واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي سازمان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري : براي حفظ صنايع دستي گام اول ثبت صنايع دستي در داخل كشور است
تهران – خبرگزاري ايسكانيوز: براي حفظ صنايع دستي گام اول ثبت صنايع دستي در داخل كشور است در حال حاضر حدود 80 پرونده براي ثبت داخلي آماده شده است.
به گزارش روز دوشنبه خبرنگارميراث فرهنگي باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز"،نشست خبري حسين هاتفي معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري در خصوص تشريح روند برگزاري مراسم مهر اصالت صنايع دستي به ميزباني اصفهان، صبح امروز برگزار شد.
در ابتداي اين نشست شريفي مشاور حوزه معاونت سازمان صنايع دستي و گردشگري گفت: اين نشست سه محور، فعاليت شش ماهه اول سال در حوزه معاونت صنايع دستي، فعاليت هاي در پيش رو كه براي آنها برنامه هاي لازم در شش ماه دوم انجام خواهد شد و مهر اصالت را مورد بررسي قرار خواهد داد.
در ادامه حسين هاتفي فارمد معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي سازمان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: در زمينه اعطاي مهر اصالت امسال چون ميزبان ايران است 157 اثر را از بين 675 اثري كه به دبيرخانه رسيده بود انتخاب كرديم در حالي كه سال گذشته 40 اثر انتخاب كرده بوديم براي شركت در تاجيكستان كه تنها شش اثر ما توانست مهر اصالت را دريافت كند.
وي افزود: امسال با توجه به اطلاعات بيشتري كه در اين زمينه داريم از 21 استان تعدادي را شركت داده ايم و اميدواريم تعداد قابل توجهي بتوانند مهر اصالت را دريافت كنند. تصوير و اطلاعات اين صنايع از قبل فرستاده مي شود و پس از بررسي انتخاب مي شود اما اصل اثر بايد در جشنواره شركت كند. در نهايت يونسكو برگزيدگان را اعلام مي كند .
در ادامه محمد رضا بازغي دبير كميته اجرايي مراسم داوري مهر اصالت گفت: بحث مهر اصالت ازسال 2001 و در جهت حمايت از توليد صنعت گران كشورهاي دنيا، ايجاد اشتغال و استفاده از كيفيت و برتري كالاها، به صورت آزمايشي در جنوب شرقي آسيا آغاز شد. بعد از آن در سال 2004 در آسياي مركزي و جنوبي ادامه پيدا كرد و درسال 2006 به عنوان مهمترين پروژه يونسكو شناخته شد و به مرحله ديگري پا گذاشت و از اين مرحله آسياي شرقي و جزاير كارائيب را هم در مجموعه خود قرار داد و پس از آن در سال 2007 ايران و آفريقا نيز به اين مجموعه پيوستند.
وي افزود: سال گذشته براي اولين بار دعوت شديم و شش مهر اصالت را دريافت كرديم و از آنجايي كه كشوري با تنوع بسيار در زمينه صنايع دستي هستيم امسال پيشنهاد داديم كه ميزباني مراسم را داشته باشيم كه يونسكو پذيرفت . ميزباني مراسم از شهر كاشان شروع واز 12 تا 18 مهرماه ادامه پيدا خواهد كرد و داوري آن از روز 14 تا 16 مهر شكل مي گيرد.
محمدرضا بازغي خاطرنشان كرد: محورهاي اصلي مورد نظر يونسكو براي اعطاي نشان برتري كالا عبارتند از : 1- حفظ اصالت و استفاده از هر آنچه كه به عنوان ريشه هاي فرهنگي هر كشور مدنظر است. 2- نوآوري و خلاقيت كه مي تواند زمينه بخش گسترش توليدات اين هنر صنعت باشد. 3- قابليت ايجاد بازار و كسب و پيشه است. 4- سازگاري آنچه كه توليد مي شود با محيط زيست و استفاده از مواد اوليه مرغوب و طبيعي. 5- عدالت محوري
در ادامه اين نشست هاتفي خاطرنشان كرد: قرار بر اين نيست كه مهر اصالت مشكلات صنايع دستي را حل كند.مهر اصالت به هر محصولي كه تعلق بگيرد آن محصول به مدت دو سال از آن امتياز مي تواند استفاده كند كه امسال شايد بتوانيم به چهار سال هم افزايش دهيم. همچنين مي تواند در بازارهاي جهاني به راحتي حضور پيدا كند و هر جا كه اين نشان را ارايه كند ديگر از جهت كيفيت و مرغوبيت كالا از او سوالي نمي شود.
