسوزدنهای ستاره بوسیلهی حلقههایی احاطه شده باشد. در ژانویهی 1986 ویجر 2 كه در حال عبور از كنار اورانوس بود استنتاج را تأیید كرد و تصاویری نیز از حلقهها به زمین ارسال نمود.







این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن