واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: نظرسنجي ها .. ليوني بخت بيشتري براي جانشيني اولمرت دارد
تهران واحد مركزي خبر سياسي 1387/06/21
بر اساس نتايج يك نظرسنجي كه امروز پنج شنبه منتشر شد تزيپي ليوني وزير امور خارجه رژيم صهيونيستي در صورت برگزاري انتخابات زودهنگام و براي رقابت با بنيامين نتانياهو رهبر راستگراها در مقايسه با شائول موفاز رقيب هم حزبي خود از موقعيت بهتري برخوردار است.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از بيت المقدس ، ليوني و موفاز دو نامزد براي جانشيني ايهود باراك در رهبري حزب ميانه رو كاديما هستند .
انتخابات داخلي كه در ان هفتاد هزار عضو كاديما شركت دارند چهار شنبه اينده برگزار مي شود و ولمرت درگير در رسوايي فساد گفته است بعد از انتخاب جانشين وي در راس حزب ، استعفا خواهد كرد .
نظرسنجيها كه نتايج انرا روزنامه معاريو چاپ كرد نشان مي دهد كاديما به رهبري ليوني 25 كرسي از كل 120 كرسي كنست را به دست خواهد اورد . در مقابل 29 كرسي براي جبهه ليكود به رهبري نتانياهو خواهد بود و چهارده كرسي نيز براي حزب كار به رهبري ايهود باراك وزير دفاع .
اما حزب كاديما به رهبري وزير حمل و نقل اين كشور موفاز فقط 17 كرسي را به دست خواهد اورد .
نظرسنجي ديگري نيز نشان مي دهد ليوني حمايت 39.6 درصد و موفاز حمايت 35.3 درصد اوي ديشتر 8.1 درصد و مئير شتريت 6.8 درصد را به دست خواهد اورد.
هر نامزد بايد دست كم 40 درصد اراء را به دست اورد وگرنه انتخابات دوباره
برگزار خواهد شد .
در صورت برگزاري در دور دوم ليوني 44.6 درصد اراء را كسب خواهد كرد و موفاز 41.7 درصد .
در هر حال براي نخستين بار طي چهل سال گذشته يك زن در مسير دستيابي به پست نخست وزيري در فلسطين اشغالي قرار گرفته در حالي كه فلسطين اشغالي همواره تحت سيطره نظاميان ضد زن و صاحب منصبان مخالف برابري زن و مرد قرار داشته است.
تزيپي ليوني در واقع از بخت زيادي در انتخابات مقدماتي هفدهم سپتامبر اينده در حزب راست ميانه روي كاديما كه در حال حاضر قدرت را اسرائيل در اختيار دارد برخوردار است.
وي در صورت پيروزي در مكان مناسبي براي جانشيني ايهود اولمرت نخست وزير كنوني قرار خواهد گرفت اين در حالي است كه موقعيت اولمرت به دليل پرونده هاي فساد بسيار تضعيف شده است.
ليوني پنجاه ساله حدود نه سال پيش و زماني وارد سياست شد كه پس از فعاليتي كوتاه در سازمان اطلاعاتي اسرائيل موساد / تحت الحمايه اريل شارون نخست وزير وقت اسرائيل قرار گرفت.
پدر وي ايتان ليوني يكي از طرفداران گسترش مرزهاي فلسطين اشغالي تا سرزمين هاي عربي بود. تزيپي ليوني نيز ابتدا چنين رويايي را در سر مي پروراند اما بعدها متوجه شد كه چنين ذهنيتي با واقعيات زندگي در كنار مردم فلسطين كه رشد فزاينده اي نيز دارند امكان پذير نيست.
وي طي فعاليت هاي سياسي اخير خود شش پست وزارت را از جمله وزارت دادگستري و مهاجرت در اختيار داشته است. ليوني در حال حاضر با در اختيار داشتن پست وزارت امور خارجه و معاونت نخست وزير اسرائيل مذاكرات صلح با فلسطينيان را پيگيري مي كند.
اما اين شرح حال سياسي ظاهرا رقباي وي را تحت تاثير قرار نداده است. شائول موفاز وزير حمل و نقل اسرائيل و وزير پيشين دفاع و رئيس سابق ستاد مشترك ارتش اسرائيل رقيب اصلي ليوني براي جانشيني اولمرت در حزب كاديما به شمار مي رود. ستاد موفاز رقيب وي را به عنوان شخصيتي ضعيف معرفي كرده است.
