واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بورس در انتظار خصوصيسازي بانكها
در حالي كه مسئولان سازمان خصوصي سازي تاكيد دارند كه طلسم ورود بانكهاي دولتي در شهريور ماه شكسته خواهد شد وحتما يكي ازبانكهاي صادرات، ملت و تجارت در ماه پاياني تابستان وارد بورس ميشوند ولي در حال حاضر كه در ابتداي اين ماه قرار داريم مهم ترين و در عين حال بزرگترين مشكل ورود بانكها كه همان موضوع صندوق بازنشستگي آنهاست همچنان باقي است و اين مسئله باعث شده كه مديرعامل شركت بورس در اظهارات اخير خود ورود بانكهاي دولتي در شهريور را دور از ذهن عنوان كند.
به گزارش ايسنا، در ابتداي امسال كه جدول واگذاريهاي عمده سهام شركتها و بانكهاي دولتي توسط سازمان خصوصي سازي اعلام شد، قراربود كه سهام بانك ملت به عنوان اولين بانك در 29 خرداد ماه و بانك صادرات در 17 تير به بورس راه يابند كه به اين ترتيب اين اتفاق به دلايل مختلف كه شامل تصويب اساسنامه، تبديل شدن به شركت سهاميعام، مطالبات دولت و صندوقهاي بازنشستگي بود به تاخير افتاد.
اكنون با گذشت سه ماه از آخرين زمان اعلام شده اساسنامه بانكها در مجمع به تصويب رسيده و سازمان خصوصي سازي منتظر رسيدگي صورتهاي مالي بانكها و گزارش حسابرسي است ولي موضوع صندوق بازنشستگي بانكها و تعهدات دولت همچنان برقرار است كه كارگروهي براي تعيين تكليف نهايي وضعيت صندوق بازنشستگي بانكها در هفته گذشته تشكيل شد ولي به دليل حضور نداشتن عنصر اصلي كه در حال حاضر سازمان حسابرسي است نتايج اين كارگروه در حد پيشنهاد باقي ماند.
در اين كارگروه به منظور شفاف سازي صورتهاي مالي بانكها پيشنهاد شد حقوق بازنشستگان آنها در صورتهاي مالي منتهي به 29 اسفند 86 به صورت كلي يا به مدت پنج سال منظور شود كه انجام اين كار به نظر و تاييد سازمان حسابرسي بستگي دارد. همچنين در اين جلسه مقرر شد كه مبلغ ذخيره با تاييد حسابرسي صندوق بازنشستگي و تصويب در مجمع عموميصندوق بازنشستگي بانكها تعيين شود كه از سوي معاون سازمان خصوصي سازي اعلام شد در صورت اعلام نظر سازمان حسابرسي در مورد صورتهاي مالي و ميزان ذخيره صندوق بازنشستگان بانكها و ابلاغيه وزير اقتصاد جهت ثبت اساسنامه، سهام بانكها آماده عرضه بوده و قطعا يك بانك حداقل تا شهريورماه وارد بورس خواهد شد ولي تاكنون اقدام جدي براي اين منظور صورت نگرفته وآخرين وضعيت صندوق بازنشستگي بانكها تغييري نكرده است.
با وجود اينكه بارها زمانهاي مختلفي براي عرضه سهام بانكها اعلام شده اما با تمام اين اوصاف هنوز واگذاري بانكها انجام نشده است و همچنان اين پرسش باقي است كه چرا با وجود اعلام زمان قطعي عرضه سهام بانكها در بورس باز هم شاهد به تعويق افتادن سهام بانكي در بورس هستيم؟
از سوي ديگربا وجود مشكلات پيش روي عرضه سهام بانكها در بورس، نظر جديدي در مورد نحوه واگذاري بانكها عنوان شد و رئيس كل بانك مركزي در جديد ترين اظهار نظر خود اعلام كرد بانك تجارت، صادرات و ملت از طريق افزايش سرمايه و فروش حق تقدم در حال آماده شدن براي عرضه در بورس هستند كه با اين اظهار نظر و همچنين تاييد رئيس سازمان خصوصي سازي مبني بر احتمال واگذاري تلفيقي بانكها، به نظر ميرسد مسئولان ذيربط براي واگذاري بانكها تاكنون به نتيجه واحدي نرسيدند و مشخص نيست كه واگذاري بانكها بعد از مشخص شدن وضعيت بازنشستگي و تاييد صورتهاي مالي قرار است به چه نحوي صورت گيرد؟ اما مدير عامل شركت بورس در اين مورد نظر ديگري داشته و ميگويد واگذاري بانكها پروسه خود را طي كرده و تصميمگيري در مورد واگذاري تلفيقي و يا از طريق افزايش سرمايه و به صورت پذيره نويسي كه توسط رئيس كل بانك مركزي مطرح شده است، بعد از كشف قيمت بانكها در بورس اتفاق ميافتد و ممكن است مابقي سهام از طريق افزايش سرمايه عرضه شود.
