واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: خطيب انقلابي
زنده ياد حجت الاسلام والمسلمين هادي مروي در 1325 از مشرق آفاق مضجع رضوي پا به عرصه گيتي نهاد و در شهريور 1386 در همان ديار از ديدگان ياران پنهان و به آن آفتاب عالمتاب متصل شد.
در سالواره آن بزرگوار نكاتي چند ـ كه گزاره هاي كوتاه از يك زندگاني بلندند ـ را ملاحظه مي كنيد :
خطابه و بلاغت
1 ـ او از تبار خطيبان بنام خراسان بود . تبليغ و ابلاغ را با بلاغت در آميخت و به خوب سخن گفتن اهتمامي ويژه داشت . سخنوري را نه يك تفنن كه شغل انبيا دانست و در آن كوشا بود.
2 ـ او سخن خوب را با خوب سخن گفتن همراه كرد . خطابه را تنها يك هنر نينگاشت بلكه آن را دانش نيز دانست . تنها چونان واعظان به منبر ننگريست بلكه چونان معلمان و مدرسان به ارتقاي فهم و خرد مخاطبان نيز توجه داشت . از اين رو منبر او از مطالعات سرشارش بهره مند و در جاي جاي سخنانش تاملات فراوان علمي اش آشكار بود.
3 ـ در خطابه خوش سليقگي اش نمايان بود به همين دليل درمجالس مهم و سنگين مورد تعلق و علاقه ي مراجع و بزرگان بود . منبري پاكيزه و بي حاشيه داشت و از اغراق ها و شطحيات و... بدور بود. بدين گونه بود كه بانيان مجالس با جمعيت خاطر و اطمينان كامل به او رو مي آوردند و اين محافل را به او مي سپردند.
4 ـ خطابه اش پرشور و با حرارت بود . با قوت و هيجان سخن مي گفت ; جان خود را در حنجره اش مي نهاد و در واژگاني آتشين در كام مخاطب مي گذارد.
دانش و معنويت
5 ـ حدود 20 سال تحصيل سخت كوشانه داشت . دروس مقدماتي و سطوح عالي را از محضر اساتيد خراسان و قم دريافت . از اديب نيشابوري تا سلطان طباطبايي و مشكيني و... و در درس خارج از استاد بنام حوزه آيت العظمي وحيد خراساني ساليان سال بهره ور بود.
6 ـ او با برخورداري از دانش مناسب و بيان استوار و گويا مدرس خوب مقدمات و سطوح در حوزه قم بود . اگر در قم مي ماند از اساتيد برجسته حوزه بود. اما او پس از انقلاب اسلامي تكليف را در جاي ديگري جست و يافت .
7 ـ علاوه بر دانشهاي معمول در حوزه هاي ديني در موضوعاتي چونان تفسير تاريخ اسلام حديث شناسي و ... مطالعاتي در خور داشت و ديدگاههاي ارجمندش در خطابه ها و درسهايش نمايان بود.
8 ـ دلباخته اهل بيت عليهم السلام بود . ولايت او نه تقدس مآبي بود و نه بازار گرمي . شور و شرر دروني بود كه در جانش برپا بود و دلباخته كوي يارانش داشت .
9 ـ در جنبه هاي سلوكي پيگير و جست و جو گر بود . اهل اذكار و اوراد بود و از مرشدان راه پرسشگري داشت . در هر شهري كويي را مي جست و دلداري مي يافت .
خطيب نهضت
10 ـ از آغاز نهضت امام خميني (ره ) دلباخته آن بود و هم نفس با روح خدا گشت . در سال هاي 43 ـ42 كه 18 ـ17 سال بيش نداشت در جلسات سياسي ـ انقلابي حضور يافت كه نام او را در اسناد ساواك در پي داشت 1. از همان زمان دل به قافله سالار سپرد و در آن كاروان ماند و ماند.
11 ـ رد پاهاي او را در جاي جاي انقلاب مي توان ديد . از جمله پس از شهادت آيت الله سعيدي در آن روزهاي وحشت و اختناق خاندان او و معدودي از يارانش در 49 3 28 در وادي السلام كنار تربت او مظلومانه آن شهادت را غمگساري داشتند . او نيز جزو معدود كسان بود كه در آن مراسم سوگ آمد و صد البته حضورش از چشم ساواك پنهان نماند2.
12 ـ از خطيبان بنام نهضت در دهه 50 بود . او ـ و معدودي چون او ـ در روزگار غربت پيام قيام امام را با سخناني شورمند پراكند . طلبه جواني چون او در آن روزگار يكپارچه شور و آتش بود و از آن شورها شراره ها برخاست و شعله انقلاب را بر افروخت .
