واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سينما - شهباز نوشير: از خودم راضي نيستم
سينما - شهباز نوشير: از خودم راضي نيستم
شهباز نوشير پس از سالها دوري از ايران با بازي در فيلم سينمايي «ميناي شهر خاموش» اميرشهاب رضويان به سرزمين مادري خود بازگشته است. او بازيگري را نزد مصطفي اسكويي آموخت و جز بازيگري، فيلم كوتاه نيز ميسازد. گفتوگوي ما با او درباره فيلم «ميناي شهر خاموش» را ميخوانيد.
فعاليت هنريتان را چطور آغاز كرديد؟ اين فعاليتها در آلمان چطور پيگيري شد؟
در دوران نوجواني با تئاتر و بازيگري آشنا شدم. هرچند كه كار بازيگر خيلي سطحي و آماتور بود، اما حضور در صحنه تئاتر، نقش بسيار مهمي را در شكلگيري شخصيت من ايفا كرد. بعدها الفباي بازيگري را نزد اساتيد تئاتر ايران زندهياد مهين اسكويي و زندهياد مصطفي اسكويي آموختم. اين يكي از گرانمايهترين دستاوردهايي بود كه من هنگام مهاجرت به آلمان در كولهبار كوچكم به همراه داشتم. سالها بعد، بعد از فارغالتحصيل شدن در تئاتر بدن در برلين، به بازيگري و كارگرداني تئاتر رو آوردم كه به 11 سال كار در تئاتر دولتي آلمان منجر شد.
به جز فعاليت بازيگري فعاليت هنري ديگري داشتيد؟ همانطور كه خودتان گفتيد در زمينه كارگرداني نيز تجربياتي داشتهايد.
من تاكنون بيش از شش فيلم كوتاه ساختهام كه بعضي از آنها در جشنوارههاي بينالمللي همانند ونيز، كوبا، لهستان، يونان و همچنين در جشنواره فيلم فجر نيز حضور داشتهاند. اولين فيلم كوتاه من با عنوان «ترس روح را ميخورد» در سال 2002 در فستيوال ونيز شركت كرد و در آلمان جوايز متعددي به دست آورد. بعد از دو سال بالاخره ساخت اولين فيلم مستندم را چندي پيش به اتمام رساندم كه متاسفانه به علت طولاني شدن بيش از حد ساخت فيلم «ميناي شهر خاموش» امكان برداشت و ثبت چند واقعه مهم فيلم را از دست دادم. همچنين عكاسي يكي از سرگرميهاي من است، كه من آن را سالهاست با دل و جان و شيفتگي انجام ميدهم. اما با وجود اينكه بيش از 14سال است عكاسهايم را به نمايش ميگذارم و يا در ماهنامهها به چاپ ميرسند هيچگاه ادعاي اينكه عكاس هستم را نداشتهام.
چطور شد براي حضور در پروژه «ميناي شهر خاموش» انتخاب شديد؟ فراخوان حضور در اين پروژه چه جذابيتي داشت كه نسبت به آن توجه نشان داديد؟
بعد از انتخاب بازيگران در هامبورگ، من براي بازي در نقش دكتر پارسا انتخاب شدم و مدتي بعد به ايران سفر كردم. به اعتقاد من بازي در اين پروژه ميتوانست شروع خوبي براي كار در ايران باشد. با توجه به اينكه نسخه 24 فيلمنامه در شرف بازنويسي بود، ابتدا بهعنوان درامنويس همكاريام را با آقاي رضويان آغاز كردم. المانهاي بسيار انساندوستانه فيلمنامه و همچنين حضور عزتالله انتظامي بازيگر پيشكسوت ايران از جمله عواملي بودند كه مرا براي حضور در اين كار جذب كردند.
كاراكتر دكتر به دليل سالها زندگي در غرب سرد و ساكن شده بود، اين شخصيت تا چه حد نزديك به خودتان بود و تجربه زندگي در آلمان چه ميزان در درك اين شخصيت شما را كمك كرد؟
من سالهاست كه در غرب سرد زندگي ميكنم و هيچ وقت زندگي براي من صرفا تلخ و بد طعم نبوده است. شخصا بر اين باور نيستم كه انزوا و خشك بودن انسانها ناشي از زندگي در مكان خاصي است. من با وجود آنكه سالها ساكن آلمان هستم اما هيچگونه نقطه مشتركي با كاراكتر دكتر پارسا نداشتم، به استثناي سكونت در آلمان.
آنچه به عنوان بازي شما در اين فيلم ديده ميشود، چقد ماحصل تلقي شما از نقش و چقدر برگرفته از راهنماييهاي شهاب رضويان بود؟
هنگام كار خودم را صادقانه در اختيار كارگردان فيلم قرار دادم. چارچوب حاكم بر شخصيت دكتر پارسا بسيار بسته بود و در بعضي موارد درك دنياي دكتر سخت بود از همينرو در برخي موارد درك آن برايم رنجآور ميشد. اما با تمام تلاشم سعي ميكردم آنگونه كه كارگردان كاراكتر دكتر پارسا را ميديد آن را ارائه دهم.
خودتان از كيفيت بازيتان در نقش دكتر راضي هستيد؟
متاسفانه آنطور كه از قبل اميدوار بودم از اولين كار خودم راضي نيستم. با اين حال حضور در اين پروژه براي من بسيار پربار بود.
نظرتان درباره وضعيت كنوني سينماي ايران چيست و در ميان بازيگران ايراني به كار چه كساني علاقهمند هستيد؟
در يكي از فستيوالهاي آلمان با عنوان «هف» صحبتي با ويم وندرس (كارگردان آلماني) داشتم. وقتي متوجه شد من ايراني هستم با لحن تحسينآميزي گفت تو از سرزمين حافظها و كيارستميها ميآيي! اين براي من كه مدتها از ايران دور بودم واقعا افتخارآميز بود. سينماي ايران جايگاه پرارزشي در بين سينماگران دنيا دارد. كموبيش با فيلمهاي ايراني كه در جشنوارههاي بينالمللي مطرح ميشوند آشنايي دارم اما نميتوانم درباره وضعيت سينماي ايران صحبت كنم. با بازيگران هم آشنايي زيادي ندارم با اين حال با صداقت ميگويم شيفته بازيگري استادانه پرويز پرستويي هستم.
يکشنبه 3 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4595]