واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: 6 هزار دانش آموز مدارس غير انتفاعي، محروم از شير رايگان
ميرحسيني
يك شيفت بودن مدارس خاص باعث جذب حدود 6 هزار دانش آموز خراسان جنوبي شده است.
عده اي نيز براي برخورداري از سهميه هايي مانند فرهنگيان، سپاه، بسيج، ايثارگر و... فرزندان خود را به مدارس غير انتفاعي مي فرستند در حالي كه اين امر هيچ تاثيري در كاهش محروميت استان از لحاظ اقتصادي، معيشتي، فرهنگي و اجتماعي ندارد.
به خصوص اين كه دانش آموزان ابتدايي و راهنمايي بنابر عادت غلط غذايي داراي سوء تغذيه بوده از بيماري هاي كم خوني به علت كمبود آهن، كمبود كلسيم، روي و... رنج مي برند و همين امر موجب افت تحصيلي در مقاطع مختلف شده است.
بنابراين حمايت مستمر مسئولان استاني و كشوري براي اجراي طرح هاي ملي مانند آهن ياري، توزيع شير و تغذيه رايگان در تمام مدارس دولتي و غير انتفاعي در خراسان جنوبي براي بهبود در وضعيت سلامت دانش آموزان موثر مي باشد.
در طرح توزيع شير رايگان مدارس در حال حاضر مدارس غير انتفاعي قرار ندارند كه اين موضوع موجب گلايه والدين دانش آموزان شده است.
دبير كميته ملي شير مدارس كشور گفت: توزيع شير و نان غني شده رايگان بين 12 ميليون دانش آموز مدارس و مهد كودك كشور بعد از ماه مبارك رمضان آغاز مي شود.
به گفته حميد يعقوبي فر، توزيع 70 نوبت شير و نان غني شده رايگان بين دانش آموزان دوره هاي ابتدايي، راهنمايي، پيش دبستاني ضميمه مدارس دولتي، مراكز شبانه روزي و استثنايي كشور و مهد كودك يارانه بگير سازمان از 15 مهر ماه انجام خواهد شد.وي تاكيد مي كند: نان غني شده در مدارس نياز كامل روزانه دانش آموزان را تامين مي كند، در نظر داريم نان غني شده همراه شير در مدارس توزيع شود البته در زمينه توزيع نان غني شده درمدارس كشور با محدوديت هايي به لحاظ توليد رو به رو هستيم.
از طرفي، كارشناسان بر اين عقيده اند كه استفاده از نان هاي سبوس دار يكي از عوامل افزايش آمار سرطان هاي دستگاه گوارش در ايران است.
يعقوبي فر يكي از اهداف توزيع نان غني شده در مدارس را فرهنگ سازي در استفاده از نان هاي سبوس دار و غني شده در كشور مي داند.وي اعتبار طرح توزيع نان غني شده مدارس را 262 ميليارد ريال عنوان كرده و مي گويد: اين كه نان غني شده چند نوبت بين دانش آموزان توزيع خواهد شد، هنوز به طور دقيق مشخص نشده است.
بر اساس بودجه سال 87 كشور، ميزان اعتبار يارانه در نظر گرفته شده براي تامين و توزيع شير و نان غني شده در مدارس به ترتيب هزار و 488 و 262 ميليارد ريال است.
وي با بيان اين كه سرانه شير در دنيا 355 كيلوگرم و در ايران 85 گيلوگرم در سال است ادامه مي دهد: ما بايد متوجه اين امر باشيم كه هزينه كردن براي توزيع شير و نان غني شده در مدارس، سرمايه گذاري كوتاه مدت نيست كه بلافاصله نتايج آن قابل لمس باشد. اين سرمايه گذاري بلند مدت است.
وي تاكيد كرد كه توزيع شير و نان غني شده در مدارس يك طرح ملي است و لازم است همه مسئولان و اوليا در فراگير كردن و نهادينه شدن آن به آموزش و پرورش كمك كنند.
به گفته وي اغلب دانش آموزان كشور تغذيه مناسبي ندارند كه توزيع شير و نان غني شده رايگان در مدارس تا حد زيادي به تغذيه مناسب كودكان و نوجوانان كمك مي كند.وي اضافه مي كند: كودكان ما نيز در حال رشد مي باشند و نبايد تبعيضي بين دانش آموزان مدارس انجام شود.
يكي از والدين دانش آموزان مي گويد: چرا بايد دانش آموزان مدارس غير انتفاعي بيرجند از شير رايگان و در نتيجه نان غني شده محروم باشند، مگر نه اين كه بدن آن ها نيز به تغذيه مناسب احتياج دارد! وي ادامه داد: تغذيه نامناسب در كودكان دبستاني باعث كم خوني و به دنبال آن افت تحصيلي مي شود و اين امر روند پيشرفت رشد و يادگيري را كاهش مي دهد و موجب افت تحصيلي مي شود.
به گفته وي يك كودك دبستاني به علت سن كم و عادات غلط تغذيه اي به درستي از اهميت صبحانه مطلع نيستند و اكثرا براي حضور به موقع در مدرسه صبحانه نمي خورند.
