واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يك روزنامه ژاپني: ژاپن با پيروي كوركورانه از آمريكا انپيتي را نابود نكند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
گروه تامينكنندگان هستهيي (NSG) كه متشكل از 45 كشور از جمله ژاپن است، با كمك آمريكا و در پاسخ به تهديدي كه آزمايش هستهيي هند در سال 1974 مطرح كرد، بنيان نهاده شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزنامهي مينچي، چاپ ژاپن با اشاره به اين مطلب، نوشت: از سال 1974 تاكنون سياست راهنماي جامعهي بينالمللي منع همه انواع معاملات مربوط به انرژي هستهيي يا كمك فني به كشورهايي نظير هند بوده است كه تسليحات هستهيي را توسعه بخشيدهاند. اما دولت بوش پس از گذشت بيش از 30 سال از تاسيس گروه تامينكنندگان هستهيي، وارد توافق هستهيي با هند شده و به دنبال تصويب استثناء در رابطه با هند در نشست فوقالعادهي اناسجي است. با توجه به اين كه دوره دولت بوش ظرف كمتر از پنج ماه آينده به پايان ميرسد، ظاهرا اين دولت تلاش ميكند راهي را براي تجارت وعده داده شده با هند بگشايد.
آمريكا به دنبال سود بردن از اين توافق است و ميتوان آن را كشوري دورانديش توصيف كرد. 10 سال قبل بيل كلينتون رييس جمهور وقت آمريكا بر مخالفت كنگره فايق آمد و براي بهبود روابط با چين به اين كشور سفر كرد كه از سال 1989 با آن رابطه نداشت. اكنون آمريكا و چين به شركاي نزديك تبديل شدهاند. رييسجمهور پيشين آمريكا را بايد به دليل سفرش به چين تحسين كرد.
در هر حال، با وجودي كه توافق آمريكا ـ هند ممكن است سودآور باشد، نميتوان آن را دورانديشانه توصيف كرد. اگر آمريكا بخواهد تجارت هستهيي را با هند كه به سرعت در حال رشد كردن است به اجرا درآورد، بايد هند را متقاعد كند به پيمان منع گسترش تسليحات هستهيي (ان. پي. تي) بپيوندد. اگر بدون در نظر گرفتن شرطي، براي هند استثنايي قائل شود، آنگاه واكنش كشورهايي مانند كرهي شمالي يا پاكستان چه خواهد بود؟ استثناء قرار دادن براي هند را بايد بسيار خطرناك در نظر گرفت. اين استثناء دورانديشي نيست.
در هر حال اين وضعيت كه به تاييد دولت جمهوريخواه بوش رسيده است باعث نگرانيهاي جدي است. جذب جمهوريخواه در تصويب پيمان منع جامع آزمايشات هستهيي (CTBT) كه دولت كلينتون در سال 1999 آن را امضا كرد، شكست خورد. دولت بوش كه در سال 2001 آغاز به كار كرد اعلام كرد كه اين تعهد را تعهدي مرده ميداند و براي از سرگيري آزمايش هستهيي و توسعهي «تسليحات هستهيي قابل استفاده» ابراز تمايل كرد.
پس از حملات تروريستي 11 سپتامبر، دولت بوش بر تهديد تسليحات كشتار جمعي تاكيد كرد اما مشكل ميتوان گفت كه به حفظ يا تقويت رژيم بينالمللي منع اشاعهي علاقهمند بوده است. در واقع به نظر ميرسد كه آمريكا به گرايشهاي قوي يكجانبهگرايي بازگشته است.
مخالفتهايي با اين توافق حتي درون دولت آمريكا وجود دارد. دو عضو دموكرات مجلس نمايندگان درخواست دولت بوش براي تصويب اين توافق با هند را «درخواستي خطرناك» خواندهاند و هشدار دادهاند كه اگر اين توافق تصويب شود هند ظرفيت توليد سالانهي تسليحات هستهيياش را از هفت سلاح در سال به 40 تا 50 سلاح در سال افزايش ميدهد.
ژاپن به طور سالانه قطعنامهاي را براي برچيدن تسليحات هستهيي در سازمان ملل ارايه داده و توافق كرده است كه كنفرانس مسايل خلع سلاح سازمان ملل كه امسال را برگزار كند كه امسال در اواخر ماه گذشتهي ميلادي در ساتيما برگزار شد.
انتهاي پيام
جمعه 15 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]