واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: Cloud Computing چيست؟
عبارت Cloud Computing به معنى توسعه و بهكارگيرى فناورى كامپيوتر (Computing) بر مبناى اينترنت (Cloud) است. اين عبارت شيوهاى از محاسبات كامپيوترى در فضايى است كه قابليتهاى مرتبط با فناورى اطلاعات به عنوان سرويس يا خدمات براى كاربر عرضه مىشود و به او امكان مىدهد به سرويسهاى مبتنى بر فناورى در اينترنت (Cloud) دسترسى داشته باشد؛ بدون آنكه اطلاعات تخصصى در مورد اين فناورىها داشته باشد و يا بخواهد كنترل زيرساختهاى فناورى كه از آنها پشتيبانى مىكند را در دست بگيرد. اين عبارت در اصل يك مفهوم كلى است كه براى يكپارچه كردن فناورىهاى نوينى مثل نرمافزار به عنوان سرويس، وب 2 و ديگر ترفندهاى جديدى كه به تازگى عرضه شدهاند، به كار مىرود تا با موضوعات معمول و روزمره بتوان به كليه نيازهاى كاربران در فضاى اينترنت پاسخ گفت. براى مثال، سرويس Google Apps ابزارهاى عمومى تجارى را به صورت آنلاين عرضه مىكند تا كاربران بتوانند در حالتى كه اطلاعات و نرمافزارهاى آنها روى سرور موجود است، از طريق يك مرورگر اينترنتى به آنها دسترسى داشته باشند.
عبارت Cloud Computing معمولا با واژههايى مثل Grid Computing كه حالتى است از عمليات كامپيوترى توزيع شده كه در آن مجموعهاى از كامپيوترهاى مرتبط به يكديگر در يك شبكه كار يك ابركامپيوتر مجازى را براى انجام كارهاى عظيم بر عهده مىگيرند، Utility Computing كه مجموعهاى است از منابع كامپيوتري، نظير خدمات محاسبات و ذخيرهسازى اطلاعات به عنوان يك سرويس قابل اندازهگيري، همانند آنچه در خدمات عمومى مثل آب و برق دريافت مىشود و بالاخره Autonomic Computing يا سيستمهاى كامپيوترى خودگردان اشتباه گرفته مىشود. در واقع بايد توجه داشت كه بسيارى از توسعه و بهكارگيرى فناورىهاى اينترنتى كنونى كه با شبكهها (Grid) راهاندازى مىشوند، مشخصههاى خودگردانى را دارند و مانند ابزارهاى سودمند و كاربردى عمومى در اختيار كاربران قرار مىگيرند، اما بايد توجه داشت كه Cloud Computing يك گام جلوتر از ابزارهاى كاربردى شبكهاى است. در حال حاضر برخى از معمارىهاى موفق اينترنتى زيرساختهاى مركزى و سيستمهاى شبكهاى ندارند و يا از سيستمهاى شبكهاى Peer to Peer نظير BitTorrentand Skype و Volunteer Computing استفاده نمىكنند. بخش اعظم زيرساختهاى كنونى توسعه و بهكارگيرى فناورىهاى كامپيوترى مبتنى بر اينترنت كه در حال حاضر موجود هستند، شامل سرويسهاى قابل اطمينانى مىشوند كه از طريق نسل آتى مراكز داده(Data center) بر مبناى فناورىهاى مجازىسازى محاسبات و ذخيرهسازى اطلاعات ساخته شدهاند و در اختيار كاربران قرار مىگيرند. اين سرويسها با استفاده از اينترنت به عنوان تنها راه موجود، در سراسر دنيا قابل دسترس هستند و به كليه نيازهاى كامپيوترى كاربران پاسخ مىدهند. سرويسهاى تجارى و بازرگانى در چنين نظامى بايد از كيفيت مطلوب برخوردار باشند. در اين ميان بايد توجه داشت كه استانداردهاى باز و نرمافزارهاى متنباز به عنوان يك نقطه بحرانى و مشكلساز براى توسعه Cloud Computing محسوب مىشوند.
با توجه به اينكه كاربران هيچ مالكيتى بر زيرساختهاى اين فناورىها ندارد، آنها تنها مىتوانند به اين سرويسها دسترسى داشته باشند و يا اين زيرساختها را اجاره كنند. آنها مىتوانند بر هزينههاى قابلملاحظه خود فائق آيند و از منابع موجود به عنوان سرويس استفاده كنند و در عوض، هزينه آنچه را كه در اين زمينه استفاده كردهاند پرداخت كنند. از نظر محاسبه هزينه، بسيارى از سرويسهاى مبتنى بر Cloud Computing با مدلهاى ارائه خدمات عمومى مثل برق، آب و تلفن، مشابهت دارد اما برخى ديگر از سرويسهاى مبتنى بر Cloud Computing به گونهاى هستند كه كاربر بايد در آن مشترك شود و به اين صورت از خدمات آن استفاده كند. با بهاشتراكگذارى فناورىهاى كامپيوترى «غيرملموس و ميرا» بين مشتركين اينترنتي، ميزان استفاده از اين ابزارها افزايش مىيابد و سرورها بىاستفاده نمىمانند و با افزايش سرعت در توسعه نرمافزارها، هزينه اين كار تا اندازه زيادى كاهش مىيابد. يكى از تاثيرات اين رهيافت افزايش قابلملاحظه ظرفيتهاى كامپيوتر است و كاربران مجبور به ارتقاى كامپيوتر خود نيستند. اين بهاشتراكگذارى با گسترش خطوط پهنباند پرسرعت اتفاق مىافتد كه به كاربران امكان مىدهد در يك زمان پاسخ زيرساختهاى متمركز كامپيوترى كه در فضاى ديگر قرار گرفتهاند را دريافت كنند. انقلاب Cloud Computing به وسيله شركتهايى نظير گوگل، Amazon، Salesforce و ياهو به همراه شركتهاى قديمىترى نظيرHewlett Packard، IBM، Intel و مايكروسافت دنبال مىشود و از سوى شركتهاى بزرگى مثل General Electric، D&B، L"Oréal، Procter & Gamble و Valeo پذيرفته شده است.
منبع: همكاران سيستم
جمعه 26 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3536]