واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بسيار سفر بايد تا پخته شود خامي
تعريف سفر
فرهنگنامهها از تعريفهاي مشابهي ارائه دادهاند. در فرهنگ معين آمده است:
البته سفر (به كسر سين) به معناي كتاب آمده است كه جمع آن اسفار است. از تعريفهاي لغوي و فرهنگنامهاي كه بگذريم، آنچه ما را به مقصود نزديك تر ميكند، ماهيت سفر در منظرعالمان اخلاق و تربيت است. مرحوم فيض كاشاني از بزرگترين دانشمندان شيعي و آگاهانعلم اخلاق، در اثر مهم خود المحجه البيضاء، سفر را اينگونه توصيف مي كند:
در قرآن كريم نيز در آيات متعدد، انسان به سفر رفتن امر شده است كه برخي از آنها عبارتند از: بگو در زمين سير كنيد، سپس بنگريد عاقبت كساني كه آيات ما را دروغ ميپنداشتند. (انعام/11)؛ بگو زمين را بپيمايند، پس بنگريد فرجام كساني را كه بزهكار بودند. (نمل/69)؛ آيا آنان در زمين سير نكردند، تا بنگرند عاقبت و پايان كار پيشينيان را. (يوسف/109)
جز آنچه كه قرآن، از فوايد سفر بدان اشاره كرده است، در روايات و آموزههاي اسلامي ، بهرههاي ديگري نيز به سفر نسبت داده شده است كه شماري از آنها بدين قرار است:
شادابي تن و روح
تجربه و آموزههاي عملي ثابت كردهاند كه سفر، نقش مثبتي در تندرستي و بهداشت رواني انسان دارد. شايد اين اثر جسمي و رواني از آن روي باشد كه با تغيير آب و هوا و پاي نهادن به دنياهاي جديد، روح آدمي به وجد و سرور ميآيد و همين فرحناكي، در سلامت جسم نيز اثر ميگذارد. به هر روي پيامبر عظيم الشان اسلام صلي الله عليه و آله به صراحت فرمودهاند :
رشد عقلاني
از فوايد غير قابل انكار سفر، رشد و بالندگي عقل انسان است. اين بدان خاطر است كه مسافران در طي سفر با شگفتيهاي طبيعت، انديشههاي گوناگون و برجستگيها و كاستيهاي ملتهاي مختلف آشنا ميشوند. رسول گرامي اسلام صلي الله عليه و آله به زيبايي تمام اين ره آورد مهم سفر را باز گفتهاند:
سفر كنيد؛ همانا اگر در سفر مالي به چنگ نياوريد، به حتم انديشه شما فزوني خواهد گرفت.
عبرت اندوزي
سفر، انسان را با سرنوشت و آثار بر جاي مانده از پيشينيان آشنا ميكند و اين آشنايي خود بزرگترين آموزگار بشري است. در واقع، سفر نوعي مطالعه و تامل در حالات و رفتار كساني است كه تاريخ سرنوشت و فرجام آنان را براي ما باز گفته است. اين همان درس بزرگي است كه قرآن چندين بار بدان اشاره كرده است و نمونه هايي از آن در بالا آورده شده است.
كنار آمدن با شرايط دشوار
سفر به انسان ميآموزد كه چگونه با مشكلات رو در رو شود و چگونه ازعهده آنها برآيد. زيرا هر مسافري در طي مسير با مرارتهايي، رو به روست و از رفع و رجوع آنها ناگزير است. اين درگيري موقت با مشكلات، تمرين مناسبي براي حضور فعالانه در همه عرصههاي زندگي است.
شناخت بيشتر اطرافيان
روشن است كه دوستي انسانها با يكديگر، جز در هنگامههاي سختي و عسرت، محك نميخورد. سفر اين فرصت را در اختيار ميگذارد كه مردم يكديگر را بيازمايند و از پايداري و ميزان وفاداري دوستان خود آگاه شوند. از همين روست كه اميرمومنان علي عليه السلام فرمودهاند: نيز امام صادق عليه السلام فرمودهاند:
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 228]