واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: نانوتكنولوژي بعنوان يك فنا وري كاربردي در دهههاي اخير مورد توجه قرار گرفته است. كاربرد اين فناوري در حوزه هاي مختلف، متفاوت است. اين فناوري با توليد محصولات متنوع در بخش هاي شيمي، انرژي و محيط زيست كاربرد فراواني دارد. البته قبل از استفاده از محصولات اين فناوري در محيط زيست، لازم است ارزيابي دقيقي از تأثيرات مثبت و منفي كاربردآنها بر محيط زيست صورت گيرد. در مطلب زير به برخي جنبههاي مثبت و منفي استفاده از فناوري نانو در محيط زيست پرداخته شده است.
مقدمه
فناوري نانو از همگرايي علوم فيزيك، شيمي و زيست شناسي به وجود آمده است. نانو داراي ريشه يوناني ميباشد. اين فنا وري توانايي كار در سطح اتم و ايجاد ساختارهايي كه نظم مولكولي كاملاً جديدي دارند را فراهم مي آورد. ماده اصلاح شده در مقياس نانو، خصوصيات جديد و مفيدي را دارا ميگردد كه قبلاً در آن مشاهده نميشد.
بسياري از متخصصان، محققان، مهندسان و دانشمندان علوم اجتماعي و سياستمداران معتقدند كه فناوري نانو موجب تغييرات مهمي در جامعه ميشود و اين تغييرات ميتواند به اهميت تغييرات حاصل از ساخت كامپيوتر ارزيابي شوند. فناوري نانو اين امكان را ايجاد ميكند كه مواد جديدي توليد كنيم، موادي كه به صورت بالقوه ميتواند اثرات مثبت يا منفي روي محيط زيست و بهداشت داشته باشند.
1- تأثيرات سودمند فناوري نانو بر محيط زيست
فناوري هاي اميدبخش شامل حسگرها يا سنسورها و ساير دستگاه هاي به كار رفته براي آشكار سازي آلودگي و برطرف نمودن آنها مي باشد. برخي كاربردهاي سودمند فناوري نانو در ذيل آورده شده است:
- سنسورها ياحسگرها
انواع گستردهاي از حسگرهاي زيستي و روش هاي مربوطه در طي چند سال گذشته در بازار معرفي شدهاند. اين دستگاههاي آناليتكي از عناصر تشخيص بيولوژيكي تشكيل ميشوند كه با آشكارسازي هاي سيگنال مرتبط هستند (مثلاً آنزيمها، ميكروارگانيزمها و غيره). اين دستگاهها نسبت به حضور و غلظت آناليست واكنش داده و پاسخي قابل اندازهگيري توليد ميكنند. نانو مواد و نانو ساختارهاي جديد مانند نانوذرات، نانوكريستالها، نانو لولههاي كربني، نانوالياف و فيلم نازك بعنوان دستگاه هاي حسگر مشخص شدهاند، نانوذرات كاربردهاي بسياري در سنسورها دارند.
نانوذرات، نانوكريستالهاي نيمه هادي درخشان و نقاط كوانتومي دستهاي از نانوحسگرهايي هستند كه توانايي آشكار كردن سموم موجود در محيط را دارند و مشخص شده است كه نانو كريستالها و نقاط كوانتومي همراه با پادتنها ميتوانند بطور همزمان چهار نوع سم را آشكار نمايند.
اين نوع نانوسنسورها براي آشكارسازي همزمان چند آلاينده در نمونههاي آب يا خاك با ظرفيت آشكارسازي حساسيت بالا به كار ميرود، تحقيقات زيادي بر روي نانوساختارهاي لولهاي و متخلخل از قبيل نانو لولههاي كربني انجام شده است، اين نانوساختارها در حسگرهاي زيستي براي افزايش كيفيت و فعاليت بيومولكول هاي ساكن استفاده ميشوند. خواص ابعادي، شيمي سطح و الكترونيك نانولولههاي كربني آنها را به موادي ايدهال براي استفاده در حسگرهاي شيميايي و بيوشيميايي تبديل نموده است.
پيشبيني ميشود كه فناوري نانو موجب افزايش حساسيت حسگرها و توليد ارزان و خودكار آنها گردد و بتواند در آزمايشگاه و خارج از آن جهت آشكارسازي سريع مواد سمي و بيماريزا ( پاتوژن ) به كار رود.
نسل جديدي از نانوذرات به منظور حذف هيدروكربنهاي آروماتيك چندحلقهاي كه به سختي از آب يا خاك آلوده حذف ميشوند، طراحي شده است.
- غشاي نانو .....اسيون
استفاده از غشاي نانو.....اسيون جهت حذف نمك هاي چندظرفيتي عناصري مانند كلسيم، آهن، منگنز، اورانيوم و برخي آفت كشها، راهكار ديگري است كه توسط فناوري نانو ارائه ميگردد.
تصفيه آبهاي سطحي و زيرزميني و نيز حذف ميكروارگانيزم ها و كاهش تيرگي و سختي آب و دفع شوري و نمك زدايي آب از ديگر فوايد فنا وري نانو ميباشد.
- نانو ذرات
وجود نانوذرات در رنگ ها باعث ميشود كه رنگها با خواص مطلوب و بهبوديافته با مصرف حلال هاي كمتر توليد شوند. فعاليت سطحي بالاي نانو ذرات نشان دهنده يكي از جالب ترين خصوصيات اين مواد ميباشد كه ميتواند كاربردهاي وسيعي در صنعت داشته باشد.
انتظار ميرود فناوري نانو نقش مهمي در حذف آلايندهها ايفا كند، اصلاح خاك آلوده با استفاده از اين فناوري به راحتي صورت پذيرد و همچنين در توسعه فرآيند توليد سبز كه انتشار و توليد مواد زائد را كاهش دهد، مهم واقع شود. فناوري نانو موجب كاهش مصرف مواد خام مورد نياز شده و بنابراين از منابع طبيعي محافظت مينمايد. بطور كلي فناوري نانو با كارآمدكردن دستگاه ها و ابزار مورد استفاده در بخش هاي مختلف و نيز با كاهش مصرف ماده خام و انرژي گامي مؤثر در جهت حفاظت از منابع طبيعي و محيط زيست برداشته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 145]