واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نمايشگاه «قرآن» يا نمايشگاه «قرآن و عترت»؟
گروه گزارش: «اني تارك فيكم الثقلين كتاب الله و عترتي(اهل بيتي) ...» پيامبر مكرم اسلام(ص) به هنگامه رحلت از سراي فاني به باقي و بنا به تواتر ميان محدثان و متكلمان عامه و خاصه دو يادگار پربها و گرانسگ از خود در ميان امتش بر جاي نهاد، يكي قرآن و ديگري اهل بيت(ع). امتي كه البته همواره در وادي افراط و تفريط گرفتار آمدند و عدهاي قرآن را گرفتند و اهل بيت را رها كردند و برخي نيز عكس آن.
اين جمله را بسيار ميشنويم كه ما شيعيان به اهل بيت(ع) چسبيدهايم و قرآن را رها كردهايم و اهل سنت هم به قرآن چسبيدهاند و اهل بيت(ع) را رها كردهاند.
اگر چه در ميان علما و اكابر تشيع كمتر چنين چيزي به چشم ميخورد و بزرگان تشيع با تكيه بر هر دو يادگار ماندگار رسول الله(ص) به را هنمايي و هدايت مردم پرداختهاند، حكم فقهي و فتوا صادر كردهاند و براي دنيا و آخرت مردم تعيين تكليف كردهاند اما نميتوان منكر افراط و تفريط در فضاي عمومي امت اسلامي به ويژه در قرون متاخر شد.
بيماري افراط و تفريط در ميان امت اسلام
به ويژه بيماري افتراق اهل بيت(ع) از قرآن زماني در ميان امتهاي اسلامي نفوذ و رسوخ جديتري يافته است كه عدهاي دشمن مغرض و بدخواه، خواستهاند نقشههاي پليد و روياهاي شيطاني خود را در پس اين افتراق و جدايي به تعبير بكشانند و پياده كنند كه وهابيون نمونه بارز و مصداق واقعي اين موضوع در دوره كنوني و عصر حاضرند.
البته در ميان شيعيان نيز متاسفانه عدهاي به تعبير بزرگان دين(شيعيان غالي) از دوره امامت ائمه تا عصر كنوني ظهور و بروز يافتهاند كه از اين طرف بام افتادهاند كه حكايتي روشن است و بينياز از توضيح.
در روايات منقول است«گروهي از بنيهاشم و ساير شيعيان خدمت امام باقر عليه السلام رسيدند. امام به آنها فرمودند: بپرهيزيد از شيعيان غالي آل محمد و ميانهروي پيشه كنيد كه زيادهروها و غلات به شما برگردند و عقب مانده و تالي نيز به شما برسد. عرض كردند: غالي كيست؟ فرمود: كسي است كه درباره ما مقامي معتقد است كه ما خود آن مقام را براي خويش قائل نيستيم.
گفتند: عقب مانده و تالي كيست؟ فرمود: كسي است كه به دنبال خير و نيكي است و اين پيگيري او موجب افزايش خير برايش ميشود. قسم به خدا بين ما و خداوند قرابتي نيست و نه ما به خدا حجتي داريم و نميتوان به خدا نزديك شد مگر با اطاعت. هر كس از شما مطيع خدا باشد و عمل به دستور او نمايد ولايت ما برايش سودمند است و هر كس معصيت خدا را نمايد ولايت ما او را سودي نخواهد بخشيد.»( بحارالانوار ــ علامه مجلسي)
اعتدال، مشي قرآن و عترت
متاسفانه در جامعه كنوني ما هم، گاهي ردهها و رگههايي از تمسك به يكي از يادگاران پيامبر(ص) يعني اهل بيت(ع) و رها كردن قرآن را شاهديم(نمونههاي آن در غلو در عزاداري براي امام حسين(ع) وجود دارد) و اگر چه بسياري از آن ناخواسته و شايد از روي ناآگاهي است اما ميتواند در درازمدت خطرناك باشد چرا كه به فرموده رسول مكرم اسلام تمسك به اين دو يادگار ماندگار است كه موجب جلوگيري از گمراهي تا ابد ميشود.
به همين دليل هم ضرورت دارد كه مسئولان فرهنگي و قرآني هرجا كه به فعاليتي در حوزه قرآن ميپردازند آن را بدون تمسك به اهل بيت(ع) ادامه ندهند و كساني هم كه در حوزه اهل بيت(ع) فعاليت دارند قرآن را به سرزمين هجران نيفكنند.
اين روزها به بركت ماه مبارك رمضان، شانزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم در حال برگزاري است و اگرچه در طول اين 16 دوره نمايشگاه هرگز تنها به حوزه قرآن نپرداخته است و همواره در آن رنگ و بوي آموزههاي اهل بيتي(ع) هم جاري و ساري بوده است اما به نظر ميرسد به ويژه با توجه به شرايط كنوني دنياي اسلام، بيش از پيش چنين رويدادهاي بزرگ در عرصه فرهنگي كشور با تابلوي قرآن و عترت به فعاليت بپردازد.
