واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: وقتی فرش ایرانی سفیر می شود
خبرگزاری مهر- گروه اقتصادی: دستهایش را که نگاه می کردی می توانستی رنج و زحمت چندین ساله را در آن ببینی، آنکه روزها را پشت دارهای قالی با نور اندک کارگاهها به شب می رساند و تار جان را با پود قالی گره می زند و نقشهایی ماندگار می سازد. به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به یزد، کارگاههای قالیبافی حکایت از هنری دارد که با قدمت چندین و چند ساله خود، تاریخ پربار این مرز و بوم را به هم می بافد و جلوه ارزشمندی را به جهانیان عرضه می دارد. چشم نوازهایی که حکایت از هوش، خلاقیت، دقت و روح بلند ایرانی داشته و مایه فخر و مباهات مردمان این سرزمین در میان تمدنهای کهن است.
فرش ایرانی هنری است که در میان تمامی این زیبایی ها، جلوه ای خاص دارد و ارج و قربی والا. دنیا فرش ایرانی را تحسین کرده است و فرش ایران را همه می ستایند. با همین زمینه شناخت است که در جای جای این مرز بوم از تبریز و قم و کاشان تا یزد و اصفهان و سمنان، دارهایی بنا شده و کارگاههایی که چند سالی است که در قالب متمرکز گرد هم آمده اند.
اما به دلیل ورود رقبای تازه نفس ایرانی به بازارهای دنیا، هم اکنون بهره و منفعت واقعی رنج و دستمایه بافندگان خوش ذوق ایرانی که در سوسوی نور چراغها، با دل و جان به تهیه نقشه ها، طرحها و ساختن رنگهای اصیل ایرانی می پردازند به جیب ممالک دیگر وارد می شود.
علیرغم همه مشکلات موجود اما، ایجاد کارگاههای متمرکز فرشبافی در بسیاری از استانهای کشور و تولید براساس رنگ و سلیقه بازارهای هدف، سوسوی نوری را در کشور نمایان می کند که شاید طی سالهای آتی دوباره روشنایی را به خانه فرشبافان ایران بیاورد.
در این راستا بازدید نمایندگان رسانه های گروهی از برخی کارگاههای متمرکز بافت فرش در استان یزد نشانگر این بود که ایران نیز کم کم در حال انطباق خود با بازارهای جهانی است و رنگ و طرح قالی های خود را به سمت کشش بازار در طرح و رنگ در حال سوق دادن است.
از سوی دیگر، ایجاد کارگاههای متمرکز قالیبافی در این استان از سوی مرکز ملی فرش ایران امکان نظارت بر روی بافت، صرفه جویی در مواد اولیه و سفارش پذیری بیشتر را فراهم آورده است.
به هرحال مسئولان دستگاههای مرتبط با فرش در استان یزد امیدوارند که بتوانند فرشهای دستباف ایران را از یزد، مهد تمدن و هنر ایرانی به عنوان سفیر کشورمان به سایر کشورهای دنیا ارسال کنند. به اعتقاد آنها، فرش ایران یک ابزار معرفی است که ضمن معرفی خود به عنوان یک کالای سنتی، هنر و تمدن ایران را نیز به تمامی دنیا می شناساند.
در این رابطه مهراب اسکندری رئیس سازمان بازرگانی استان یزد می گوید: فرش ایرانی بار هویت بومی ایران را به دوش می کشد و پیام رسانی پرافتخار از عظمت و تمدن ایران اسلامی به شمار می رود، از سوی دیگر نقش اقتصادی بسیار ارزشمندی را نیز به عهده دارد.
وی می افزاید: سازمان بازرگانی استان یزد موضوعاتی نظیر آموزش، هماهنگی و نظارت بر تولید و ارتقای رفاه و منزلت شاغلان در صنعت فرش و حمایت از حقوق آنان را در دستور کار قرار داده و اجرای بیمه بافندگان را در قالب تفاهم نامه با سازمان تامین اجتماعی برای بیمه درمانی شاغلان در کارگاههای متمرکز دنبال کرده است.
اسکندری یکی دیگر از اقدامات سازمان بازرگانی استان یزد را تجلیل از عوامل موثر در تولید فرش در قالب جشنواره بافندگان، طراحان و صادرکنندگان در دستور کار قرار داده و بسترسازی و تشویق به منظور ایجادو توسعه کارگاههای قالیبافی را بعنوان یک راهبرد مدنظر قرار داده است.
وی خاطرنشان کرد: طی سالهای اخیر نظم بخشی به فعالان حوزه فرش در قالب تشکیل اتحادیه فروشندگان، تشکیل اتحادیه بافندگان، اصلاح ساختار تعاوتی تولیدکنندگان و صدور کارت شناسایی قالیبافان را دنبال کرده و به شناسایی سلیقه مشتری و نیازهای بازار جهانی پرداخته است.
به گفته اسکندری، در یک نگاه آماری، یزد دارای 70 هزار بافنده بالقوه است که حدود 42 هزار نفر از آنان مشغول فعالیت می باشند، این مجموعه را 20 هزار بافنده روستایی در قالب 13 تعاونی روستایی تشکیل می دهد.
رئیس سازمان بازرگانی استان یزد در تشریح اقدامات سازمان برای بسط و توسعه تولید فرش دستباف در این استان گفت: صدور 23 مورد مجوز طراحی فرش با ظرفیت اسمی 14 هزار و 450 ورق، صدور معرفی نامه جهت دریافت دو میلیارد و 270 میلیون ریال تسهیلات جهت ایجاد کارگاه طراحی، صدور 31 مجوز تاسیس کارگاه تولید فرش با ظرفیت اسمی 10 هزار و 650 مترمربع و دریافت 3 میلیارد و 750 میلیون ریال از جمله این اقدامات است.
وی ادامه داد: همچنین 19 مجوز تاسیس کارگاه غیرمتمرکز با ظرفیت اسمی 19 هزار و 650 مترمربع و دریافت تسهیلات 1 میلیارد و 910 میلیون ریالی و نیز صدور 5 فقره پروانه بهره برداری با ظرفیت 2500 مترمربع از جمله دیگر اقدامات است.
همچنین محمدحسین میرجلیلی مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی های فرش دستباف روستایی استان یزد در این رابطه می گوید: تولیدات فرشبافان روستایی استان یزد به طور متوسط بالغ بر 40 هزار مترمربع در سال است که البته در سال جاری این میزان با ده درصد افت نسبت به سنوات گذشته روبرو بوده است.
وی افزود: البته تقاضا نیز کم شده است و به نظر می رسد با توجه به رکود بازار خریداران دست نگاه داشته اند، از سوی دیگر صادرات نیز کاهش یافته است و در سال جاری تنها کمتر از 5 درصد تولیدات فرش دستباف روستایی استان یزد را مشتریان برای صادرات خریده اند.
به گفته میرجلیلی، بیشترین مشتریان فرش دستباف یزد را از استانهای تهران، همدان، اراک، اصفهان و فارس تشکیل می دهند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]