واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آيت الله هاشمي رفسنجاني در مصاحبه با ماهنامه ايتاليايي : راه حل درست مساله هسته اي ايران مذاكره با صبر و حوصله است
آيت الله هاشمي رفسنجاني به ماهنامه ايتاليايي ترنتا جورني گفت : به عقيده من راه حل درست مساله هسته اي ايران مذاكره با صبر و حوصله و اعتماد دادن به آنهايي است كه ما را متهم مي كنند تا اينكه حق ما را براي استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي بپذيرند.
رييس مجلس خبرگان در اين زمينه ادامه داد : من راه ديگري نه براي خودمان و نه براي طرف هايمان نمي بينم .
به گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي ماهنامه ايتاليايي ترنتا جورني در آخرين شماره خود به مناسبت سي امين سال بر پايي نظام جمهوري اسلامي در ايران با آيت الله هاشمي رفسنجاني رييس مجلس خبرگان و رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام مصاحبه مفصلي انجام داده است .
خبرنگار ماهنامه ابتدا از وي پرسيده است : در سال 1357 در ايران يك انقلاب در حال انجام بود آيا امروز هنوز زنده است اين 30 سال براي روشن كردن قلمرو موضوع و هدف آن مفيد بود
وي در پاسخ گفت : يقينا هنوز به تمام اهدافي كه در نخستين روزهاي انقلاب از آن الهام مي گرفتيم نرسيده ايم . البته عقيده داريم كه كارهاي بزرگي را انجام داده ايم .
قبل از هر چيز موفق به تبديل كردن رژيمي كه قبول نداشتيم به چيزي كه به تاييد نيروهاي انقلابي رسيده بود شديم . اين تغيير آسان نبود زيرا مي خواستيم يك دولت لائيك را تبديل به اسلامي و سيستم مشروطه درداخل خاندان شاهنشاهي را با نظامي كه به راي مردم پذيرفته شده بود را تعويض كنيم .
بنابراين نياز به تغييرات ساختاري ايجاد نهادهاي جديد و حذف ساير نهادها بود كاري كه در سال هاي نخست انقلاب انجام داديم .
از سوي ديگر نيز نمي توانستيم بر روي بسياري از صاحب منصبان كه درخدمت رژيم گذشته بودند حساب كنيم . با اينكه بدنه اداري دولت طرفدار مردم بود روسا و مديران هنوز وابسته به رژيم گذشته بودند.
در گذشته مشاوران آمريكايي بودند كه ايران را اداره مي كردند و با حمايت آنها بود كه به جلو مي رفتند و اين براي ما غيرقابل قبول بود. لذا نياز بود تا دست آنها از امورات ما برداشته مي شد.
زمان زيادي برد تا بتوانيم ساختاري ايجاد كنيم كه بر پايه انتخاب آزاد مردمي باشد و هنوز نيز چنين است .
آيت الله هاشمي رفسنجاني با بيان اينكه ما حتي متحمل يك كودتا و تحريم هاي اقتصادي شديم و بعدا نيز متحمل جنگ تحميلي با عراق شديم اضافه كرد : مساله غيرقابل قبول اينست كه هم شرق وهم غرب به صدام عليه ما هم صف شدند . ما 8 سال به تنهايي از خود دفاع كرديم . ما تحريم بوديم در حاليكه به دشمن ما همه چيز با بخشندگي داده مي شد.
كه از شما بر پايه يك قرارداد بزرگ خريداري شده Chinook شما ايتاليايي ها نيز هنوز بالگردها را به ما تحويل نداديد قطعات شينوك بود اما هرگز به آن احترام گذاشته نشد.
آلماني ها برعكس در حال ساخت تاسيسات هسته اي در بوشهر بودند و بدون پس دادن پيش پرداخت كه دريافت كرده بودند آن را رها كردند. با انگليس نيز توافقات زيادي براي خريد تانك و موشك امضا شده بود اما به تعهدشان احترام نگذاشتند.
آمريكايي ها 11 ميليارد دلار را بدون اينكه به ما اسلحه هاي سفارشي را تحويل دهند متوقف كردند و در اين شرايط بود كه مبارزه كرديم و سر انجام پيروز شديم . حتي سازمان ملل حق ما را براي غرامت جنگي به رسميت شناخت .