نمايشگاه «قرآن» به نمايشگاه «قرآن و عترت» تبديل شود
محمدرضا پورمعين از خادمان قرآن و رئيس فرهنگسراي قرآن درباره تغيير عنوان نمايشگاه بينالمللي به قرآن و عترت ميگويد: من خواهشي كه از مسئولان نمايشگاه بينالمللي دارم اين است كه ما تاكنون 16 دوره نمايشگاه را با عنوان قرآن برپا كردهايم اميدوارم هفدهمين دوره با عنوان قرآن و عترت برگزار شود.
وي ميافزايد: قرآن و عترت با يكديگر ثقلين هستند و يادگار پيامبر(ص)؛ ما شيعيان اهل بيت(ع) را گرفتهايم و قرآن را رها كردهايم و سنيها هم قرآن را گرفتهاند و اهل بيت(ع) را رها كردهاند بنابراين هر دو در انحراف هستيم.
رئيس فرهنگسراي قرآن معتقد است: مردم آنقدر كه از امام حسين(ع) ميدانند از قرآن نميدانند در صورتي كه مترجمين و مفسرين واقعي قرآن ائمه هستند و سيره عملي آنها سيره قرآن است و اينها از يكديگر جداشدني نيستند.
حجتالاسلام والمسلمين «خانگلزاده» كارشناس مشاوره بخش پژوهش شانزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم هم معتقد است كه عملا اگر دقت كنيم عنوان قرآن و عترت بر نمايشگاه بار هست و بخشها و غرفههايي درباره اهلبيت(ع) هم به فعاليت مشغولاند.
غرفههايي مانند غرفه ستادبازسازي عتبات عاليات، غرفه آستان قدس رضوي، كتابهاي مختلفي كه به ويژه امسال درباره پيامبر(ص)، ائمه و قرآن به طور همزمان ارايه شدهاند، غرفههايي كه به فروش كتاب و نرمافزار درباره ائمه ميپردازند و ... سخنان خانگلزاده را تائيد ميكنند.
وي كه به عنوان مشاور در بخش مشاوره مشغول پاسخگويي به سئوالات جوانان است ادامه ميدهد: اگرچه همان طور كه گفتم عملا در نمايشگاه به اهلبيت(ع) هم پرداخته ميشود اما با اين حال خوب است كه مسئولان به اين فك بيفتند كه عنوان آن را هم قرآن و اهل بيت(ع) كنند.
خانگلزاده ميگويد: در بخش مشاوره هم در زميه اهل بيت(ع) مراجعات زيادي به ويژه از سوي برادران اهل سنت داريم كه تمايل دارند درباره ائمه بيشتر بدانند.
تغيير عنوان نمايشگاه مطرح است
البته بحث تغيير عنوان نمايشگاه در دورههاي گذشته هم مطرح بوده است اما هنوز مسئولان برپايي نمايشگاه كه در همه دورهها، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بوده است به جمعبندي درباره اين عنوان نرسيده است.
«علي مطهري» معاون مركز هماهنگي، توسعه و ترويج فعاليتهاي قرآني كشور كه همزمان با انتخاب دكتر خواجهپيري به رياست اين مركز از ابتداي دولت نهم در اين جايگاه فعاليت دارد، در اين باره ميگويد: چون از ابتدا، نمايشگاه بينالمللي با عنوان قرآن فعاليت داشته است بر همين اساس نام آن را تغيير ندادهاند اما در شوراي نمايشگاه، صحبتي راجع به تغيير عنوان نمايشگاه شده ات و بحثش مطرح است اما اينكه چه عنواني انتخاب شود هنوز مشخص نيست.
مطهري، ديدگاه خود درباره تغيير عنوان نمايشگاه را هم اينگونه بيان ميكند: با توجه به اينكه ما عترت را بخش عمدهاي از معارف خود ميدانيم و قرآن را تنها براي هدايت كافي نميدانيم و معتقديم اين دو بايد با هم باشند تا امكان هدايت ايجاد شود اگر چنانچه در آينده اين عنوان به قرآن و عترت تغيير يابد مناسب است.
وي در زمينه فعاليت فعلي نمايشگاه در حوزه عترت هم ادامه ميدهد: الان بخشهايي كه به صورت مستقل به موضوع عترت و اهل بيت(ع) بپردازند كم است ولي مجموعا در همه بخشها قسمتي هم مربوط به عترت است و اگر چه نمايشگاه با نام قرآن است اما از علوم ائمه و معارف ديني خالي نيست.
به هر حال با توجه به مطالب گفته شده ضمن اينكه به نظر ميرسد ضرورت چنين تغييري بعد از 16 دوره برپايي نمايشگاه حس ميشود، اما نبايد توجه به اين نكته را فراموش كرد كه پرداختن نامناسب به موضوع اهل بيت(ع) و بدون پشتوانه علمي و تحقيقي در اين زمينه كار كردن گاهي نه تنها ممكن است ما را به هدف نرساند و موجب اتحاد بيشتر مسلمانان نشود ممكن است موجب اختلاف و افتراق بيشتر شود، به همين دليل پرداخت به موضوع اهل بيت(ع) ظرافت، حساسيت و توجه بيشتري نسبت به موضوع قرآن را طلب ميكند.
علي فرجزاده
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 354]