واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: محققان میگویند اگر طعم کلم بروکسل در دهان شما تلخ است علت را در تعداد پرزهای چشایی که با آنها بدنیا آمدهاید جستجو کنید نه در دست پخت آشپز.
آنها میگویند اگر بوی غذایی برای شما خوشایند نیست مزه آن نیز دلپسند شما نخواهد بود.
احساس طعم غذاها کاملا پیچیده است و حاصل تعامل زبان، بینی، سرنخهای روانی و تنوع غذاها در محیط زندگی است.
ما طعم غذاها را با مغز خود احساس میکنیم.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرزبه نقل از آسوشیتدپرس، دکتر “لیندا بارتوشاک” از دانشگاه فلوریدا و متخصص ژنتیک حس چشایی انسان میگوید:
مغز انسان طوری برنامهریزی شده است که تمایل به مصرف چربی دارد که احتمالا از آثار دوران کمبود مواد غذایی در محیط است. اما چیزهایی که برای بقا ضروری است همانهایی نیست که مغز دوست دارد.
محققان دانشگاه میشیگان به تازگی دریافتهاند خوردن غذاهای خوشمزه میتواند باعث فعال شدن سریع آن دسته از سلولهای مغز شود که وظیفه احساس لذت را به عهده دارند.
این محققان میگویند نحوه احساس طعمهای مختلف بر سلامت افراد تاثیر میگذارد.
برای برخی افراد مزه سبزیجات تلخ تر از افراد معمولی است. تحقیقات جدید محققان دانشگاه کانتیکات نشان میدهد این افراد بیشتر به سرطان روده بزرگ مبتلا میشوند.
دکتر “والری دافی” سرپرست تحقیق در مورد ارتباط سلامتی با حس چشایی میگوید مردم بسیاری از تقصیرها را به گردن خود میاندازند.
درحالی که حس چشایی در افراد مختلف متفاوت است. بجای ارایه یک توصیه غذایی برای همه باید برای هر فرد توصیه غذایی جداگانهای داده شود.
از هر چهار نفر در جمعیت یکی به طعم غذاها بسیار حساس ((supertaster است و بر روی زبان خود پرزهای چشایی بیشتری دارد.
طعم بعضی از سبزیها برای این افراد بسیار تلخ است و از غذاهای طعمدار متنفرند. فلفل زبان آنها را بیشتر میسوزاند و مزه شیرینی را بیشتر از دیگران حس میکنند. اما به چربی علاقهای ندارند. این افراد به خاطر سختگیری در خوردن غذاها لاغر اندام هستند.
اما برخی دیگر عکس گروه اول هستند و در احساس طعم مواد غذایی ضعیفتر از افراد معمولی هستند.
یک چهارم افراد جمعیت را نیز این گروه تشکیل میدهند. آنها به سبزیجات علاقه دارند، اما چربی و شیرینی را، هر چند باعث گرفتگی سرخرگهای قلبی میشود، ترجیح میدهند.
بقیه مردم بین این دو گروه قرار میگیرند.
بارتوشاک میگوید میتوان پرزهای چشایی را تعلیم داد. تنوع غذایی در دوران کودکی، ارتباطات عاطفی با برخی غذاها بیشتر از زیستشناسی افراد در تمایلات غذایی نقش دارد.
حتی میتوان پرزهای چشایی را فریب داد. استفاده از سبزیجات شیرین همراه با سبزیجات تند و یا استفاده از شکر برای کاهش تلخی برخی سبزیها میتواند مفید باشد. ایام تعطیلات و عیدها موقعیت مناسبی برای افراد سختگیر است تا تنوع غذایی خود را گسترش دهند.
محققان همچنین میگویند حس چشایی با بالا رفتن سن ضعیف تر میشود.
بنابراین کلم بروکسل که در سن ۲۰سالگی از آن تنفر داشتید در سن ۵۰ سالگی از خوردن آن لذت خواهید برد.
احساس طعم غذاها قبل از آنکه غذا با زبان تماس پیدا کند آغاز میشود.
حتی مهمتر از بو کشیدن، عمل جویدن است که بخاراتی آزاد میکند که تا عقب بینی میرسد. فرد گمان میکند طعم مادهای را حس میکند که در واقع بطور ناخودآگاه بوی آن را احساس نموده است. در این جا اطلاعات مربوط به طعم غذا از یک مسیر متفاوت و حساستری نسبت به مسیر معمول به مغز میرود.
محققان دانشگاه میشیگان در یک مطالعه جدید الکترودهایی را در مغز موشها قرار دادند تا ناحیه احساس لذت در مغز آنها را بررسی کنند. سلولهای این ناحیه هنگامی که موشها یک ماده شیرین یا شور را که به آن علاقه داشتند خوردند به سرعت فعال شد، اما هنگامی که موشها از خوردن این غذاها خسته شدند سلولهای مغز نیز به آرامی از فعالیت بازایستادند.
همین ناحیه از مغز نیز در انسان وجود دارد. لحظهای که کنار سفره مینشینید و شروع به خوردن میکنید سلولهای این ناحیه از مغز بیشترین فعالیت را دارند و همه چیز طعم لذیذی دارد و از هر زمان دیگری غذاها در دهان خوشمزهترند.
در آخر فقط چند ماده مانند دسر است که دوباره سلولهای این ناحیه از مغز را به سرعت فعال میکند
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 503]