واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: فناوري فضايي، بستري براي پيشرفت
چرخه زندگي براساس فرآيند تنازع بقا كار ميكند. در واقع طي ميلياردها سال، موجوداتي به وجود آمده و از بين رفتهاند، هر موجودي كه ضعيف بوده و نتوانسته با چرخه طبيعت همسويي داشته باشد، به فسيل تبديل شده و موجود قويتر جايگزين آن شده است.
درباره انسان چنين نيست. انسان براساس پيشرفت و بالندگي زندگي ميكند نه براساس تنازع بقا؛ به همين دليل، زندگياش در دوره كنوني با زندگي انسان نخستين تفاوت دارد و هر دوره پيشرفتهتر شده است، در حالي كه ساير موجودات با گذشت ميليونها سال، تغيير نكردهاند و اگر هم تغييري داشتهاند، بسيار اندك و فيزيكي بوده است. هر اندازه كه دانش انسان نسبت به هستي و قوانين آن تكامل يابد، مسير نيل به جايگاه انسان كامل كوتاهتر ميشود.
يك راه براي افزايش اين شناخت، دستيابي به فضاي بيكران است كه هر اندازه انسان بيشتر به آن دست مييابد، به بزرگي آفريدگار و ناتواني خود، بيشتر پي ميبرد و از سويي ديگر، زنجيرههاي گم شده اين دانشها، كمكم پيدا و كشف ميشوند.
از نگاهي ديگر، پيشرفت كشور ايران به عنوان امالقراي مسلمين ـ به ويژه شيعيان جهان ـ در اين زمينه، از ارزش بالاتري برخوردار است، زيرا بايد با بهرهگيري از فضا و فناوريهاي فضايي، بستر پيشرفت و بالندگي مسلمين در زمينههاي مختلف، بيش از پيش فراهم شود.
يكي از آفريدههاي خداوند، آسمانهاي هفتگانه است كه بشر امروزي با همه امكاناتي كه خداوند در اختيارش نهاده، حتي لايه اول آن را به خوبي و به طور كامل نشناخته است.
نزديك به 15 ميليارد سال از ييدايش جهان، 7 ميليارد سال از عمر كهكشان ما، بيش از 4 ميليارد سال از پيدايش كره زمين و بالاخره 5 ميليون سال از پيدايش انسانهاي اوليه ميگذرد. در واقع ما موجودات تازه وارد اين جهان هستيم؛ حتي دوره عمر دايناسورها، حدود 10 برابر عمر فعلي بشر بوده است.
بيشترين تغييراتي كه در زندگي انسانها روي داده، در همين سالهاي اخير بوده و دگرگونيهاي بسياري نيز در چگونگي زندگي انسانهاي آينده روي خواهد داد و يكي از مهمترين عوامل اين تغييرات، فضا خواهد بود كه دستيابي و تسلط برآن، ميتواند هم دستخوش تغييرات شود و هم سرچشمه پيدايش تغييرات بسياري گردد.
زندگي زميني انسان با دستيابي به فناوري فضايي به ويژه زمينه ارتباطات و همچنين دستيابي به كرات آسماني ديگر و به كارگيري امكانات موجود در آنها، دگرگون خواهد شد.
در برابر عظمت و بزرگي جهان هستي، انسانها بخش بسيار ناچيزي از علوم و فنون را شناخته و به كار گرفتهاند و با وجود اين كه نسبت به گذشته، همه جنبههاي فردي و اجتماعي زندگي بشر دستخوش دگرگونيهاي اساسي شده و محدوده نگرش و بينش او نسبت به انسانهاي نخستين، بسيار متفاوت است، اما ناآگاهي بشر درباره جهان هستي و راز و رمزهاي آن، هر روز نمود بيشتري پيدا ميكند و اين مساله مورد تاييد تمامي دانشمندان بوده است. ضمن آن كه درصد بالايي از دانش بشر، به كره زمين و عوامل مرتبط با آن باز ميگردد و توجه داريم كه اين كره در سراسر جهان هستي، بخش بسيار كوچكي به شمار ميآيد و نياز است كه فضا به عنوان نشانهاي از عالم هستي (در برابر زمين)، شناسايي و بررسي شود.
