واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک:
حذف سه صفر از پول كشور داستان تازه اي نيست. موضوع حذف صفرازواحدپول ملی درایران نخستین بارمردادماه سال ۱۳۸۵ توسط طهماسب مظاهری، رییس وقت بانک مرکزی ایران، و در پی انتشار چک پول های دومیلیون ریالی درکشور مطرح شد.
شفاف-سحررستمی:ماجرایحذف سه صفر از پول ملي كشور داستان تازه اي نيست. موضوع حذف صفر از واحد پول ملی در ایران نخستین بار مرداد ماه سال ۱۳۸۵ توسط طهماسب مظاهری، رییس وقت بانک مرکزی ایران، و در پی انتشار چک پول های دو میلیون ریالی در کشور مطرح شد.بنا به دستور رئيس دولت نهم اين طرح در سال 86 در بخشهاي تخصصي بانك مركزي تحت بررسي قرار گرفت و قرار شد عملي شود و در اين راستا اقداماتي از جمله توليد ايران چكهاي 50 و 100 هزار توماني كه سه صفر آن حذف شده است ,صورت گرفت ودر حالیکه اوایل امسال، محمود بهمني رئيس وقت بانك مركزي از اجراي اين طرح بعد از طرح تحول اقتصادي دولت خبر داد ،هنوز از اجرایی شدن آن خبری نیست.
اين در حالي است كه بهمني درهمان روزهاي فرودین ماه 89در گفتگو با خبر نگاران اعلام كرده بود كه با انتشار اسكناسهاي 10هزار توماني و درشت كه تا پايان خرداد در اختيار مردم قرار ميگيرد، چكهاي بانكي به مرور از رده خارج خواهد شد که عملا این اتفاق نیافتاد.
وي همچنين با اعلام دوباره توقف انتشار ايرانچك 200 هزار توماني گفته بود: خروج ايران چكها از بازار با ايران چكهاي 50 هزار توماني آغاز خواهد شد چراكه بانك مركزي در نظر دارد با اين اقدام جلوي پولشويي را بگيرد.
در روزهای اخیر نیز صحبتهایی درباره حذف ایران چک های 100 هزار تومانی از چرخه پولی کشور مطرح شده است و گفته شده ایران چک های 100 هزار تومانی از دسترس مردم خارج خواهد شد.
اين اقدام بانك مركزي در حالي صورت مي گيرد كه تنها سه سال از جريان افتادن ايران چك هاي بانك مركزي مي گذرد و بيشتر از يك سال است كه ايران چك ها ي 50 و 100 هزار توماني با طرح جديد كه سه صفر از آنها حذف شده است وارد چرخه پولي كشور شده است.
سياست انتشار ايران چكهاي بانك مركزي نخستين بار در زمان مديريت سابق بانك مركزي و با هدف جلوگيري از توليد ايران چكهاي بدون پشتوانه بانكهاي كشور طراحي و از سال 86 اجرا شد.بانك مركزي كه ايران چكهاي بانك ها را يكي از عوامل تورم افسار گسيخته 3 سال اخير مي دانست ، حدود 13هزار ميليارد تومان از ايران چكهاي بانكها را جمعآوري كرد و ايران چك هاي بانك مركزي را جايگزين آنها كرد و امروز بانك مركزي بعد از ميلياردها تومان هزينه به حرف آن روزهاي اقتصاددانان كشور رسيده است كه ايران چكها مي توانند ابزار بسيار مفيدي براي پولشويي و پولشويان باشند و بايد فكري براي آن كرد!و هزينه هاي تعويض ايران چكهاي بانكها با ايران چك هاي بانك مركزي وهمچنين هزينه بالاي توليد ايران چكها نيز در اين ميان ناديده گرفته مي شود .
شاید به همین دلیل است که برخی اقتصاددانان منتقد دولت مدعی می شوند سياستهاي اقتصادي دولت دهم و به دنبال آن سياستهاي پولي بانك مركزي كاملا بي برنامه عمل مي كند و مبتني بر سيستم آزمون و خطاست.
در هر حال از مساله ایران چکها که بگذریم ، قائم مقام بانك مركزی نیز در آخرین اظهارات خود از بررسی بسته سیاستی ـ نظارتی بانك مركزی برای سال 1390 و بررسی نرخ سود عقود مبادلهای در جلسه آینده شورای پول واعتبار خبر داد و درباره كلیات طرح تحول بانكی گفت: تغییر شرایط تسهیلات خرد و حذف صفرها از پول ملی یكی از ابعاد این طرح است اما جزییات آن را آقای رییس جمهور اعلام خواهند كرد.
حمید پورمحمدی درباره حذف صفرها از پول ملی گفت: یكی دیگر از محورهای طرح تحول بانكی رفورم پولی است و مطالعات و برنامههای لازم در این باره تدوین شده و فعلا محفوظ نگاه داشته شده است و جزییات آن به زودی اعلام خواهد شد.
و به نظر می رسد با توجه به صحبتهای اخیر پورمحمدی ،به زودی شاهد کاهش تعداد صفرها از واحد پولی کشور باشیم هر چند که وی درباره این که چه تعداد صفر از واحد پولی کشور حذف خواهد شد پاسخی نداده است.
بي شک مهمترين عامل در بي ارزش شدن پول ملي که نقش صفرهاي آن رابيش از هر چيز مشخص مي کند وضعيت بيمار اقتصادي آن کشور و بخصوص تورم آن است. رابطه ميان افزايش تورم، کاهش ارزش پول ملي و ناتواني دولتها در کنترل تورم و حذف صفرهاي پول ملي کشورها رابطه اي مستقيم است که همه آنها ريشه در اجراي سياست هاي اقتصادي ناکارآمد دارد.
آنچه که تجربه هاي جهاني نشان داده است و البته با اندکي تامل هم مي توان به آن رسيد اين است که افزايش يا کاهش صفرها به تنهايي عامل بي ارزشي پول ملي يا افزايش و کاهش قدرت خريد مردم و موثر در نرخ تورم نبوده و نمي باشند بلکه خود معلولي از فرايند پيچيده اقتصاد کشوري هستند که با رشد اقتصادي وارزشمند شدن واحد پولي کشور، ارزشمند شده و نيازي به حذف آنها ديده نمي شود.
حال بايد ديد با توجه به اجرای طرح تحول اقتصادی و با توجه به گفته های قائم مقام بانک مرکزی که اجرای طرح حذف صفر از پول ملی را مشروط به دستور شخص محمود احمدی نژاد می داند ،وضعيت واحد پول كشور به كجا خواهد رفت و تكليف اين سه صفر ناقابل چه خواهد شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]