واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: فروش خودروهاي وارداتي دست دوم به جاي صفر
فارس: يكي، دو ماهي است سنت رنگ كردن گنجشك و فروختن آن به جاي قناري در حوزه خودروهاي وارداتي باب شدهبه طوري كه با كمي دستكاري در آمپر و سيستم برقي اين خودروها، صفرهاي دست دوم به مشتريان بي خبر از هر كجا فروخته مي شود. مدت هاست كه شايعاتي در خصوص واردات خودروهاي غير صفر از مبادي ورودي چون چابهار به گوش مي خورد. دست دومي هايي كه نوسازي مي شوند و به اسم ماشين صفر به مردم فروخته مي شوند.
وقتي به نقل از دبير انجمن خودروسازان مي شنوي كه اساساً واردات خودروهاي فرسوده و غيرصفر براساس مصوبه هيات دولت ممنوع است داغت تازه تر مي شود و انگشت اشاره خود را بيشتر به سمت گمرك مي گيري كه چرا با وجود اين ممنوعيت باز خوردروهاي فرسوده صفرنما بايد اجازه واردات بيابند.
-
واردات خودروهاي فرسوده ممنوع
احمد نعمت بخش دبيرانجمن خودروسازان دراين باره به خبرنگار فارس مي گويد: «واردات خوردوهاي فرسوده براساس مصوبه هيات دولت ممنوع است و بر همين اساس تنها خودروهاي توليد شده در سال 2008 و اواخر 2007 (نو) اجازه واردات به كشور را دارند.» وي با بيان اينكه «پيش از اين در خصوص عدم تطابق اين نوع خودروها با 55 استاندارد خودرويي ايران هشدار داده بودم»، مي افزايد: «اين نوع خودروها براي ارزان تر شدن و سودزايي بيشتر براي واردكنندگان آنها از برخي استانداردها محروم مي شوند مثل برداشتن كاتاليستي كه در اگزوز خودرو براي جذب آلايندگي نصب مي شود. به اين ترتيب اين نوع خودروها با معيارهاي استاندارد تعيين شده در كشور مطابقت نداشته و قطعاً نبايد اجازه ورود بيابند.»
دبير انجمن خودروسازان اضافه مي كند: «كنترل ورود خودروهاي غيراستاندارد از طريق گمركات كشور توسط موسسات استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران ضروري است و بايد تدابيري در اين خصوص انديشه شود و خريداران نيز بايد اين نكته را در نظر داشته باشند كه اقدام به خريد خودروهايي فاقد گارانتي، اين نوع تبعات را نيز در پي دارد كما اينكه ممكن است با دستكاري هايي كه در آمپر خودرو مي شود كامپيوتر آن به هم ريخته و مشكلات بعدي نيز به دنبال داشته باشد.»
وي با اشاره به اينكه نبايد اجازه واردات به افراد و اشخاص يا مراكزي به جز نمايندگي ها داده شود، مي افزايد: «وزارت بازرگاني يا گمركات بايد از نمايندگي شركت هاي وارداتي بخواهند تا شركت مادر، ويژگي هاي خودروهايي را كه 55 استاندارد مورد تاكيد ايران را دارد اعلام كند. مثل اينكه بگويد اين نوع خودروها شماره رقم اول يا آخر شماره شاسي شان فلان حروف يا ارقام است.
در اين صورت گمرك با كنترل شماره شاسي
(كه به راحتي نيز قابل دستكاري نيست)، مي تواند از استاندارد بودن اين خودرو اطمينان حاصل كند.» با شنيدن سخنان نعمت بخش وقتي متوجه مي شوي كه با نظارت ها و كنترل هاي موسسات استاندارد و گمركات از ورود خودروهاي صفرنما مي تواند جلوگيري شود، آهي مي كشي و مي گويي از ما گذشت، كاش چنين بلايي به سر ديگري نيايد. آرامش خود را به دست نياورده وقتي از يك صاحب نظر خودرو كه خود استاد دانشگاه علم و صنعت نيز است، مي شنوي كه ساده ترين افراد و غيركارشناس ترين آنها مي توانند دست دوم بودن يك خودرو را تشخيص دهند يا به خودت شك مي كني يا انگشت بدبيني به سمت مشاور خودرويي خود مي بري.
مصطفي جعفري صاحب نظر خودرو با تاكيد بر اينكه امكان ندارد ماشيني دو تا سه هزار كيلومتر كار كرده باشد ولي نتوان دست دوم بودن آن را تشخيص داد، مي افزايد: «خودرو كاركرده موتورش داغ شده و آثار آن روي بدنه موتور هويداست. به جز اين از روي واشر سر سيلندر، فرمان، داغي گلويي اگزوز، تميزي موتور و... اين مساله قابل تشخيص است.»
وي با اشاره به اينكه موتور نو با موتور كار كرده فرق مي كند و هر قدر هم ماشين به كارواش رفته يا تعويضاتي در آن ايجاد شود باز صفر و كاركرده بودن آن قابل تشخيص براي افراد حتي غير كارشناس است، مي افزايد: «خودروهاي صفر به جز برچسب هاي مختلف روي آن، بوي نويي از آن استشمام مي شود كه دست دوم ها اين بو را ندارند.» اين استاد دانشگاه با بيان اينكه «مراكزي كه فاقد قدرت تشخيص خودرو صفر از كاركرده هستند، شايد اين تشخيص به نفع شان نيست»، اضافه مي كند: «به اعتقاد من براي كنترل اين نوع خودروها لازم است تا با تعيين استانداردهايي مبتني بر شاخصه ها و استانداردهاي جهاني، به كنترل تصادفي و رندومي خودروهاي وارداتي در گمركات اقدام شود.» در افكار نا اميدانه پرسه مي زني كه از مديرعامل پرشيا خودرو مي شنوي برخي نمايندگي ها حاضرند پيش از خريد خودرو به تو و افرادي مثل تو مشاوره دهند تا گنجشك رنگ شده را به جاي قناري نخري.