وي افزود: بعد از مهر اصالت در تلاش هستيم كه يك نشان برتري داخلي در كشور داشته باشيم كه هر سال يك نشان مرغوبيت را به هنرمندان اختصاص بدهيم و ضمن ايجاد رقابت، هنرمندان بتوانند با استفاده از اين نشان در داخل و خارج از كشور هم حضور پيدا كنند.
هاتفي در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران مبني بر چگونگي جلوگيري از كپي برداري گفت:اگر در صدد حفظ كالا از كپي برداري باشيم بايد از طريق مالكيت معنوي اين مساله را دنبال كنيم. به طور كلي كساني كه نشان را مي گيرند مي توانند سريع تر به ثبت محصول خود بپردازند ولي به طور مطلق نمي توان مانع از سرقت و كپي برداري شد.
در ادامه نشست شريفي خاطرنشان كرد: مهر اصالت با همكاري دفتر منطقه اي يونسكو در تهران و شوراي حمايت از صنايع دستي در آسياي مركزي (كاسكا) و دفتر يونسكو در آلماتي و در شهر اصفهان اجرا مي شود.
معاون هنر هاي سنتي و صنايع دستي سازمان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: طبق پيشنهادي كه ارائه دادم قرار بر اين شد كه كليه آثاري كه از كشورهاي مختلف مورد تاييد قرار مي گيرد به مدت دو ماه درايران و در شش استان كشور جهت بازديد عموم به نمايش گذاشته شود كه اين پيشنهاد مورد موافقت قرار گرفت ، در ابتدا استان اصفهان و بعد از آن تهران ميزبان اين آثار خواهند بود.
هاتفي درخصوص داوري آثار گفت: طبق مقررات يونسكو كشور ميزبان نمي تواند داوري داشته باشد و رئيس هيئت داوران از كشور آمريكا است . تنها كشورهاي مختلفي كه خودشان كالا دارند، داور ناظر دارند كه داور ناظر ايران دكتر حاجي پور و محمدرضا بازغي هستند.
در ادامه هاتفي به بيان عملكرد گذشته و فعاليت هاي آينده اداره كل توسعه و ترويج پرداخته و گفت: يكي از فعاليت ها واگذاري 9 مركز آموزشي عالي به كانون ايرانگردي جهانگردي بوده است.همچنين در رابطه با راه اندازي رشته هاي بومي در غالب آموزش مجازي تا به حال 50 رشته بر روي سايت ها قرار گرفته اند .
وي افزود: برگزاري نمايشگاه 20 خرداد در تبريز كه در آن براي اولين بار دستگاه هاي توليد صنايع دستي را به تبريز منتقل كرده بودند همچنين در اين نمايشگاه 600 غرفه فروش صنايع دستي از كل كشور حضور داشتند.
هاتفي ادامه داد: برگزاري جشنواره فيلم و عكس صنايع دستي كه بسيار مورد استقبال قرار گرفت،همچنين كتابي از عكس هاي اين جشنوره نيز در حال تدوين است و دومين جشنواره آن هم با رايزني هايي با دوستان سينمايي،خانه سينما و ... در حال شكل گيري است.
معاون هنر هاي سنتي و صنايع دستي سازمان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: برگزاري همايش علمي صنايع دستي در دانشگاه هنر تبريز صورت گرفت، همايش 20 خرداد را سال آتي در تهران برگزار خواهيم كرد و در حال رايزني با نمايشگاه بين المللي هستيم. امسال هم جشنواره فيلم و عكس خواهيم داشت و همچنين همايش علمي كه ممكن است همزمان برگزار نشوند.نمايشگاه سراسري صنايع دستي برتر در تهران از 17 تا 24 خرداد برگزار مي شود.همچنين طي نيم سال اول چاپ تمبر را داشتيم و براي تجهيز مكان هاي مختلف كشور به خصوص ادارات به صنايع دستي اقدام كرديم كه در برخي از آن ها به صورت چرخشي وجود دارد.
وي خاطر نشان كرد: براي حفظ صنايع دستي كشور گام اول ثبت صنايع دستي در داخل كشور است ،از محصولات صنايع دستي ما در داخل هم ثبت نشده است. در حال حاضر حدود 80 پرونده براي ثبت داخلي آماده شده و اميدواريم تا پايان سال در 50 رشته ثبت داخلي داشته باشيم و بعد براي ثبت خارجي و مالكيت معنوي اقدام كنيم.