مباني نظام ارزشي
براي ورود به اين موضوع، بايد نخست، مباني نظام ارزشي در جمهوري اسلامي را بدانيم؛ لذا خيلي كوتاه، چشمانداز، ماموريت، راهبردها، برنامه كلي و ابزار در اختيار انسان را از ديدگاه دين بيان ميكنيم:
1ـ چشمانداز:
انسان آفريده خداست، زيرا اين آفرينش از ويژگيهاي او است. زندگاني انسان، هميشگي و جاودان است، زيرا خداوند ازلي و ابدي است. انسان به گونهاي آفريده شده كه برتريجو است و اگر درست تشخيص دهد، ميفهمد كه كمال مطلق، خداست. بنابراين، به سوي او خواهيم رفت، پس بايد خداگونه به سويش برويم.
2ـ ماموريت:
تكامل بخشيدن به خود است. البته محدودهاي كه براي خود تعريف شده، عبارت است از: انسان با شناخت خود، خداوند را خواهد شناخت و با تكامل بخشيدن به خود، سير تكاملي و خداگونه شدن را پيشروي خواهد داشت. او ميتواند با مهار نفس خود، بر ديگر عوامل فيزيكي جامعه و جهان نيز چيرگي يابد و در پايان، همانند رودخانهاي كه به دريا ميريزد، به سمت خدا رود و او را دريابد.
3ـ راهبردها
«ايمان به اصول دين و باور داشتن آنها» و «ايمان به فروع دين و اجراي آنها» راهبرد ماست.
4ـ برنامههاي اجرايي كلي
گسترش مكارم اخلاق، گسترش دانش و علم، مبارزه با ناداني و فقر و مبارزه با بيداد و فساد برنامه اجرايي كلي هستند.
5ـ ابزار در اختيار
پروردگار، جهان هستي را مانند يك سامانه كامل آفريده و تمام وروديها، خروجيها و ساز و كارهاي آن را هماهنگ با يكديگر قرار داده و از ديدگاه كلان، هيچ عيب و نقصي در آن نيست و همه ابزارهاي بالفعل و بالقوه در اختيار بشر قرار گرفته است كه مهمترين آنها عبارتند از:
* دستورالعملهاي الهي كه از طريق وحي در اختيار بشر قرار گرفته است.
* سنت و سيره الگوهايي كه مسير تكامل را هنگام زندگي دنيوي تا پايان پشت سر گذاشتند.
* عقل و اراده به عنوان ويژگيهاي جداكننده انسان از ساير موجودات
* امكانات و آيات مادي
ما بايد بتوانيم با عقل و اراده، از امكانات و آيات موجود بهره بگيريم و براي اجراي دستورالعملهاي الهي همانند الگوهاي كامل گام برداريم.
نظام ارزشي و فضاي ماوراي زمين
حال به بررسي اين موضوع ميپردازيم كه فضا و ارزشهاي ما چه اثرات متقابلي بريكديگر داشته و چگونه در انجام مأموريت انسان نقش ايفا ميكنند؟
الف. تسلط برجهان از ديدگاه باورهاي ديني
ميدانيم در طول تاريخ، انسانهايي بودهاند كه با گذراندن مسيرهاي اصلي، توانستهاند مقررات حاكم بر جهان را دريابند. بر بسياري از آنها غلبه كردهاند و قوانين فيزيك و متافيزيك را معجزه آسا به تسلط خود درآوردهاند، پيشگام همه آنها، پيامبر اسلام(ص) است كه توانست آسمانهاي هفتگانه را درنورديده و با پشتسر گذاشتن آنها، به درك وجود خداوند، نايل شود.