13 ـ در جرقه انقلاب در قم نقش يادماندني داشت . پس از انتشار مقاله توهين آميز به ساحت مرجع انقلاب تظاهرات فضلا و طلاب جوان در قم آغاز شد. حجت الاسلام مروي در راهپيمايي فضلا و طلاب در كنار منزل يكي از اساتيد بنام حوزه (و از مراجع كنوني ) سخنراني بليغ و حماسي ايراد داشت و ضمن بازخواني نقش تاريخي مرجعيت شيعه به دفاع صريح از مرتبت والاي امام خميني پرداخت . سخناني كه در آن ايام سخت شگفت انگيز و جسورانه مي نمود3.
14 ـ در دوران اوج نهضت سخنران ثابت اجتماعات انقلابي بود . در سال 56 در ختم پدر حجت الاسلام والمسلمين ناطق نوري به تعبير وي منبر داغي رفت و پس از منبر فرارش دادند4. در سال 57 شب و روز نمي شناخت . در رمضان 57 به دعوت شهيد مفتح در مسجد قبا سخنراني داشت و دستگير شد5. پس از آزادي هم چنان مدعو آيت الله شهيد مفتح بود كه در جلسات شبهاي شنبه در مسجد قبا با خطابه هاي شورآفرين به آگاهي بخشي و انقلابي بپردازد6. و از اين نمونه ها و موارد بس فراوانند .
15 ـ با پيروزي انقلاب اسلامي مدافع كيان نهضت ماند . در او ضعف و فتور راه نيافت در خط امام و مقام معظم رهبري قرار داشت و به تغيير و تبديل مواضع رو نياورد. در دو سنگر « خطابه و تبليغ » و « قضاوت و دادورزي » كوشيد تا توش و توان خود را در خدمت اين نهال بارور بگذارد و در تمناي گستره بر باروبر آن طراوت جواني آمال علمي و دهها آرزوي ديگر را وانهد و از آن هيچ تاسفي در دل راه ندهد.
قضاوت و سياست
16 ـ از گروههاي نخستين تشكيلات قضايي در جمهوري اسلامي ايران بود . در شكل يابي نهادهايي نوبنياد چونان سازمان بازرسي كشور دادگاههاي انتظامي قضات و... نقشي موثر داشت .
17 ـ در قضاوت و دادرسي مستقل و فراتر از جناح هاي متكثر بود . « حقيقت » براي او ارجمندتر از چرخ هاي سياست بود . در چارچوب هاي سياست ورزان قرار نداشت . چپ و راست اصلاح طلبان و اصول گرايان و... او با معيارهاي اصولي خود زيست و تا پايان حيات به آن وفادار ماند.
18 ـ از بي عدالتي و نابساماني آشفته خاطر بود . در مظلوميت زدايي پيگيري داشت و در اين تلاش دلبسته و نگران خوشامدها و ناخوشايندها نبود.
19 ـ مسئوليت را ابزار معاش و معيشت نكرد . كفايت و قناعت را برگزيد . حجت خدمت بي منت در انقلاب اسلامي بود . اين كه مي توان در قدرت بود و پاك زيست !
20 ـ و بالاخره صد البته او چونان ديگر انسانهاي غير معصوم ـ بي خطا و عيب نبود . اما اين بود كه در طاقت خود كوشيد به معصومان اقتدا كند و اين ياد كرد. يادي از يك تلاش است تا باوري را بارور كند و همت هايي را برانگيزاند.
رضوان خداوند بر او باد
پاورقي :
1 ـ شهيد هاشمي نژاد(ياران انقلاب به روايت ساواك 5 ) .136
2 ـ شهيد محمدرضا سعيدي (پايان امام به روايت ساواك 1 ) .542
3 ـ در بخشي از سخنراني مي خوانيم : اين يك واقعيتي است كه همه بلاد اسلام مي دانند كه مرد بزرگ فقيهي عالي مقام شخصيتي باتقوا چون حضرت آيت الله العظمي خميني دامت بركاته و مدظله علي روس المسلمين يك آن و يك لحظه از وظيفه نگهباني و پاسداري از مكتب فروگذاري نكرده ... (حماسه 16 دي قم علي شيرخاني مركز اسناد انقلاب اسلامي ... )
4 ـ خاطرات ناطق نوري مركز اسناد انقلاب اسلامي .120
5 ـ يكسال مبارزه براي سرنگوني رژيم شاه روح الله حسينيان .282
6 ـ زندگي و مبارزات شهيد مفتح رحيم نيكبخت مركز اسناد انقلاب اسلامي .
سه شنبه 19 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]