وي از مسئولان خواست تا با توجه به محروم بودن استان، دانش آموزان مدارس غير انتفاعي را نيز تحت پوشش تغذيه شير رايگان و نان غني شده قرار دهند زيرا استفاده دانش آموزان از طرح هاي ملي (شير رايگان، نان غني شده) حق آن هاست.
يكي ديگر از والدين ديگر هم مي گويد: نخوردن صبحانه و عادت هاي غذايي نامناسب از علل مهم سوء تغذيه در بين دانش آموزان است و مسئولان مي توانند با اجراي تدابير خاص كودكان را با وعده هاي غذايي مناسب آشنا سازند.
وي ادامه مي دهد: سال پيش فرزندم مرتب از من سوال مي كرد چرا در تمام مدارس شير رايگان توزيع مي شود و به ما نمي دهند و من به عنوان يك پدر برايش توضيح درستي نداشتم.به گفته وي اكثر دانش آموزان مدارس غير انتفاعي فرزندان فرهنگيان، كارمندان و... كه جزو همين مردم مي باشند و با اشاره به اين كه استان ما يكي از محروم ترين استان ها در بخش كشاورزي، صنايع و مواد غذايي و... مي باشد همت و توجه مسئولان به اين امر بايد بيشتر از قبل شود.
وي به نياز دانش آموزان مقاطع ابتدايي و راهنمايي به شير رايگان و نان غني شده اشاره كرده ومي گويد: به علت گراني مواد لبني و وضعيت معيشتي خانواده ها اين مدارس نيز با مشكل رو به روهستند و قادر نيستند در سبد مصرفي خانوار هر روز از محصولات لبني استفاده كنند شايد ماه ها بگذرد و كودكان حتي يك ليوان شير نيز مصرف نكنند.
وي از مسئولان خواست تا با اجراي طرح شير رايگان در مدارس غيرانتفاعي و برخورداري از نان غني شده با آهن مشكل كمبود آهن و كلسيم كه اكثر دانش آموزان اين منطقه با آن گريبان گيرند را مرتفع سازد.
وي ادامه مي دهد: اگر چه بعضي از خانواده ها به علت يك شيفت بودن مدارس خاص مجبورند كودكانشان را به مدارس غير انتفاعي بفرستند ولي اين امر دال بر برخوردار بودن اين خانواده ها نيست.
وي اضافه كرد: با توجه به اين كه اكثر دانش آموزان اين مدارس والدينشان فرهنگي مي باشند در حقيقت بار سنگيني از دوش آموزش و پرورش در مدارس دولتي برداشته شده ولي از محروم بودن استان چيزي كاسته نمي شود.
كارشناس امور تغذيه رايگان سازمان آموزش و پرورش استان نيز مي گويد: از امسال 129 هزار دانش آموز در 70 نوبت شير رايگان دريافت مي كنند كه اين مدارس تحت پوشش شير رايگان مي باشند كه در صورت تخصيص اعتبارات، تحت پوشش نان غني شده نيز قرار خواهند گرفت.
غلام رضا حسني مقدم با اشاره به اين كه نان هاي توزيعي در مدارس با آهن و ويتامين آ غني شده اند افزود: امسال با پي گيري هاي مسئولان و سازمان اعتبار تغذيه رايگان افزايش يافته است.
وي تصريح مي كند: حدود 6 هزار دانش آموز مدارس غير انتفاعي مقطع ابتدايي و راهنمايي از شير رايگان مدارس محرومند در اين راستا ستاد تغذيه استان با انجام مكاتباتي به كميته شير كشور پيگير و در صورت صدور مجوز از طرف معاونت راهبردي و برنامه ريزي رئيس جمهور مشكل حل خواهد شد.
كارشناس تغذيه حوزه معاونت بهداشتي مركز بهداشت استان نيز اظهار مي دارد: بر اساس پژوهش هاي دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت در سال 1380 مناطق جنوب خراسان و جنوب كرمان و سيستان و بلوچستان مشكل كوتاه قدي كودكان اين مناطق با كمبود دريافت ويتامين هاي روي و كمبود كلسيم در برنامه غذايي روزانه مناطق شهر و روستا رابطه مستقيم داشته است.راغبي تصريح مي كند: طبق آمار كشوري منطقه جنوب خراسان و جنوب كرمان و سيستان و بلوچستان كه به عنوان يك اقليم مورد بررسي قرار گرفته در وضعيتي بسيار نامناسب است.
وي با اشاره به اين كه در اين پژوهش وضعيت كم خوني در كودكان 15 تا 23 ماهه 54 درصد و در زنان باردار 44 درصد بوده مي گويد: توزيع شير رايگان در مدارس غير انتفاعي و دولتي استان (مقاطع ابتدايي و راهنمايي)موجب اشاعه فرهنگ مصرف شير و افزايش توانمندي هاي ذهني و جسمي كودكان اين استان محروم مي شود.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 253]