واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: «پرايد هيبريد» در پاركينگ بيتوجهيها! دانشياردانشگاه خواجه نصير در گفتوگو با ايسنا تشريح كرد: جزئيات ساخت «سمند»هيبريد و طراحي «پرايد» برقي - گازي در ايران
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: پژوهشي
پژوهشگران كشورمان پس از ساخت موفقيت آميز خودرو سمند برقي با طراحي پرايد هيبريدي برقي گازي در دانشگاه صنعتي خواجه نصير در انتظار حمايت صنعت براي ساخت اين خودرو هستند.
دكتر علي اصغر جعفري، دانشيار دانشكده مكانيك دانشگاه صنعتي خواجه نصير الدين طوسي در گفتوگو با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران به تشريح پروژه ساخت خودرو «سمند» برقي و طرح در حال اجرايش براي طراحي و ساخت پرايد هيبريد گازي - برقي پرداخته كه به گفته وي به دليل طراحي كاملا منحصر به فرد و ابتكاريش، مزايا و قابليتهاي خاصي نسبت به خودروهاي هبريد خارجي دارد.
دكتر جعفري با اشاره به تجارب خود و همكارانش در ساخت و تحويل خودرو سمند برقي مجهز به محركههاي الكتريكي مستقل كه چند سال پيش به سفارش سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران در دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي اجرا شد، درباره طرح ساخت پرايد گازي - برقي گفت: پس از تجربه موفق در طراحي و ساخت سمند برقي، ايده كاملتري براي تبديل خودرو پرايد به سيستم هيبريد به صورت چند پروژه دانشجويي در دانشگاه دنبال شده و در نهايت به اين نتيجه رسيديم كه طراحي بهينه به اين ترتيب است كه موتور گازي كه در حال حاضر روي پرايد نصب ميشود، بدون تغيير بماند و يك موتور الكتريكي كه همزمان قابليت تبديل به ژنراتور را دارد به صورت موازي با موتور گازي در خودرو نصب شود كه البته تعدادي باتري هم مورد نياز خواهد بود كه اگر شركت سازنده خودرو موافقت كند، محل مناسبي براي باتريها در نظر گرفته خواهد شد كه برخلاف خودرو سمند برقي كه صندوق عقب آن توسط باتريها اشغال ميشود، در پرايد هيبريد صندوق عقب و محلهاي مورد نياز مصرف كننده دست نخورده بماند.
وي خاطرنشان كرد: طراحي پرايد هيبريد بدين صورت است كه هنگامي كه خودرو در اتوبان و مكانهاي بدون ترافيك (با دنده 3 و بالاتر) حركت ميكند تنها موتور گازي مشغول به كار شده و خودرو را حركت ميدهد و همزمان، موتور - ژنراتور مورد نظر را تغذيه كرده و اين موتور - ژنراتور، باتريها را شارژ ميكند. وقتي كه خودرو با دنده 1 و 2 حركت ميكند خودرو برقي شده و موتور - ژنراتور نقش موتور برقي را بازي كرده و خودرو را به حركت در ميآورد. بدين ترتيب مشكل شارژ باتري كه در خودروهاي برقي وجود دارد در اين نوع خودرو وجود ندارد.
دكتر جعفري تصريح كرد كه تبديل حالت خودرو از برقي به گازي و بالعكس، هم به وسيله كليد دستي و هم سيستم خودكار قابل انجام است.
دانشيار مكانيك دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي خاطرنشان كرد: مشكلي كه در خودرو سمند برقي بود، وزن زياد آن به دليل استفاده از تعداد زيادي باتري بود در حالي كه در خودرو پرايد ميتوانيم از باتريهاي جديدتر كه سبكتر و با قابليتهاي بهتر هستند، استفاده كنيم و از طرف ديگر، وزن خودرو پرايد معمولي هم با مقايسه با خودرو سمند سبكتر است؛ بنابراين مطمئنم كه اين طرح صد در صد موفق و در مقياس انبوه قابل اجرا خواهد بود.
وي در عين حال اظهار كرد: اساسا هدف از طراحي خودروهاي هيبريد و برقي مباحث محيط زيستي است و با توجه به اين كه قيمت پرايد هيبريد برقي - گازي حدودا 30 درصد گرانتر از پرايد معمولي خواهد بود، مراجع مسوول از قبيل راهنمايي و رانندگي ميتوانند با دادن تسهيلاتي براي استفاده كنندگان از اين قبيل خودروها و سياستهاي تشويقي مثلا امكان ورود به طرح ترافيك به مدت چند ساعت در روز، شهروندان را به استفاده از اين قبيل خودروها ترغيب كنند.
دكتر جعفري، برخورداري از موتور گازي كه هزينه سوخت آن در كشور بسيار ناچيزاست را در كنار آلايندگي بسيار پايين از مزاياي عمده استفاده از پرايد هيبريد طراحي شده عنوان كرد و به ايسنا گفت: از حدود دو سال پيش با همكاري جمعي از دانشجويان كار براي اين طرح را آغاز كردهايم و همچنان منتظر حمايت شوراي شهر يا كارخانه سازنده پرايد هستيم تا امكان ساخت آن را پيدا كنيم كه متاسفانه تاكنون پاسخ مثبتي دريافت نكردهايم.
دكتر جعفري در ادامه درباره طرح خودرو سمند برقي هم گفت: اجراي اين طرح از سال 81 با همكاري بنده - به عنوان مجري بخش مكانيكي -، دكتر فرزاد تهامي، عضو هيات علمي دانشكده برق دانشگاه صنعتي شريف - به عنوان مجري بخشهاي الكترونيكي و دكتر رضا كاظم از دانشگاه صنعتي خواجه نصير و دكتر فرهنگي از دانشگاه تهران آغاز شد و در سال 84 خودرو به ايران خودرو تحويل شد. هدف از اجراي اين طرح دستيابي به تكنولوژي ساخت خودرو برقي با محركههاي الكتريكي مستقل براي هر يك از چرخهاي محرك ميباشد.