وي با بيان اينكه در مرحله اول پنج درصد از سهام بانكهاي دولتي وارد بورس ميشود مشكل تعهدات بازنشستگي بانكها را مهمترين علت تاخير واگذاري دانسته و ادامه ميدهد: منتظر برطرف شدن موضوع تعهدات بازنشستگي بانكها هستيم كه در صورت برطرف شدن آن بانكهاي صادرات، ملت و تجارت وارد بورس ميشوند و در صورتي كه تعهدات بانكها را خود دولت برعهده بگيرد كار واگذاري بانكها سريعتر انجام خواهد شد ولي بايد ديد كه آيا دولت تعهدات بانكها را قبول ميكند يا خير؟
رئيس سازمان خصوصي سازي در مورد پذيره نويسي سهام بانكها معتقد است كه در واگذاري بانكها ممكن است از روش تركيبي استفاده شده و از طريق افزايش سرمايه و فروش حق تقدم و يا واگذاري پنج درصد از سهام آنها انجام شود كه اين هم نوعي خصوصي سازي و انتقال است. بنابراين به دنبال اين هستيم كه براي واگذاري بانكهاي دولتي از روش پذيرهنويسي يا روشهاي ديگر هم استفاده كنيم كه البته اين به تصميم دولت بستگي دارد.
ضرورتهاي بهسازي بازار سرمايه
با اجراي طرح تحول اقتصادي قيمتها واقعي ميشود و انگيزههاي سرمايهگذاري افزايش پيدا ميكند.
به گزارش فارس محمود علي آبادي مديركل سرمايهگذاري خارجي وزارت اقتصاد درپنجمين نشست كانون نهادهاي مالي ايران اظهار داشت: طرح تحول اقتصادي از ضرورتهاي بهسازي اقتصاد ايران است. وي با بيان اينكه بازسازي بازار سرمايه و نقدي كردن يارانهها از پيشترها هم مطرح شده بود افزود: بايد چتر حفاظتي در نقدي كردن يارانهها وجود داشته باشد تا اقشار كم درآمد دچار آسيب نشوند.
وي افزود: در مبحث گسترده كردن مالكيتهاي جامعه سهام عدالت مطرح شد كه توانست اين نقش مالكيتي را به خوبي ايفا كند چرا كه سهام عدالت ميتواند نقش وثيقهگذاري براي اقشار روستايي داشته باشد و ايجاد تامين مالكيت كنند و حس مالكيت ميتواند باعث افزايش سرمايهگذاري شود.
علي آبادي گفت: حذف يارانهها بايد بصورت تدريجي و با ابزارهاي مناسب صورت گيرد كه در دولتهاي قبلي به آن توجه نشد كه در اين صورت توليد كالاها و خدمات ميتواند قيمتگذاري واقعي شود و موانع سرمايهگذاري مشخص ميشود.
وي افزود: سرمايهگذاري خارجي بايد بازاريابي شود و بايد بسترهاي مناسب فراهم شود و فرصتهاي سرمايهگذاري تبيين شود چرا كه بايد سرمايهگذار اين فرصتها را بشناسد تا بتواند سرمايهگذاري كند.
مديركل سرمايهگذاري خارجي وزارت اقتصاد گفت: اگر حاملهاي انرژي به قيمت واقعي مشخص شود هزينهها و دستمزدها افزايش پيدا ميكند كه در صورت آزاد شدن اين حاملها دستمزدها باز ميشود و قيمتها واقعي ميشود.
وي با بيان اينكه ما بايد بتوانيم با واقعي كردن قيمتها، بازاريابي كنيم و اعتماد سرمايهگذاري خارجي را جذب كنيم گفت: طرح تحول اقتصادي يك حركت ملي براي اقتصاد ايران است تا بتواند خود را در عرصههاي جهان عرضه كند و ربطي به دولت نهم يا هر دولت ديگري ندارد.
سرمايهگذار خارجي سخت شده است ولي غير ممكن نيست و با تغيير ارز و تغيير بانكها ميتوان سرمايهگذاري خارجي جذب كرد.
طرح تحول و پويايي بازار سرمايه
قائم مقام سرمايهگذاري غدير گفت: طرح تحول باعث پويايي بازار سرمايه ميشود.
حجتالله صيدي در اين نشست گفت: محورهاي طرح تحول اقتصادي بيان شده است ولي راهكارهاي اجرائي و جزئيات آن مشخص نشده پس در خصوص آثار آن در بازار سرمايه نميتوان براحتي اظهارنظر كرد. وي افزود: اما اين طرح به لحاظ شجاعت و جسارت طرح عظيمي است و همراستا با برنامه توسعه و سند چشمانداز است.
وي با اشاره به اينكه فاز بندي اين طرح بايد با دقت انجام شود چرا كه بايد با زمانبندي تلفيق شود گفت: كل محورهاي طرح تحول اقتصادي آثار مثبتي بر بازار سرمايه دارد و باعث پويايي و حركت بيشتر بازار سرمايه ميشود.
وي افزود: لازمه اين طرح اين است كه ساير قسمتهاي اقتصاد مشمول اقتصاد باز باشند.
قائم مقام سرمايهگذاري غدير گفت: حذف يارانههافينفسه خوب است و شاه بيت اجراي طرح تحول است و در درازمدت آثار مثبت زيادي دارد.
وي در بيان آثار خرد طرح تحول اقتصادي گفت: در اجراي متوازن طرح تحول شاهد پويايي در بازار سرمايه خواهيم بود و آزاد شدن قيمت گاز و برق تاثيرات فراواني به محصولات و توليدات صنعتي ميگذارد و باعث رشد بازار ميشود.
صيدي با بيان اينكه هر جراحي و هر تحولي آثار خاص خود را دارد و براي انجام اين جراحي بدون خونريزي كار سختي را پيش رو داريم افزود: اجراي اين طرح آثار مثبت بلند مدت دارد و آثار منفي هرچند اندك گريز ولي ناپذير دارد.
دوشنبه 11 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]