واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: از زمانی که انسان فلز را شناخت، متالورژی را به عنوان یک هنر فرا گرفت. صنعت ریخته گری از دیر باز در جهان به عنوان یک صنعت مادر شناخته شده و با پیشرفتهای روز افزون تکنولوژی نقش آن اشکار میگردد.
دوره فلزات بعد از عصر حجر و از حدود ۶ تا ۷ هزار سال قبل از هجرت آغاز شدهاست. شاید مس اولین فلزی است که بطور خالص و طبیعی و جدا از مواد معدنی مورد استفاده بشر قرار گرفتهاست. انواع سنگهای مس از ظاهری فلزی با رنگهای مختلف مانند نیلی، لاجوردی، سبز، طلایی و سرخ برخوردار هستند. این امر میتواند یکی از عوامل توجه بشر اولیه به ترکیبات حاوی مس باشد.
برخی معتقدند که گویا اولین بار ذرات طلاکه در کنار ماسههای کنار رودخانهها پراکنده بودند، توسط بشر شناسایی شدند. مصریان و شاید هندیان بیشتر از سایر ملل در استخراج طلا از سنگهای آن توفیق داشتند، اما در ایران از دوره هخامنشی، آثار متعددی از طلا و نقره خصوصا در کنار رود جیحون و در شهر همدان کشف شدهاست. با گذشت زمان فلزات دیگری مانند نقره ، سرب ، آنتیموان و قلع نیز کشف شدند و بشر توانست با استفاده از آتش، ذوب فلزات را تجربه نموده و آلیاژهایمختلف را بدست آورد. به عنوان مثال، از مخلوط کردن قلع و مس، مفرغ بدست آمد و به این ترتیب عصر مفرغ شروع شد.
در عصر حاضر میتوان متالورژی را مادر صنعت دانست. در دنیایی صنعتی امروز بی شک اگر آلیاژهای خاص و کاربر با کمک علم متالورژی به وجود نمیآمد هم اکنون ما شاهد خیلی از پیشرفتهای بشر نبودیم.
علم و مهندسی مواد به بررسی انواع ماده ها ، ساختار آنها ، خواص و کابردشان می پردازد. در علم مواد ، ماده ها به طور جامع به سه بخش اصلی تقسیم بندی می شوند که عبارتند از:
فلزات
سرامیک ها
پلیمر ها
در علم مواد بخشی از ماده موجود در عالم و به طور دقیق ، اجسامی که به علت خواص خود در سازه ها ، ماشینها ، وسایل یا مصنوعات کاربرد دارند بررسی می شوند مانند: فلزات ، سرامیکها ، نیم رساناها ، ابر رساناها ، پلیمرها ( پلاستیکها ) ، شیشه ها ، دی الکتریکها ، فیبرها ، چوب ، ماسه ، سنگ و پس واضح است که در مسیر رشد دانش بشری ، از اینکه علم و مهندسی مواد جای خود را در بین سایر موضوعات مورد نیاز یافته است و کوشش می کند که توانایی بشر را گسترش دهد جای تعجبی وجود ندارد به طور ساده می توان گفت علم و مهندسی مواد مشتمل است بر ایجاد و کاربرد دانش مربوط به ترکیب شیمیایی ، ساختار و تغییر شکل دادن مواد برای به دست آوردن خواص مورد نظر در کاربرد آنها ، بنابراین می بینیم که علم و مهندسی مواد موضوع وسیعی است که از یک طرف به دنیای میکروسکوپی اتمها و الکترونها مربوط می شود و از طرف دیگر حالت جامد جسم را به دنیای ماکروسکوپی عمل و کاربرد مواد برای مقابله با مسایل اجتماعی مربوط می کند گرچه این علم در کشور ما ، ایران ، قرنهاست که مورد استفاده قرار می گیرد ولی متاسفانه پس از صنعتی شدن جهان و پیشرفت تکنولوژی ، این علم آمیخته با هنر در کشورمان رونق چندانی نداشته و بی توجهی زیادی نسبت به آن شده که متاسفانه هنوز هم ادامه دارد به گونه ای که گرچه کشور ما از کلیه مواد خام غنی می باشد ولی برای تهیه مواد اولیه صنایع گوناگون که بعضاً دارای تکنولوژیهای پیشرفته نیز می باشند دچار مشکل هستیم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 991]