واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: دومين توليدكننده خرماي كشور محروم از صنعت فراوري
با وجود كيفيت بسيار بالاي خرماي سيستان و بلوچستان، نخلستان هاي اين استان همچنان سنتي اداره مي شود و از امكانات مورد نياز براي بسته بندي، فراوري و صادرات خرما در اين منطقه محروم خبري نيست.
كاشت و پرورش نخيلات از روزگاران قديم در نقاط متعددي از سيستان و بلوچستان مرسوم بوده و در حال حاضر نيز خرما، مهم ترين محصول باغي است كه توليد آن در جنوب اين استان به ويژه منطقه بلوچستان مورد توجه قرار دارد.به گفته بسياري از كارشناسان كشاورزي، سيستان و بلوچستان از لحاظ وسعت نخلستان ها، اولين استان و از لحاظ ميزان توليد خرما دومين استان كشور به شمار مي آيد.
شهرستان هاي سراوان و ايرانشهر نيز مراكز عمده توليد خرما در سيستان و بلوچستان محسوب مي شود. شهرستان سراوان اولين منطقه توليد انواع و اقسام خرما در اين استان است كه خرماي ربي آن در دنيا انحصاري و خرماي مضافتي آن از نظر وزن، كيفيت و مرغوبيت در دنيا بي نظير است.
توليدكنندگان خرما مي گويند وزن خرماي مضافتي سراوان دو برابر خرماي توليدي در كشورهاي خرماخيز جهان همچون عراق است كه يكي از دلايل پرطرفدار بودن آن نيز همين امر است. با اين حال، نبود ابزار و امكانات مناسب توليد، بسته بندي، نگهداري و صادرات، باعث شده است تا كشاورزان نخل كار اين استان توليدات خود را به قيمت اندك قبل از زمان برداشت به صورت سلف به خريداران كرماني يا پاكستاني بفروشند.
تاجران پاكستاني در زمان توليد خرما، خريد خود را به صورت فله در كيسه گوني هاي ٤٠ تا ٥٠ كيلويي به صورت قاچاق از مرز خارج و در كشور خود بسته بندي و با مارك كشورشان به ديگر نقاط دنيا صادر مي كنند و از اين بابت هر سال سود كلاني به دست مي آورند. بخش ديگري از خرماي مضافتي اين استان نيز به سردخانه هاي بم تحويل و پس از بسته بندي با مارك ويژه آن شهرستان به داخل يا خارج كشور صادر مي شود.در شرايطي كه در مناطق مرزي سيستان و بلوچستان، مرغوب ترين خرماي دنيا توليد مي شود و در اكثر نقاط دنيا با مارك هاي گوناگون به قيمت هاي بسيار بالايي به فروش مي رسد، نخل كاران اين منطقه جزو فقيرترين مردم كشور هستند و هميشه به واسطه ها، دلالان و تجار ايراني و پاكستاني بدهكارند. اين در حالي است كه با كمي توجه، سرمايه گذاري و ايجاد صنايع وابسته و آسان كردن شرايط صادرات مي توان ضمن ايجاد اشتغال درآمدهاي مناسبي را هم نصيب نخل داران محروم اين منطقه كرد تا بدين شكل بسياري از مشكلات مردم اين منطقه برطرف شود.
معاون باغباني سازمان جهاد كشاورزي سيستان و بلوچستان مي گويد: اين استان با دارا بودن حدود ٤٥ هزار هكتار سطح زير كشت نخيلات، مقام اول را در سطح كشور به خود اختصاص داده است. «حيدري» مي افزايد: از اين مقدار سطح زيركشت سالانه حدود ١٦٨ هزار تن خرما برداشت و به بازارهاي مصرف داخل و خارج عرضه مي شود.وي تصريح مي كند: در اين استان پهناور، ٧٢ نوع رقم خرما برداشت مي شود كه مهم ترين ارقام توليدي آن مضافتي و ربي است.شهرستان ايرانشهر نيز از عمده مراكز توليد خرما در سيستان و بلوچستان محسوب مي شود. مدير جهاد كشاورزي ايرانشهر سطح باغ هاي خرما در اين شهرستان را حدود ١٣ هزار و ٥٠٠ هكتار اعلام مي كند و خاطرنشان مي سازد: اين شهرستان داراي ١٢ هزار هكتار سطح زير كشت است. «دهمرده» مي گويد: از اين ميزان سطح زيركشت، سالانه ٥٦ هزار تن خرما برداشت و به بازارهاي مصرف عرضه مي شود.
به گزارش خبرنگار ما اين استان پهناور كه داراي مقام اول سطح زير كشت خرماست از داشتن حتي يك كارگاه يا واحد توليدي فراورده هاي خرما محروم است. از خرما فرآورده هاي زيادي تهيه مي شود كه در حال حاضر استان هاي همسايه سيستان و بلوچستان عسل خرما، چيپس خرما، كرم خرما و... توليد و به بازارهاي مصرف اين استان عرضه مي كنند.براساس اين گزارش در سيستان و بلوچستان فقط چند كارگاه بسته بندي وجود دارد كه بسته بندي اكثر اين كارگاه ها نيز استاندارد نيست.
«ملازهي» نخل دار ايرانشهري مي گويد: محصول اين منطقه با نام شهرهاي ديگري بسته بندي و توزيع مي شود.
«دهواري» كشاورز سراواني نيز مي گويد: خرماي مرغوب سراوان در گذشته در كارتن هاي خرماي مضافتي بم، بسته بندي و به بازارهاي مصرف عرضه مي شد و در حال حاضر نيز در بسته بندي ها نام و نشاني از استان ديده نمي شود.براساس اعلام مسئولان در اين استان ٧٢ رقم خرما كشت و توليد مي شود كه «مضافتي» و «ربي» مرغوب ترين آ ن هاست كه بازار مصرف خوبي نيز در داخل و خارج از كشور دارد.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]