واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: اخلاق در فضاي مجازي/ 51يك مدرس دانشگاه: آزادي فضاي مجازي اخلاقمداري كاربران را تحتالشعاع قرار دادهاست
گروه وبلاگ و IT: يك مدرس دانشگاه فضاي آزاد و بدون كنترل اينترنت را موجب مطرح شدن مباحث، ادبيات و موضوعاتي دانست كه هيچگاه با اخلاق عرفي و مورد احترام جامعه سازگار نيست.
دكتر «حميد ضيائيپرور»، مؤلف كتاب جنگ نرم و مدرس دانشگاه، در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) درباره اخلاق مجازي، گفت: قطعاً بحث اخلاق در فضاي مجازي از مباحث مهم تلقي ميشود به اين دليل كه بسياري از كاربران فضاي مجازي فكر ميكنند كه فضاي مجازي يعني فضاي آزاد، بدون كنترل و رها شده و فضايي كه در آن هر كسي هر كاري را كه اراده كند ميتواند انجام دهد.
وي اضافه كرد: متأسفانه به دليل شرايط سياسي و تاريخي كه در جامعه ايران حاكم است بررسيها نشان ميدهد كه هر زماني يك فضاي باز و آزادي در اختيار خيلي از ايرانيها قرار گرفته _ چه اين فضا روزنامههاي دوران مشروطيت باشند، چه روزنامههاي بعد از انقلاب اسلامي و چه وبلاگهاي چند سال اخير باشد _ خيليها از اين فضا سوء استفاده ميكنند و مباحث و ادبيات و موضوعاتي در آنها مطرح ميشود كه هيچگاه با اخلاق عرفي و مورد احترام جامعه سازگار نيست.
ضيائيپرور متذكر شد: در بسياري از جوامع غربي اين موضوع كمتر به چشم ميخورد، چون اين دوگانگي در ايران بسيار شديدتر است، در كشورهاي غربي مردم همانطوري هستند كه نشان ميدهند ولي در ايران به خاطر فرهنگ خاصي كه بر آن حاكم است در محافل رسمي و در محافلي كه قدرت ابراز ديدگاههايمان را داريم خيلي چارچوب بندي شده صحبت كرده ولي در فضاي مجازي كه هيچ كنترلي بر آن نيست طور ديگري رفتار ميكنيم.
اين كارشناس ارتباطات با تأكيد بر اينكه در فضاي مجازي ايران موضوع بياخلاقيها و بداخلاقيها اجتماعي، شخصي، سياسي و ساير گرايشهاي موجود بسيار شديد است، عنوان كرد: همين موضوع باعث گلايهمندي بسياري از فرهيختگان شدهاست و من اطلاع دارم كه اساتيد و نخبگاني كه وارد اين عرصه شدهاند به خاطر برخي از بداخلاقيهاي اجتماعي و سياسي كه بوده اين فضا را ترك كردهاند و در واقع در اين فضا ديگر فعاليت نميكنند.
مؤلف كتاب «جنگ نرم» درباره هك و كپيرايت به عنوان مصاديق نقض اخلاق در فضاي مجازي بيان كرد: به نظر من بحث كپيرايت از هك متفاوت است، من كپيرايت و عدم رعايت حقوق مؤلفان و توليدكنندگان محتوا در فضاي مجازي را قطعاً يكي از مصاديق بياخلاقي ميدانم.
وي توضيح داد: در حقيقت زماني كه كسي مطلبي را نقل قول ميكند يا آن را برميدارد و ذكر منبع نداشته باشد و با اجازه مؤلف نباشد قطعاً يك ضرر و آسيب است و همانطوري كه در دنياي واقعي اين عمل سرقت ادبي محسوب ميشود در فضاي مجازي نيز به همين ترتيب است.
ضيائيپرور يادآور شد: به نظر ميرسد كه ما تا رسيدن به آن نقطه آرماني حفظ حقوق مؤلفان خيلي فاصله داريم و متأسفانه قوانيني هم در اين زمينه وجود ندارد هر كسي هر كاري هم كه بكند صرفاً با شرايط فضاي مجازي ميشود با او برخورد كرد، مثلاً اينكه اسم طرف را ذكر كرد، افشاگري كرد، نقد كرد و يا بلاگرها از وي انتقاد كنند، درهمين حد قابل بررسي است و هيچ قانوني وجود ندارد كه پيگير اين مسئله باشد.
اين كارشناس ارتباطات افزود: اما مسئله هك متفاوت است، به اين دليل كه هكرهاي ايدئولوژيك ميتوانند زير يك شاخهاي از مباحث سياسي، ديني و ... فعاليت داشته باشند و اين هكرها براي رسيدن به يك آرمان هك ميكنند.
اين مدرس دانشگاه اظهار كرد: مثلاً فرض كنيد كه هكرهاي اسلامي يك سايت توهين كننده به مقدسات و بزرگان ديني ما را هك ميكنند كه به نظر من كار غيراخلاقي نيست و من هم اگر ميتوانستم اين سايتها را هك ميكردم. شايد اين هك از نظر غربيها يك كار غيرقانوني باشد.
وي بيان كرد: به نظر من در بعضي از موارد ميتوان هك كرد، اما در بعضي موارد هم شايد كاربران از يك گرايش سياسي خوششان نميآيد و يا يك ديدگاه مخالف ميبينند و سايتش را هك ميكنند، مصداق بارز اين موضوع فشاري است كه اخيراً گروه جهاد مجازي روي بلاگفا دارندكه سعي دارند يك بخشي از گرايشهاي سياسي خاص اين سرويسدهنده را حذف كنند.
ضيائيپرور اضافه كرد: اگر چه گروه جهاد مجازي ادعا ميكنند كه قصد هك كردن يكسري سايتهاي مبتذل را دارند كه در اين صورت كارشان يك بياخلاقي مجازي نيست، اما اگر هدفشان اين است كه يكسري وبلاگها با گرايش خاص سياسي را هك كنند اين به نظر من جزء مصاديق بياخلاقي است.
اين كارشناس ارتباطات تصريح كرد: در حقيقت يك شاخه هكر رسمي داريم كه در سازمانها، ارتشها، تشكلهاي و دستگاههاي مختلف فعاليت ميكنند و اين شكل حرفهاي كار است و ميتوانند جزء ارتش نظامي تلقي ميشوند. براي مثال در جنگ آمريكا با عراق بيش از هزار هكر در خدمت پنتاگون قرار گرفت تا سايتهاي مخالف جنگ را هك كنند. كه اين گروه را ميتوان از مصاديق هكرهاي غيراخلاقي در نظر گرفت.
وي درباره وضعيت كنوني اخلاقمداري بلاگران گفت: اگر در زمينه وبلاگها بحث كنيم ميتوان گفت فضاي غالب وبلاگها فارسي اخلاقمدار است به جز اندكي از آنها كه غيراخلاقي هستند و موضوع بيشتر اين وبلاگها گرايشهاي سياسي است.
سايت شخصي «حميد ضيائيپرور» را اينجا ببينيد!
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]