اين در حالي است كه بنابه اعلام مناخيم فريدمن كارشناس انجمن مذهبي اسرائيل / احزاب تندروي ارتودوكس نيز كه نقشي تعيين كننده در تعيين دولت جديد در اسرائيل به عهده خواهند داشت احتمالا با قدرت گرفتن يك زن در راس هرم دولت موافق نيستند. وي افزود با اين حال اگر اين احزاب اين قول را دريافت كنند كه هيچ بخشي از شهر بيت المقدس به فلسطيني ها واگذار نخواهد شد ممكن است به ائتلاف دولتي تحت رياست ليوني بپيوندند.
فريدمن تصريح كرد در صورتي كه ليوني انچه را كه اين احزاب مي خواهند به انها بدهد انها نيز وي را خواهند پذيرفت. در همين حال روا لاشمانوويچ سخنگوي حزب تندروي ارتودوكس شاس كه مهمترين حزب مذهبي حاضر در پارلمان اسرائيل به شمار مي رود گفت حزب شاس با اين موضوع كه ليوني در پست نخست وزيري اسرائيل قرار گيرد مشكلي ندارد.
انگونه كه از ظواهر امر بر مي ايد مردم فلسطين اشغالي نيز با دستيابي يك زن به پست نخست وزير اسرائيل مشكلي ندارند زيرا بر اساس نظرسنجي هاي صورت گرفته تزيپي ليوني از موفاز پيشي گرفته است. براساس اين نظرسنجي ها وي همچنين از ديگر رقباي خود يعني ايهود اولمرت وزير دفاع و بنيامين نتانياهو نخست وزير
پيشين اسرائيل در حزب ليكود پيشي گرفته است.
اسرائيل در سال هزار و نهصد و شصت و نه ميلادي يك زن به نام گولدا ماير را به سمت نخست وزيري انتخاب كرد. از ان زمان تاكنون هيچ زني نتوانسته تا بدين حد به دستيابي به پست نخست وزيري اسرائيل نزديك شود. با توجه به سوء شهرت بسياري از مقامات بلند پايه اسرائيلي در جريان پرونده هاي فساد/ ليوني از بخت زيادي براي تصدي نخست وزيري اسرائيل برخوردار است.
اسرائيليها معتقدند تزيپي ليوني ، زني درستكار و ميانه رو است ، اگر چه در داخل حزب كاديما اجماعي درباره وي وجود ندارد.
ليوني هشتم ژوئيه هزار و نهصد و پنجاه و هشت در لهستان متولد شد و بين سالهاي هزار و نهصد و هشتاد تا هزار و نهصد و هشتاد و چهار براي دستگاه اطلاعاتي اسرائيل ( موساد ) كار كرد و خيلي زود پس از ورود به كنست ( پارلمان اسرائيل ) در سال هزار و نهصد و نود و نه به سمت وزير امور خارجه اسرائيل منصوب شد. ليوني به عنوان يك زن ، چهره خودش را از مسائل فسادي كه در سالهاي اخير درباره سياست مدارهاي اسرائيل شدت گرفته است پاك نگه داشته است و اخيرا نيز تاكيد كرده است كه مي خواهد مجددا اعتماد مردم را به سياست مداران بازگرداند.
وي گفت " مي خواهم نخست وزير شوم و در اين راه براي اصلاح اشتباهها و انجام تغييرات تلاش كنم چرا كه افكار عمومي به سياست مداران اعتماد نشان نمي دهد و بايد اين اعتماد را بازگرداند."
وي افزود " افكار عمومي مي گويد منافع كشور بايد در اولويت برنامه سياست مداران باشد و قانون بايد اجرا شود." بر عكس ايهود اولمرت ، تزيپي ليوني با هيچ مشكلي قضائي مواجه نيست و نظرسنجيها اشاره به اين دارد كه ليوني از بيشترين بخت در انتخابات حزب كاديما برخوردار است كه نزديكترين رقيب وي شاوول موفاز وزير حمل و نقل اسرائيل است.
اولمرت ، ليوني را خائن و دروغگو توصيف كرده است .
دشمني بين اولمرت و ليوني در سال دو هزار و هفت و زماني بروز كرد كه وزير امور خارجه ( ليوني ) پس از شكست در جنگ با لبنان در سال دو هزار و شش از استعفاي اولمرت حمايت كرد. اين موضع موجب انتقادهاي خشونت باري در داخل حزب كاديما شد و برخي از انها ليوني را « بزدل سياسي » توصيف كردند.