وي گفت: در طرحهايي كه قبلا در كشور انجام شده بود از يك موتور الكتريكي به جاي موتور احتراق استفاده شده بود در حالي كه در اين طرح ديفرانسيل حذف شده و وظيفه تقسيم توان ميان چرخهاي محرك به عهده كنترل كننده الكترونيكي قرار گرفته است. به عبارت ديگر از دو موتور الكتريكي كه هر كدام وظيفه حركت يكي از چرخهاي جلو را بر عهده دارد، استفاده ميشود. بدين ترتيب تجهيزات واسطه مثل جعبه دنده و ديفرانسيل حذف شده و در نتيجه اتلاف انرژي كاهش مييابد.
جعفري تصريح كرد: خودروهاي برق كلا شامل دو گروه اصلي هستند. گروه اول خودروهاي برقي خاص كه در اين نوع خودروها تنها از موتور برقي و باتريهاي مخصوص قابل شارژ استفاده ميشود، مانند هونداي EV كه خودرو سمند برقي هم از همين گروه خودروهاست به عبارت ديگر موتور بنزيني كلا از خودرو حذف شده و دو موتور الكتريكي جايگزين آن شده است كه به وسيله تعدادي باتري كه در صندوق عقب و فضاي خالي جلو خودرو جاسازي شدهاند حركت ميكند .
نوع دوم خودروهاي برقي كه به هيبريد معروفند، هم داراي موتور بنزيني و هم موتور برقي هستند كه درصد استفاده از هر يك از آنها بستگي به طراحي خودرو دارد.
وي خاطرنشان كرد: در يك نوع طراحي، موتور بنزيني و موتور الكتريكي به صورت سري و در طرح ديگر به صورت موازي بسته ميشوند و موتور بنزيني دو وظيفه را انجام ميدهد كه يكي شارژ باتريها و ديگر مشاركت در حركت خودرو است مانند تويوتاي پريود و هوندا اينسايت.
دكتر جعفري تصريح كرد: در دستهاي از اين گروه خودروهاي برقي از پيلهاي سوختي استفاده ميشود. در واقع يك خودرو با پيل سوختي با موتوري برقي كار ميكند كه محرك آن يك پيل سوختي است كه حاصل عملكرد آن آب - به عنوان پسماند - و انرژي الكتريكي است كه در موتور مصرف ميشود.
وي درباره ساختار سمند برقي گفت: سمند برقي ساخته شده توان حركت با حداكثر 100 كيلومتر در ساعت را داشته و برد آن - پس از هر بار شارژ باتريها - حدود 60 كيلومتر است. موتورهاي خودرو از نوع DC 180 ولت به وزن هر كدام 32 كيلوگرم و گشتاور 70 نيوتن متر هستند. اين خودرو به 30 باتري هر كدام به وزن 13 كيلوگرم مجهز است به اين ترتيب وزن سمند برقي در مقايسه با سمند معمولي با موتور بنزيني كه حدود 1200 كيلوگرم وزن دارد، حدود 300 كيلوگرم سنگينتر است كه اين يكي از محدوديتهاي سمند برقي است؛ البته ميتوان از باتريهاي سبكتر و كمتر جديد هم استفاده كرد ولي با توجه به اين كه باتريهاي مورد نياز وارداتي و گرانقيمت است قيمت تمام شده خودرو بالا ميرود كه به دليل جنبههاي اقتصادي بايد اين مساله را هم در نظر گرفت.
جعفري درباره نحوه شارژ باتريها كه بايد بعد از طي هر 60 كيلومتر مسافت انجام شود به ايسنا گفت: در خودرو برقي در محل باك خودرو و به جاي آن پريزي وصل شده كه سيم شارژر به آن وصل شده و بدين ترتيب بدون نياز به خارج كردن باتريها مجموعه آنها به وسيله برق شهر شارژ ميشوند.
وي خاطرنشان كرد: اصولا باتريها را نميتوان حركت داد چون در هر كدام مقداري آب مقطر قرار دارد كه به وسيله يك سيستم لوله كشي و يك پمپ مانند خنك كردن يك موتور بنزيني بايد دائما آنها را خنك كنيم به عبارت ديگر در جلو خودرو يك رادياتور وجود دارد كه سيكل آب مقطر باتريها را فعال كرده و آنها را خنك ميكند. همچنين بخش كنترل خودرو هم نياز به خنك كردن دارد.
جعفري تصريح كرد: زمان مورد نياز براي شارژ باتريها حدود پنج ساعت است كه همين مساله باعث شده اين نوع خودروها برخلاف هيبريدها براي استفاده در خارج شهر چندان مناسب نباشند.
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي خواجه نصير با اذعان به اين كه سمند برقي گزينه مناسبي براي توليد و عرضه به بازار نيست، خاطرنشان كرد كه مدل برقي خودرو سمند به سفارش ايران خودرو ساخته شده و اساسا در طرحهايي كه در دنيا كار ميشود براي ساخت خودروهاي برقي خالص از طرح خودروهاي سبك استفاده شود تا وزن خودرو زياد نشود؛ لذا نتايج اين طرح نشان داد كه براي خودروهاي سنگيني مثل سمند بهتر است از طرح هيبريد استفاده شود و در همين راستاست كه در ادامه تحقيقات روي پرايد برقي - گازي كار ميشود كه ميتواند در عرصه عمل موفق باشد.
انتهاي پيام
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 216]