واضح آرشیو وب فارسی:مهر: در گفتگو با مهر عنوان شد:حذف يارانه ها با يك برنامه ضربتي امكانپذير نخواهد بود
خرم آباد - خبرگزاري مهر: يك كارشناس ارشد مسائل اقتصادي تاكيد كرد: با يك برنامه ضربتي امكان حذف يارانه ها وجود نخواهد داشت .
رضا كلاهي در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد ، با تاكيد بر اينكه اگر در قالب طرح تحول اقتصادي بتوان يارانه ها را در كشور هدفمند كرد يكي از آرزوهاي دولت فعلي و دولت هاي قبل تحقق مي يابد ، اظهار داشت : امروزه در هر اقتصادي اگر قرار باشد يارانه اي پرداخت شود بايد اين يارانه به گروه مستحق دريافت آن پرداخت شود .
وي با اشاره به وضعيت اقتصادي جامعه ، تاكيد كرد : هدفمنمد كردن يارانه ها در كشور ما حداقل به يك برنامه 10 ساله نيازمند است .
كلاهي با تاكيد بر اينكه در اين دوره نبايد هدف طرح فراموش شود ، افزود : اگر مي خواهيم هدفمند كردن يارانه ها بدون عوارض و تبعات باشد بايد اين طرح را در يك دوره ميان مدت 10 ساله اجرايي كنيم .
اين كارشناس مسائل اقتصادي با اشاره به روش هاي مختلف پرداخت يارانه در دنيا ، گفت : يارانه ها معمولا يا بر روي كالاها و خدمات و يا بر روي مواد اوليه اعمال و يا به صورت نقدي پرداخت مي شود .
وي ادامه داد : پرداخت نقدي يارانه ها با توجه به حجم سنگين انواع يارانه ها در كشور ما قطعا تبعات بعدي را خواهد داشت و مي تواند هدف ديگر دولت را كه پايين آوردن نرخ تورم است تحت تاثير قرار دهد .
كلاهي افزود : اگر يارانه ها پس از جمع آوري اطلاعات دقيق افراد جامعه و مطالعه روي دهك هاي درآمدي در يك دوره 10 ساله با دسته بندي كالاها و خدمات با برنامه زمانبندي دقيق اجرا شود مي تواند موفق باشد حتي اگر بخواهند اين يارانه ها را به صورت نقدي پرداخت كنند .
هدفمند كردن يارانه ها بايد از روي كالاها آغاز شود
وي با اشاره به اينكه طولاني شدن برنامه هدفمند كردن يارانه ها موجب مي شود كه حجم سنگين يارانه ها به تدريج و در طول زمان توزيع شود ، پيشنهاد كرد : ابتدا بخشي از يارانه ها را نقدي كرده و بخش ديگر را به همان روش فعلي ادامه دهيم تا به تدريج در قالب برنامه زمانبندي بخش ديگر يارانه ها را نيز هدفمند كرد .
وي ادامه داد : به نظر من در گام هاي اوليه براي اينكه كم ترين آثار تورمي و عوارض را در اقتصاد كشور داشته باشيم بايد هدفمند كردن يارانه ها را از روي كالاها شروع كرد و يارانه هاي بخش توليد را همچنان به روال قبل ادامه داد و سپس دولت به تدريج در يك برنامه جداگانه وقتي بازار متعادل شد نسبت به حذف و هدفمند كردن يارانه هاي اين بخش اقدام كند .
كلاهي افزود : در بخش كالاها نيز ابتدا بايد كالاها و خدماتي را كه درصد كمي از مردم از آن استفاده مي كنند مورد هدف قرار گيرد و سپس به سراغ كالاهايي برويم كه درصد بالايي از جمعيت از آن برخوردار هستند .
عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد خرم آباد با تاكيد بر اينكه اقتصاد ما در وضعيتي است كه علامت مي دهد نبايد دولت سياست حمايتي خود را در بخش توليد حذف كند ، گفت : يارانه هاي اين بخش مي بايست در پايان دوره 10 ساله به تدريج حذف و هدفمند شوند .
كلاهي با اشاره به مقوله يارانه ها در ديگر كشورهاي دنيا ، خاطر نشان كرد : در حال حاضر در بيشتر كشورهاي در حال توسعه ، دولت براي هدفگذاري كه در جهت رشد و توسعه اقتصادي دارد و ميدان دار امور اقتصادي است و همچنين وظيفه دارد نرخ رشد اقتصادي را تضمين كند يارانه ها اعمال مي شود .
وي افزود : در اين كشورها نيز دولت تا هنگامي اين برنامه را دنبال مي كند كه بازار به تعادل نسبي رسيده و سپس اين يارانه ها را حذف و هدفمند مي كند .
