واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: به دليل جزئيات اجرايي؛قرارداد هسته اي با هند اينبار هم امضا نشد - احسان ابطحي
كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه ايالاتمتحده، ديروز پس از تصويب قرارداد مهم و تاريخي هستهاي با هند در كنگره ايالاتمتحده، وارد دهلينو شد اما با اين حال برخي از مشكلات بهوجود آمده باعث شد تا امضاي نهايي قرارداد با سران هند تا حدودي با مشكل مواجه شود. به گزارش خبرگزاري فرانسه، رايس كه پيشتر به شدت با نمايندگان كنگره آمريكا براي تصويب اين قرارداد، رايزني كرده بود پيش از انجام اين سفر ابراز اميدواري كرده بود كه بتواند در مدت اقامت كوتاهش در هند، امضاي بخشهاي نخستين اين قرارداد هستهاي را به سرانجام برساند.
با اين حال رايس در هواپيماي حامل خود در راه هند به خبرنگاران گفت كه امضاي اين قرارداد ممكن است به دليل آنچه كه او مسائل بوروكراتيك توصيف كرد به تعويق بيفتد. او اضافه كرد كه مشكلات جدي بر سر راه اين قرارداد وجود ندارد.
وزير امورخارجه آمريكا در اينباره گفت:
اين تاخير مانعي ديگر در راه پرپيچ و خم 3 ساله براي توافقي است كه با هدف لغو ممنوعيت فروش فناوري صلحآميز هستهاي از سوي آمريكا به هند تنظيم شده است. اين كشور پس از اولين آزمايش هستهاي در سال 1974 از سوي آمريكا مورد تحريم هستهاي قرارگرفته است.
رايس تاكيد دارد كه امضاي اين قرارداد بايد در چارچوبي وسيعتر و در قالب مشاركت استراتژيك هند و ايالاتمتحده مورد بررسي قرار بگيرد؛ قالبي كه بسياري از مسائل ازجمله همكاريهاي دفاعي، آموزشي، اقتصادي، كشاورزي و بسياري از موارد ديگر را پوشش ميدهد.
وزير امورخارجه آمريكا در اين مورد گفت:
رايس پس از فرود در دهلينو بلافاصله با پراناب موخرجي، وزير امورخارجه هند وارد مذاكره شد و قرار بود با مانموهان سينگ، نخستوزير اين كشور هم ديدار كند. قرار داد هستهاي ميان دهلينو و واشنگتن هفته گذشته در هر دو مجلس كنگره آمريكا، يعني مجلس نمايندگان و مجلس سنا به تصويب رسيد اما براساس قانون، جورج بوش، رئيسجمهور آمريكا بايد اين قانون را به امضا برساند.
وزير امورخارجه ايالاتمتحده در مورد موانع اجرايي كه باعث به تاخير افتادن امضاي قرارداد ميان دهلينو و هند شده است توضيحي نداد اما منابع وزارت خارجه هند گفتند كه خواستار امضاي اين قرارداد پس از تاييد آن از سوي رئيسجمهور آمريكا هستند.
براساس اين قرارداد هند ميتواند به فناوري پيچيده هستهاي ايالاتمتحده و انرژي اتمي ارزانقيمت دسترسي داشته باشد و در مقابل دهلينو به بازرسان سازمان ملل متحد اجازه خواهد داد تا به برخي تاسيسات هستهاي صلحآميز دسترسي داشته باشند. با اين حال بازرسان بينالمللي همچنان اجازه دسترسي به سايتهاي نظامي را نخواهند داشت.
منتقدان اين قرارداد هستهاي بر اين باورند كه امضاي قرارداد هستهاي ميان هند و آمريكا تلاشهاي جهاني براي متوقف كردن گسترش سلاحهاي هستهاي را تحتالشعاع قرار خواهد داد، چرا كه هند از امضاي قرارداد منع اشاعه سلاحهاي هستهاي (NPT) خودداري كرده و همچنان آن را امضا نميكند.
رايس و ديگر مقامات ايالاتمتحده تلاش فراواني براي جلب موافقت با اين قرارداد از سوي آژانس بينالمللي انرژي اتمي (IAEA) - ديدهبان اتمي سازمان ملل متحد - و گروه تامينكننده هستهاي (NSG) كه بر تجارت اتمي در جهان نظارت ميكند، به خرج دادند.
دارلي كيمبال، مدير اجرايي انجمن آمريكايي كنترل تسليحات آمريكايي كه يكي از مخالفان سرسخت امضاي قرارداد هستهاي ميان هند و ايالاتمتحده است ميگويد كه ممكن است هنديها از وعدههايي كه رايس در برابر تصويب زودهنگام اين قرارداد به كنگره داده است ناخشنود باشند.
كيمبال در اينباره ميگويد كه رايس رايزنيهايي گستردهاي براي تغيير قوانين NSG با هدف تعويض قوانين ممانعت از انتقال فناوري غنيسازي و بازفرآوري به كشورهايي كه عضو پيمان منع اشاعه NPT نيستند، به خرج داد. هند بهشدت به دنبال دستيابي به اين فناوريهاي هستهاي است كه هم ميتواند مصارف صلحآميز داشته باشد و هم ميتواند در ساخت سلاحهاي نظامي به كار رود.
مانموهان سينگ، نخستوزير هند هم در كشورش تلاش فراواني به خرج داد تا اين قرارداد را به امضا برساند. بزرگترين حزب مخالف امضاي اين قرارداد هستهاي حزب مليگراي هندو و همچنين حزب كمونيست هستند كه هر دو تاكيد ميكنند امضاي اين قرارداد هستهاي ميتواند گزينههاي نظامي هند را محدود كرده و سياستخارجي اين كشور را بهشدت تحت نفوذ ايالاتمتحده قرار دهد.
با اين حال حتي پس از امضاي اين قرارداد، شركتهاي آمريكايي نميتوانند تا زماني كه دهلينو را با آژانس بينالمللي انرژي اتمي به امضا برساند با هند وارد معامله شوند.
وزارت تجارت ايالاتمتحده ميگويد كه با وجود انزواي هستهاي 34 ساله هند، انتظار سرمايهگذاري بالقوه، به ارزش 150 ميليارد دلار براي توليد ظرفيت جديد توليد برق تا سال 2030 را دارند.
اين توافقنامه يك پيروزي بسيار مهم براي سياستخارجي جورج بوش، رئيسجمهور ايالاتمتحده به شمار ميرود. بوش در سال 2005 ميلادي با سينگ نخستوزير هند براي امضاي اين قرارداد در راستاي همكاريهاي استراتژيك ميان دو كشور كه بزرگترين دموكراسيهاي جهان بهشمار ميروند به توافق رسيد. رايس همچنين تاكيد كرد كه در جريان ديدارهايش با مقامات هندي در دهلينو از آنان خواهد خواست تا در چارچوب تلاشها براي تبديل كردن افغانستان به يك كشور قويتر اقتصادي در جنوب و مركز آسيا از نهادهاي اقتصادي و سياسي اين كشور حمايت بيشتري انجام دهند. رايس قرار است امروز هند را به مقصد قزاقستان ترك كند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]