واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: رويتر: آمريكا، ليبي را الگويي براي ايران و كرهشمالي ميداند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
رويتر در گزارشي ضمن قرار دادن نام ايران در رديف كشورهايي هم چون ليبي و كرهي شمالي كه هر دو به طور علني معترف شدند برنامههايي براي تسليحات هستهيي و كشتار جمعي در دست دارند و با اشاره به سفر كاندوليزا رايس به ليبي رفتار اين كشور را الگويي براي ديگر كشورها از جمله ايران در نظر گرفت و افزود كه چنين اقدامي نشان ميدهد كه با ايران و كرهي شمالي در صورت تغيير رفتار چطور رفتار خواهد شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خبرگزاري رويتر در اين گزارش نوشت: سفر كاندوليزا رايس، وزير امور خارجهي آمريكا به ليبي كه اولين سفر يك وزير آمريكايي از سال 1953 تاكنون است، پنج سال پس از آن رخ ميدهد كه ليبي اعلام كرد برنامهي تسليحات كشتار جمعياش را رها ميكند.
پائولا دي ساتر، دستيار وزير امور خارجه آمريكا در امر راستي آزمايي، پايبندي و اجرا گفت كه سفر رايس نشانگر اين واقعيت است كه يك كشور ميتواند با تغيير رفتار، ماهيت يك رابطه را تغيير دهد.
وي در نشستي خبري گفت: كشورهايي كه رفتارشان در حمايت از تروريسم را تغيير دهند و با ما همكاري كنند، راهي رو به جلو خواهند داشت.
رايس ليبي را يك موفقيت سياست خارجي براي دولت بوش و الگويي براي ايران و كرهي شمالي ميداند.
اين در حالي است كه ليبي و كرهشمالي هر دو داراي برنامهي تسليحات هستهيي هستند، اما ايران همواره تاكيد كرده است كه تسليحات هستهيي جايي در دكترين دفاعي ايران ندارد و هدف تهران از دنبال كردن برنامهي هستهيي فقط توليد انرژي است و اين برنامه كاملا صلح آميز است.
با اين وجود شان مك كورمك، سخنگوي وزارت امور خارجهي آمريكا ضمن اعلام سفر رايس به ليبي گفت كه رايس به روشني گفته است در صورت عمل كردن ايران به درخواستهاي آمريكا و غرب در خصوص برنامه ي هستهيياش ، وي در هر زمان و هر مكاني ( كه ايران بخواهد) با همتاي ايرانياش ديدار خواهد كرد. مشاجره، لفاظي و فرضيه پردازي دربارهي احتمال رويارويي با ايران كه چهارمين توليد كننده بزرگ نفتي جهان است بازارهاي جهاني نفت خام را تحت تاثير قرار داده است.
از سوي ديگر گفتوگوهاي ششجانبه با هدف پايان دادن به برنامههاي هستهيي كرهي شمالي نيز در ماهها و هفتههاي اخير به موانعي برخورد كرد و پيونگ يانگ از موافقت با مكانيسمهاي راستي آزمايي خودداري و اعلام كرد كه فعاليت تاسيسات هستهيي يانگ بيون را از سر ميگيرد.
كرهي شمالي دليل اقدامات اخيرش را خودداري آمريكا از حذف نام پيونگ يانگ از فهرست كشورهاي حامي تروريسم اعلام كرد.
دي ساتر گفت: همه ميدانستند كه اقداماتي كه در يانگ بيون انجام گرفت، برگشت پذير بود. پرسش اين است كه آيا آنها تصميم ميگيرند آن را از رده خارج كنند يا فقط اداي چنين كاري را در ميآورند.
تفاوت ليبي و كرهي شمالي در اين است كه طرابلس "تعهدي استراتژيك" را براي رها كردن برنامهي تسليحات كشتار جمعياش اعلام كرد و در جهت نابودي تاسيساتش به شكلي كه دوباره قابل استفاده نباشد حركت كرد.
دي ساتر ادامه داد: من هنوز چنين چيزي را كه بتوانيم آن را تعهدي استراتژيك (از جانب كرهي شمالي) در نظر بگيريم، نديدهام.
مقامات آمريكايي به نمونههاي از تلاش واشنگتن براي بهبود روابطش با ليبي از جمله تجارت و سرمايهگذاري در اين كشور اشاره مي كنند. و در خصوص توافقاتي براي افزايش همكاري در حوزههاي فرهنگي، سياسي و امنيتي با اين كشور مذاكراتي در حال انجام است.
به علاوه آمريكا براي برپايي يك تاسيسات هستهيي پزشكي در ليبي كه بايد ظرف چهار سال آينده تكميل شود، سرمايهگذاري كرده است.
انتهاي پيام
جمعه 15 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]