اين كارشناس مسائل اقتصادي با تاكيد بر اينكه اقتصاد ايران در شرايط خاصي قرار دارد ، بيان داشت : شرايطي كه جنگ تحميلي به اقتصاد ما تحميل كرده و تبعات پس از آن موجب شده است حذف يارانه ها در كشور ما مشكل تر باشد ولي اين كار شدني است .
وي با تاكيد بر اينكه با يك برنامه ضربتي امكان حذف يارانه ها وجود ندارد ، حذف يكباره يارانه ها را داراي عوارض و تبعات زيادي دانست .
كلاهي با بيان اينكه كشور ما مجبور خواهد بود با يك هزينه بالايي به اطلاعات دقيق اشتغال و درآمد جمعيت شهري و روستايي دسترسي پيدا كند ، تاكيد كرد : دولت بايد اين هزينه را انجام دهد تا با دسترسي به اطلاعات جمعيتي و اقتصادي بتواند تصميم گيري در دوره هاي 10 يا 20 ساله را به راحتي انجام دهد .
اين كارشناس مسائل اقتصادي با اشاره به طرح سرشماري اقتصادي خانوار ، گفت : گاهي شوق رسيدن به هدف باعث مي شود در انجام فعاليت ها تسريع كنيم .
اطلاعات اقتصادي خانوارها مسير دولت را مشخص مي كند
وي با تاكيد بر اينكه اگر اطلاعات در اين طرح با همان فوريت جمع آوري شود مي تواند نقص يا عدم دقت داشته باشد ، يادآور شد : طرح سرشماري اقتصادي خانوار علي رغم كاستي ها مي تواند مسير را براي دولت مشخص كند .
كلاهي پيشنهاد كرد : دولت به همراه طرح سرشماري جمعيتي كه هر 10 سال يكبار در كشور برگزار مي شود طرح سرشماري اطلاعات اقتصادي خانوار را نيز به اجرا بگذارد تا اطلاعات در اين زمينه هر 10 سال يكبار به روز شود .
وي با اشاره به ضرورت تهيه نرم افزار الكترونيكي براي دسترسي به اطلاعات جمعيتي ، ادامه داد : دولت بايد جرات كند تا با كمك مجلس علي رغم هزينه بالا اقدام به تهيه طرح ايجاد بايگاني هاي الكترونيك براي جمع آوري ، نگهداري و پردازش اطلاعات اقتصادي و جمعيتي مردم كند .
وي تاكيد كرد : تاخير در تصميم گيري در رابطه با تهيه اين طرح هزينه هاي زيادي را در آينده به دنبال خواهد داشت .
كلاهي با اشاره به نواقص موجود در فرم هاي طرح سرشماري اقتصادي خانوار ، گفت : خانوارها دارايي هاي متفاوتي در اشكال مختلف دارند كه اين دارايي ها به مرور زمان تغيير شكل مي دهند .
آمار به دست آمده از اطلاعات اقتصادي خانوارها براي كوتاه مدت پاسخگوست
اين استاد دانشگاه ادامه داد : اطلاعات به دست آمده از فرم هاي اطلاعات اقتصادي خانوار به طور قطع براي برنامه هاي بلند مدت از جمله سند چشم انداز 20 ساله پاسخ گو نخواهند بود ولي براي اهداف كوتاه مدت و ميان مدت مي تواند مفيد فايده باشد .
وي تصريح كرد : دولت بايد با استفاده از نظر كارشناسان اقتصادي از هم اكنون كار كند تا به فرمت مورد نياز در دوره هاي 10 ساله برسد و حتي اين فرم ها در يك جامعه نمونه اجرا و نتايج را تجزيه و تحليل كند و با شناسايي نقاط ضعف خطاهاي آن را مرتفع كند .
اين كارشناس مسائل اقتصادي با اشاره به روال اجرايي شدن طرح تحول اقتصادي ، خاطر نشان كرد : دولت بايد براي اجراي اهدافي كه دنبال مي كند ابتدا اين طرح ها را به صورت لايحه به مجلس ارائه دهد و نمايندگان نيز در مدت زمان كافي با تيم هاي كارشناسي خود لايحه را تكميل و تصحيح كند و سپس اين لايحه به صورت قانون در بيايد و براي اجرا به دولت ابلاغ شود .
وي با تاكيد بر ضرورت اجراي آزمايشي طرح تحول اقتصادي ، يادآور شد : دولت بايد در گام اول طرح حذف يارانه ها را براي چند كالا به اجرا بگذارد و بعد پوشش وسيع تري را اعمال كند .
كلاهي با اشاره به تجربه مثبت برنامه هاي پنج ساله در كشور ، پيشنهاد كرد : دولت طرح تحول اقتصادي را در قالب برنامه پنجم توسعه قرار دهد و برنامه پنجم اين طرح را محقق كند تا علاوه بر برداشتن يك گام موثر ، از موازي كاري ها و چندباره كاري ها جلوگيري به عمل آيد .
شنبه 2 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]