همچنين دوستي ليوني با كاندوليزا رايس وزير امور خارجه امريكا برخي ابهامات را درباره اينكه وي بيش از حد لازم درباره حل مسئله فلسطين ميانه رو است برانگيخت.
ليوني بارها در ديدار با رايس در اسرائيل از بهبود شرايط زندگي فلسطينيها در كرانه باختري و تاسيس دولت فلسطيني همراه با درخواست به ادامه مبارزه با تروريسم و كناره گيري جنبش حماس اعلام حمايت كرده است. با توجه به اينكه ليوني در خانواده اي راست گرا و تندرو پرورش يافته است از راضي كردن راستگراها براي اينكه از موسسين حزب كاديماي ميانه رو باشد دوري گزيد.
ايتا ليوني ،پدر تزيپي رئيس عمليات ارگون بود كه يك سازمان سري يهودي تندرو است كه در سال هزار و نهصد و چهل و هشت پيش از تاسيس اسرائيل انگليسي ها و فلسطيني ها را مي كشت.
مادر تزيپي نيز در اين سازمان فعاليت مي كرد كه بعدها حزب ليكود شكل گرفت.
ليوني پس از انكه مواضع حزب ليكود را تندروانه توصيف كرد اين حزب را ترك كرد و دنباله رو اريل شارون ، موسس حزب كاديما در سال دو هزار و پنج شد.
وي در حال حاضر گروه مذاكره كننده با فلسطينيها را رهبري مي كند اما اين روند پس از نشست اناپوليس امريكا پيشرفت قابل ملاحظه اي نكرده است.
تزيپي ليوني ازدواج كرده است ، دو فرزند دارد و در تل آويو ساكن است.
شماري از مسئولان اسرائيلي كه ممكن است جانشين اولمرت شوند علاوه بر ليوني عبارتند از..
ايهود باراك... باراك هم اكنون وزير جنگ و رئيس حزب كار و شريك اصلي كاديما در دولت ائتلافي است. باراك عضو پارلمان نيست به همين علت قبل از ان كه وارد كنست شود نمي تواند نخست وزير شود. باراك كه از اعضاي نيروهاي ويژه اسرائيل و از سال 1999 تا 2001 نخست وزير بود خواستار انتخاب رهبر جديدي براي حزب كاديما شده بود. باراك در زمان مبارزات انتخاباتي براي به دست اوردن رياست حزب كار گفت در صورتي كه گزارش تحقيق درباره جنگ لبنان نشان دهد اولمرت مرتكب اشتباه شده است، وي بايد استعفا كند. پس از ان، تحقيقات نشان داد كه اولمرت مرتكب اشتباه شده است ولي باراك گفت در زمان مناسب تري خواستار كناره گيري اولمرت خواهد شد.
بنيامين نتانياهو... نتانياهو بين سالهاي 1996 تا 1999 نخست وزير اسرائيل بود و از زمان خروج شارون و اولمرت و سايرين از ليكود براي تاسيس حزب كاديما، رهبري ليكود را برعهده گرفت. نتانياهو در زماني كه در كابينه شارون وزير دارايي بود تلاش كرد اصلاحاتي اقتصادي را اجرا كند كه موجب خشم چپگرايان شد ولي رشد اقتصادي اسرائيل را افزايش داد. بر اساس بسياري از نظرسنجي ها در صورتي كه انتخابات پيش از موعد برگزار شود نتانياهو برنده خواهد شد.
حئيم رامون... رامون از افراد مورد اعتماد اولمرت و معاون نخست وزير است كه از حزب كار استعفا كرد تا به كاديما بپيوندد. وي مدتي كوتاه به علت محكوم شدن به اتهام فساد اخلاقي مجبور به استعفا از سمت خود شد ولي با حكم دادگاه تجديد نظر توانست به دولت بازگردد. وي از فعالترين حاميان مذاكرات صلح با فلسطيني ها در داخل كابينه اسرائيل است.
شائول موفاز... موفاز وزير حمل و نقل و فرمانده پيشين ارتش و وزير پيشين دفاع است. وي به علت روي اوردن به شيوه هاي خشن براي سركوب انتفاضه كه پس از شكست مذاكرات در سال 2000 اغاز شد معروف است. وي كه متولد ايران است تلاش خود را براي به دست اوردن رياست كاديما پس از اولمرت عملا اغاز كرده است.
105
پنجشنبه 21 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]