واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: ابهاماتي كه بحران مالي امريكا به وجود اورده همچنان پابرجاست
تهران/ واحد مركزي خبر/ سياسي 87/06/31
خبرگزاري فرانسه در گزارشي از پاريس نوشت بحران مالي كه از يكسال پيش به تدريج قوت گرفت هفته پيش در شرايطي تشديد شد كه بانك ليمن برادرز عملا اعلام ورشكستگي كرد، شركت بزرگ بيمه اي آي جي در شرايطي كه چيزي تا ورشكستگي و فروپاشي ان نمانده بود با كمك بانك مركزي امريكا به طور موقت نجات پيدا كرد و موجي از نگراني و ابهام بازارهاي مالي را فرا گرفت.
دولت و بانك مركزي امريكا براي مقابله با مشكلات به وجود امده و جلوگيري از اضمحلال نظام مالي اين كشور قول داده اند با قدرت و به سرعت وارد عمل شوند تا اوضاع ناارام و اشفته موسسات مالي و بازارهاي بورس اين كشور روز جمعه اندكي ارام شود.
با اين وجود همچنان سوالات بي پاسخ زيادي درباره اينده نظام مالي امريكا و پيامدهاي بحران مالي امريكا بر اقتصاد جهان وجود دارد:
-ايا پس از بانك ليمن برادرز بانكهاي ديگري نيز در معرض ورشكستگي قرار دارند؟
بحران مالي اخير در امريكا گريبانگير شمار مشخصي از موسسات و بانكهاي مالي شد: بانكهاي تجاري وال استريت كه نسبت به ديگر موسسات مالي و بانكها اسيب پذيرتر بودند چرا كه بخش عمده اي از فعاليتهاي انها وابسته به بازارهاي مالي بود و از حمايتهاي مالي بانكهاي بزرگ سپرده گذاري محروم بودند. در واقع بانكهاي وال استريت ژورنال براي تامين نقدينگي مورد نياز فعاليتهاي خود منحصرا به بانكهاي ديگر وابسته هستند. در شرايطي كه بحران نظام مالي امريكا را به هم ريخته و اينده اقتصاد را با ابهامات و ترديدهاي زيادي روبرو كرده است، بانكها ديگر مايل نيستند به يكديگر وام دهند و اين وضعيت به بحران نقدينگي منجر مي شود بر همين اساس باين گونه بانكها مستقيما در معرض پيامدها و اسيبهاي بحران مالي قرار مي گيرند.
بدون ترديد يك بانك سپرده گذاري نيز از خطر ورشكستگي ناشي از واهمه و بي اعتمادي مشتريان مصون نخواهد ماند اما عموم بر اين باور هستند كه دولتهاي ايالتي از وقوع چنين وضعي جلوگيري خواهند كرد.
به اين ترتيب دولت انگليس بانك نورثرن راك Northern Rock را در سپتامبر دو هزار و هفت ملي كرد و دولت المان نيز براي جلوگيري از ورشكستگي بانك IKB در اقدامي مشابه سرمايه مورد نياز اين بانك تامين كرد تا انرا از ورشكستگي قريب الوقوع نجات دهد. در سال هزار و نهصد و نود و پنج دولت فرانسه ترجيح داد سهام مشكوك موسسه مالي كردي ليونه Crédit Lyonnais را در يك چارچوب مناسب با شرايط موجود محدود كند و به اين ترتيب از ورشكستگي بانك دولتي جلوگيري كند. اين احتمال وجود دارد كه مقامات امريكايي براي تهيه طرح نجات نظام مالي كشورشان به اين گونه روشها و راه حلها روي اورند.
-شركت بزرگ بيمه اي آي جي تا استانه ورشكستگي و فروپاشي پيش رفت ايا خطر ورشكتسگي ديگر شركتهاي بيمه را نيز تهديد مي كند?
شركت اي آي جي دامنه فعاليتهاي خود را از يك شركت بيمه سنتي فراتر برده و در عرصه هاي مختلف به ويژه بازارهاي مالي به فعاليتهاي خود تنوع بخشيده بود. به عنوان مثال اين شركت به بانكها پيشنهاد مي كرد انها را در برابر خطرات كمبود يا نبود اعتبار بيمه كند.
با توجه به اهميت و بزرگي تعهدات اين شركت بيمه و همچنين وخامت اوضاع بازارهاي مالي، بنگاههاي ارزيابي به يكباره نمراتي را كه به اين شركت مي دادند پائين اوردند و انرا مجبور كردند تا براي بازيابي قدرت پرداخت ديون خود به دنبال منابع مالي باشد و اينكار تنها با حمايت و كمك دولت امكان پذير بود. بايد گفت تا به اينجا هيچ كدام از ديگر شركتهاي بزرگ بيمه در معرض چنين خطري قرار نگرفته اند.
-به چه علت بانك مركزي امريكا شركت بيمه اي آي جي را نجات داد اما از حمايت كردن از بانك ليمن برادرز خودداري كرد تا اين بانك مجبور شود اعلام ورشكستگي كند?
اندره لوي لانگ، رئيس پيشين بانك فرانسوي پاريبا Paribas در اين باره مي گويد در خصوص بانك ليمن برادرز، مسئولان بانك مركزي امريكا بر اين عقيده اند كه اگر هم اين بانك اعلام ورشكستگي كند مورد چندان وخيمي نخواهد بود و بر همين اساس خطر سرايت بحران به ديگر بخشهاي نظام مالي امريكا ضعيف خواهد بود. در جهت مقابل مسئولان امريكا بر اين عقيده بودند كه ورشكستگي اي آي جي خطر سرايت بحران و هرج و مرج فراگير را در كل نظام مالي امريكا به همراه خواهد داشت و اين مسئله اي بود كه بسياري از كارشناسان درباره ان اتفاق نظر داشتند.
دنيس كسلر مدير عامل شركت فرانسوي بيمه اسكور Scor مي گويد به عقيده مقامات دولت امريكا ورشكستگي و فروپاشي شركت اي آي جي به معناي برهم خوردن تعادل در بازار رقابت بود. اين كارشناس افزود پيامدهايي كه ورشكستگي يك شركت بيمه به دنبال دارد با عواقب و اثار فروپاشي يك بانك متفاوت است. اين كارشناس فرانسوي تصريح كرد خطر فراگير شدن پيامدهاي بحران در بخش بيمه وجود ندارد.
-ايا بحران مالي اوضاع بازار مسكن را وخيمتر خواهد كرد؟
بازار غير منقول در بسياري از كشورها پيش از اين نيز به دلايل مختلف به ويژه افزايش نرخ بهره تا اندازه زيادي رشد خود را از دست داده بود. بسياري از كارشناسان بر اين عقيده هستند كه در هر صورت " حبابي" كه در بازار مسكن به وجود امده است خواهد تركيد. بانكها به طور گسترده ميزان سرمايه هاي خود را افزايش داده اند تا بتوانند بار ديگر توان پرداخت وام به مشتريان خود را داشته باشند اما بحران مالي جديد ممكن است عملكرد انها
را تحت تاثير قرار دهد.
163/106
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]