واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي آشتي اسلام ، دموكراسي و غرب
تا امروز از من نخواستهاند تا در خصوص اتفاقاتي كه در آن شب رخ داد شهادت بدهم.
حملة تروريستي كه روز 19 اكتبر سال 2007 عليه من صورت پذيرفت، مسائلي را كه مرا در خصوص شكاف دروني جمعيت اسلام و تقاطع ميان اسلام و دموكراسي نگران ميكند، مورد تأييد قرار ميدهد. كشتار مسلمانان توسط مسلمانان ديگر كه در كراچي در اكتبر به وقوع پيوست با خشونت فرقهاي و برادركشي مسلمانان كه در بغداد و ديگر بخشهاي عراق در اوايل قرن بيست و يكم صورت ميگيرد، يكي است. طالبانيزه كردن نواحي قبيلهاي تحت تسلط دولت مركزي پاكستان و رشد افراطگرايي در ايالت مرزي شمال غرب كشورم تأكيدي است بر نگراني عمدة من و دليل نوشتن اين كتاب. اين امكان وجود دارد كه مسلمانان سراسر دنيا در محيطي ديكتاتوري و سلطه جويانه افراط گرا شوند. اگر افراطگرايي و مبارزهجويي تحت نظام ديكتاتوري رشد و توسعه پيدا كنند و نتوان آنها را توسط نمايش يك نفره متكي بر قدرت نظامي كنترل كرد، جهان دموكراتيك - اگر نه به دلايل اخلاقي و حداقل براي منافع شخصي - در كمك به احياي حكومت دموكراتيك در كشورهاي جهان اسلام دليلي منطقي خواهد داشت.
با داشتن اين نكته در ذهن است كه سابقه و تاريخ غرب را در ارتقاء و يا جلوگيري از رشد سازمانهاي دموكراتيك در طول سه قرن در كشورهاي با اكثريت مسلمان يادآوري ميكنم. من استدلال ميكنم كه اساس حاكميت دموكراتيك بخشي از نظام ارزشي اسلام است و روي اين افسانه كه اسلام و دموكراسي در تضاد با يكديگر هستند، خط بطلان ميكشم. از تجربة شخصي خود ميدانم كه دموكراسي بخش جدايي ناپذير اسلام است. هستة وجودي من به عنوان يك مسلمان، افرادي را كه از نام اسلام استفاده ميكنند تا اعمال وحشت آور خود را براي جلوگيري، بكارگيري و بهرهوري از دين به منظور اجراي دستورالعمل سياسي خود موجه جلوه دهند، پس ميزند، اعمال آنان نه تنها كاملاً مغاير اسلام است بلكه اسلام نيز به طور ويژه اين اعمال را ممنوع كرده است.
پيام اصلي كه در اين كتاب قصد پرداختن به آن را دارم، دو تنش جدي است كه بايد به منظور جلوگيري از برخورد تمدنها كه به باور برخي در مقابل ما به طرز وحشتناكي قد علم كرده است، فيصله پيدا كند. همچنين تنشي دروني در داخل جامعة مسلمانان وجود دارد. عدم موفقيت در حل صلحآميز و منطقي اين درگيري خطر در آستانة جنگ ارزشها قرار گرفتن كه به برخورد اسلام و غرب منجر خواهد شد را در پي دارد. يافتن راه حلي براي اين مجادلات داخلي در اسلام - براي دموكراسي، حقوق بشر، نقش زنان در جامعه، احترام به ساير اديان و فرهنگها، فناوري و نوگرايي - است كهايندة روابط ميان اسلام و غرب را شكل ميدهد. اما هر دوي اين درگيريها حل شدني هستند. تنها به سازش و آشتي نياز است.
به همين منظور، من با نوشتن اين كتاب سعي ميكنم سهمي كوچك و متواضعانه در بيان ديدگاه يك زن مسلمان نوگرا داشته باشم.
فصل دوّم
اختلاف سلايق در دنياي اسلام
دموكراسي در مقابل ديكتاتوري
اعتدال در مقابل افراط گرايي
وقتي القاعده هواپيماها را از مسير خود منحرف كرد تا در 11 سپتامبر 2001 به آمريكا حمله كند، تلاش كرد تا از پيام دين من - دين اسلام - به نفع خود سوء استفاده كند. القاعده با اين كار آتش جنگ عظيمي را (كه برخي آن را جنگ جهاني ناميدهاند) در هزارة جديد به راهانداخت. كشتار تقريباً سه هزار انسان بيگناه به اسم جهاد نه تنها مغاير با ارزشهاي جهان متمدن است، بلكه در تضاد كامل با دستورات اسلام است. تروريستها از مظاهر وحشيگري و خشونت براي منافع سياسي بهرهبرداري كردند، درست مانند عوام فريبان كه قبل از آنها به خاطر نفع سياسي خود در اسلام دخل و تصرف كردند.
القاعده سخت تلاش كرد تا با اتخاذ منطق ديالكتيك (جدل) ـ كه به منظور ايجاد تحول ابتدا بايد چيزها را به طرز شگفتي تخريب كرد ـ برخورد بدنام تمدنها را كه سالها قبل پيشگويي شده بود، سبب شود. القاعده با انجام اين كار ارزشهاي يك دين بزرگ و شكوهمند را تحريف كرد و به طور بالقوه اميدها و روياهاي يك زندگي بهتر براي نسل بعدي مسلمانان را تخريب كرد . اين آسيب تنها به نيويورك، واشنگتن، و پنسيلوانيا محدود نميشد. مسلمانان و جهان اسلام هم قربانيان آن شدند.
سنّت اسلام است كه به من اجازه داده براي حقوق سياسي و انساني نبرد كنم و همين سنّت است كه امروز به من قدرت ميدهد. اسلام نا برابري را به عنوان بزرگترين شكل بيعدالتي محكوم ميكند. اسلام به پيروان خود اجازه ميدهد كه با ظلم و ستم مبارزه كنند. اسلام تقوا و پرهيزكاري را معيار اصلي انسانيت ميداند. اسلام از رنگ، نژاد و جنسيت بهعنوان پاية اصلي تبعيض درون جامعه دوري ميجويد.
اسلام نه تنها پايبند استقامت و برابري است، بلكه اصول دموكراسي را نيز قبول دارد. قرآن ميگويد كه جامعة اسلامي بر پايه «صلاحديد دو جانبه از طريق مذاكرات دو جانبه بر مبنايي مساوي» استوار است.
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]