هاتفي افزود: بحث بعدي توليد بازي هاي رايانه اي است كه قرار بود از فناوري اطلاعات و اينترنت براي معرفي و همگاني كردن صنايع دستي استفاده كنيم تا به حال دو بازي توليد شده و تا پايان سال حداقل 10 بازي را ارائه مي كنيم.همچنين خانه هاي ترويج روستايي را براي همگاني كردن صنايع دستي و آموزش داشتيم كه تا پايان سال 100 خانه ترويج روستايي معرفي مي كنيم.
محمد رضا هاتفي گفت:موزه مجازي در استان ها به وجود آمده كه تا پايان سال حداقل يك موزه را روي سايت قرار خواهند داد.
در ادامه وي عملكرد اداره كل حمايت از توليد و بازرگاني را عبارت دانست از : 1- در زمينه جوايز بانك ها حدود 20 درصد به صنايع دستي اختصاص مي يابد و در دور دوم جوايز بانك ها هم اميدواريم تعداد قابل توجهي از صنايع دستي را به برندگان اهدا كنيم.2) با وزارت تعاون برنامه هاي مشتركي را تدارك ديده ايم..3)در زمينه بيمه هنرمندان، تا پايان شهريور 52 هزار نفر از اسامي كه در كل كشور تكميل شد بررسي شدند كه اميدواريم شاهد بيمه شدن آن ها باشيم.4) صادر كنندگان صنايع دستي كشور،تعداد اين افراد در كشور كم است و بيشتر صادرات ما به صورت چمداني توسط مسافرين است اما در پي ساماندهي اين افراد هستيد.5) شهرك ها و بازارچه هاي صنايع دستي كه در دوران سفرها در بعضي از استان ها تصويب شد و 500 ميليون براي آن ها اختصاص پيدا كرد.6)هفت نمايشگاه سراسري را تا پايان شهريور داشته ايم.7)هشت نمايشگاه منطقه اي داشتيم كه معمولا با حضور استان هاي همجوار دولتي برگزار مي شود.
وي ادامه داد:8) براي توسعه صادرات با سازمان توسعه تجارت تفاهم نامه اي را امضا كرديم.
9) استفاده NGO ها از IT با كمك سازمان گردشگري.10) همچنين با مديران ارشد مترو صحبت كرديم براي قرار دادن ويترين هاي صنايع دستي كه مترو استقبال كرده است.
بعد از آن هاتفي به اقدامات صورت گرفته و آتي اداره كل حفظ واحيا پرداخته و گفت: استان تهران را به عنوان نمونه انتخاب كرديم براي شناخت مشكلات توليد كنندگان صنايع دستي و به حداقل رساندن اين مشكلات در زمينه استاندارد سازي كيفيت ها برنامه ريزي شده و بايد شكل مناسبي داشته باشيم . در رابطه با مخاطب شناسي كالاهاي صنايع دستي پروژه اي را مد نظر داريم كه تا پايان سال آماده كنيم. تعريف خاصي از صنايع دستي و رشته ها و مشخصات آن ها داشته باشيم.همچنين بحث بررسي رشته هاي منتسب به صنايع دستي و تصميم گيري در مورد آن ها را داريم.
وي افزود: بحث شناسايي حرفه ها و پيشكسوتان صنايع دستي تعيين شاخص هاي رشته هاي صنايع دستي 5. رشته مزيت دار صنايع دستي براي نمونه سازي و احيا آن در اين اداره كل صورت مي گيرد.از آثار برگزيده كشور آرشيو اطلاعاتي آماده مي كنيم.
هاتفي خاطر نشان كرد:حدود يك ماه ديگر نشستي در چين داريم كه حمايت از صنايع دستي را مدنظر دارد ، ايران نيز در اين نشست شركت مي كند.همچنين نشست منطقه اي آن درسال 2009 در ايران برگزار مي شود ما خواهان اين بوديم كه نشست هر چهار سال اين NGO هم در سال 2012 در ايران برگزار شود كه با هر دو موافقت شده است.
وي افزود: در چند روزه گذشته سومين همايش گردشگري در كشورهاي دنيا در پرو برگزار شد كه قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، حميد بقايي شركت كرده بودند كه قرار شد دفتر UNWTO با سفر ايشان به ايران طي آبان ماه افتتاح شود كه بقايي ساختماني قديمي را به اين دفتر جهت آموزش بازرگاني و توليد صنايع دستي و مديريت NGO ها اختصاص خواهند داد.همچنين شوراي عالي صنايع دستي با حضور 9 نفر از اساتيد و هنرمندان شكل گرفت كه اين شورا فعاليت هاي مشورتي براي معاونت را انجام مي دهد./110
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1705]