ما موفق به راندن عراقي ها از مرزهايمان شديم جنگ هاي اين چنيني هرگز در هيچ جاي دنيا ديده نشده بودند.
وي افزود : سپس زمان بازسازي فرا رسيد. من زمان جنگ فرمانده نظامي و بعدا ميان آنهايي بودم كه ماموريت بازسازي كشور را داشتند و خوب مي دانم كه موفق به ساختن چه شديم . اگر گشتي در ايران بزنيد خواهيد ديد كه اكثر بازسازي ها در 7 ـ 8 سال اول پس از جنگ طراحي و ساخته شده اند. البته اگر آن تجربيات را متحمل نمي شديم الان ميان كشورهاي توسعه يافته بوديم زيرا تمام اين موارد باعث كندي رشد ما شد به همين دليل گفتم كه تنها به بخشي از اهدافمان رسيديم .
خبرنگار پرسيد : نظر شما درباره پيشنهاد گشايش دفتر نمايندگي آمريكا (كنسولگري ) در تهران چيست و چگونه انتقاد كساني كه اظهار مي كنند كه اين به معني هم صف شدن ايران با مواضع آمريكا و نوعي تسليم است را قضاوت مي كنيد
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام در پاسخ گفت : آمريكايي ها در گذشته نيز جهت گشايش يك دفتر نمايندگي براي منافع خود در تهران اظهار اميدواري كرده بودند و مي خواستند مذاكراتي را دراين خصوص آغاز كنند. من در دوران رياست جمهوري ام شرطي گذاشته بودم و اين بود كه قبل ازهر چيز آمريكا براي اثبات حسن نيت خود اموال ما را كه بلوك كرده است آزاد كند. اما سرانجام كاري انجام نشد زيرا آمريكايي ها پيش شرط مارا نپذيرفتند فعلا گشودن دفتر كنسولگري آمريكا در تهران تنها بحث روزنامه نگاري است .
اما اگر يك درخواست رسمي در اين خصوص دريافت كنيم با دقت آن را مطالعه خواهيم كرد و فكر مي كنم كه در ايران موانع جدي در راه استقبال از آن نباشد.
خبرنگار پرسيد : سال آينده در ايران انتخابات رياست جمهوري برگزار مي شود. كدام پيشنهاد سياسي مي تواند مورد توافق تمام احزاب سياسي و جامعه براي حفظ و توسعه آن قرار گيرد
آيت الله هاشمي رفسنجاني پاسخ داد : در ايران يك حزب سياسي پرقدرتي كه بتواند بطور مستقل نامزد خود را براي رياست جمهوري معرفي كند وجود ندارد. در خصوص شمار احزاب نيز مانند شما در ايتاليا است . جاييكه اغلب دولت هاي ائتلافي تشكيل مي شوند و بلافاصله سقوط مي كنند. از بدو تاريخ مدرن شما است كه يك دولت در سال عوض مي كنيد. در ايران يكي از نقاط ضعف ما اين است كه هنوز به توان تشكيل احزاب قوي نرسيده ايم ما دو يا سه جريان سياسي داريم جناح محافظه كار راديكال و ميانه رو و هيچ كدام از اين سه جريان داراي اكثريت قاطع نيستند.
خبرنگار سپس سئوال كرد : آيا نياز به اصلاحات قانوني در ايران هست و در كدام بخش ها
وي گفت : قانون اساسي ما در نخستين سال انقلاب و به سرعت نوشته شد به همين دليل بعدها مسايلي در اجراي آن به وجود آمد و 10 سال بعد آنرا اصلاح كرديم .
همه چيز در دست رهبر عالي است كه وقتي اصلاحات را در برخي موارد لازم بدانند شخصيت ها گروه ها و يا نهادها را مامور مطالعه در آن خصوص مي كنند و بعد از ارايه پيشنهاد اگر در يك همه پرسي مردم موافق آن باشند به اجرا گذاشته شود.
فعلا مسايل جدي كه نياز به تسريع به اصلاحات داشته باشند وجود ندارد اما نكاتي وجود دارند كه بهتر است اصلاح شوند.
يکشنبه 20 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]