اما بيشتر مكتبهاي بشري، به دليل نداشتن بهرهگيري درست از تواناييهاي خويش و ابزار در اختيار، نميتوانند اين مسيرها را بگذرانند، لذا از مسيرهاي ديگري به سوي كمال مطلق ميروند كه طبيعتاً مسير را طولاني و سخت ميكند؛ گاهي هم دچار خطا شده و گمراه ميشوند.
تاريخ دانشمندان بسياري را سراغ دارد كه باكنكاش در جهان آفرينش، دچار دگرگونيهاي اساسي در باورهاي دينيشان شدهاند و يا دست كم، ايمان و باورشان به خداوند، بيشتر و ريشهدارتر شده است.
ب. توجه به فضا و تقويت باورهاي ديني
نگاه به آسمان بيكران و انديشيدن در آن، همواره يادآور بزرگي پروردگار و قدرت بيپايان اوست و البته هرچه بيشتر بتوان ابعاد فيزيكي آن را نگريست، اهميت اين موضوع بيشتر ميشود. جامعهاي كه نگاه كردن به آسمان را ياد ميگيرد، بيشتر خواستار بلندپروازي و حركت هميشگي به سوي اوج و بلندي در همه جنبههاي زندگي است. انسانها در چنين جامعهاي، آسمان را مي شناسند و آن را پايان جهان هستي نميدانند، بلكه آن را دريچهاي براي رسيدن به درياي بيكران هستي ميشناسند. با شناخت فضا و اجزا و قوانين آن، علت بسياري از پديدهها كه تا امروز ناشناخته بوده، آشكار خواهد شد. براي مثال، ممكن است پرتوهاي كيهاني، جاذبههاي بين سيارهاي و بين منظومهاي و... علتي براي برخي رخدادهاي فيزيكي باشد.
بسياري از پديدههاي جهان هستي، ميتوانند به نوعي با فضا و قوانين فيزيكي حاكم بر آن، پيوستگي داشته باشند، مانند معراج، نسبيت، غلبه بر زمان، آينده جهان و... دانستن قواعد و فلسفه اين موضوعات و مانند آنها، ميتوانند به باورهاي ديني عمق ببخشند.
يادآوري كنيم كه امروزه كساني به نهايت ايمان و باور ميرسند كه براين مقررات مسلط بوده و بتوانند در تكامل نفس خود، از ديگر انسانها پيشي گيرند.
پ. علوم فضايي و پايهگذاري ديدگاه سامانهاي
اگر عالم هستي رامانند يك سامانه، ببينيم، چهار عامل مهم را ميتوان در آن، بررسي كرد:
1ـ اجزاي سامانه
2ـ وروديها و خروجيهاي آن
3ـ ارتباطهاي جداگانه
4ـ قواعد و مقررات حاكم برآن
اگر موارد بالا را به درستي بشناسيم و خوب بررسي كنيم، آن گاه:
1ـ مسيرها و فرصتهاي رشد و تكامل، به خوبي شناخته ميشوند.
2ـ با به كارگيري قواعد و مقررات آن ميتوان تهديدها را از بين برد يا آنها را به فرصت تبديل كرد.
از ديدگاه بسياري از علما از جمله امام خميني(ره) وجود شر، اصالت ندارد و آنچه وجودش اصالت دارد، خير است؛ اما چون بشر ريشه برخي پديدهها و پيامدهاي آنها را نميداند، آنها را شر مينامد و نيز به دليل شناخت اندك، نميتواند از همه ابزارها بهره ببرد، لذا وقوع برخي پديدهها را كه در اختيار خودش ميباشد، نميتواند به طور كامل پيگيري كند و انجام ناقص آن، به صورت پديدهاي نامطلوب و شر، آشكار ميشود.
محمدرضا موثقينيا
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 543]