-
جعبه سياه ها دروغ نمي گويند
علي رحيمي مديرعامل پرشيا خودرو با اشاره به ماجراي دست دوم هايي كه صفر مي شوند، مي گويد: «اكثر خودروهايي كه به شكل آزاد وارد كشور مي شوند، معمولاً دست دوم هايي هستند كه در آمپر آنها دستكاري شده و به اسم صفر به فروش مي رسند. اكثر اين خودروها دو تا سه هزار كيلومتر در دوبي و مراكز همانند كار كرده اند و سپس با يك دستكاري در سيستم برقي در نمايشگاه هاي اتومبيل كشور به فروش مي رسند.»
رحيمي با تاكيد بر اينكه نبايد صرفاً به آمپر خودرو اعتماد كرد، مي افزايد: «اطلاعات اصلي و واقعي خودرو در جعبه سياه (مغز) آن ثبت است و مي توان براساس آن تشخيص داد كه اتومبيل تا چند كيلومتر كاركرده است. از آنجا كه اين خودروها دستكاري شده اند عملاً به آنها گارانتي تعلق نمي گيرد و ما نيز مجاز به دادن خدمات به آنها نيستيم.» مديرعامل پرشيا خودرو با اشاره به اينكه ما براي خودمان قطعه پيش بيني كرده ايم، اضافه مي كند: «وقتي دارندگان اينگونه خودروها به مراكز خدمات پس از فروش ما مراجعه مي كنند، ما تنها به رسم مشتري مداري به ارائه خدمات به آنها مي پردازيم در حالي كه اصولاً مجاز به اين كار نيستيم.» وي با ذكر اين نكته كه دلالان خودرو از عدم اطلاع مردم سوءاستفاده مي كنند، ادامه مي دهد: «ما حاضر به ارائه مشاوره به خريداران خودرو براي تشخيص صفر يا عدم صفركيلومتر بودن خودروهاي مورد نظرشان هستيم.»
-
تشخيص غيرصفري ها خارج از توان گمرك
علي نورياني نائب رئيس هيات مديره پرشيا خودرو مي گويد: «تشخيص صفر يا غيرصفر كيلومتر بودن خودروهاي وارداتي (آزاد) از عهده گمرك مشكل برمي آيد و عملاً خارج از كنترل گمرك اين نوع خودروها وارد كشور مي شوند.» وي با بيان اينكه «دو ماه است كه اين پديده رخ مي دهد»، اظهار داشت: «تشخيص صفر بودن خودروها از طريق كليدخوان و كامپيوتر موجود در خودرو و نيز رجوع به سابقه آن ممكن است. گرچه شرايط گمرك براي واردات بهتر شده ولي نگراني اصلي ما از عدم امكان كنترل لازم بر صحت و سلامت خودروهاي وارداتي و بعضاً غيرصفر بودن آنهاست.»
-
تعميركاران افغان غيرصفرها را نوسازي مي كنند
علي خسرواني دارنده نمايشگاه اتومبيل
مي گويد: «اكثر مردم ترجيح مي دهند از نمايندگي ها يا شركت هايي چون اطلس خودرو يا آسان خودرو اقدام به تهيه خودرو خارجي مورد دلخواه خود كنند ولي كساني كه به بازار آزاد رو مي آورند عمدتاً با خودروهاي دست دومي مواجه مي شوند كه به اسم صفر فروخته مي شوند. اين خودروها با پنج تا هفت كيلومتر كاركرد، توسط تعميركاران افغان در يكي از خيابان هاي دوبي نوسازي مي شوند و بعد به اسم صفر وارد كشور شده و به فروش مي رسند.» اين دارنده نمايشگاه اتومبيل در پاسخ به اين سوال كه «چگونه مي توان صفر يا غيرصفر بودن يك خودرو را ترجيح داد»، گفت: «اين كار تنها از عهده افراد بسيار حرفه اي ساخته است كه از تجارب كافي در اين خصوص برخوردار باشند.»
-
50 درصد واردكنندگان خودرو غيرصفر وارد مي كنند
جليل عباس پور به عنوان كارشناس خودرو مي گويد: «برخلاف ايران كه ماشين به محض فروش از ايران خودرو دو ميليون تومان بالاتر به فروش مي رسد، خودرو به محض خروج از نمايندگي 10 تا 15 درصد و چنانچه كمي كاركرد داشته باشد 20 تا 30 درصد افت قيمت مي يابد. وقتي خودرويي از آلمان خريداري شده و در دوبي دو تا سه هزار كيلومتر كار مي كند با توجه به افت قيمتي كه مي يابد، بسيار پرسود براي كساني مي شود كه اين خودروها را با كمي دستكاري صفر كرده و سپس وارد كشورهايي همچون ايران كنند.»
اين كارشناس خودرو يادآور مي شود: «سود آنچناني اين كار سبب شده تا 50 درصد واردكنندگان آزاد خودرو به اين كار
رو بياورند و به ياري برخي نمايشگاه هاي اتومبيل، خودروهاي مذكور را به فروش برسانند.»
يکشنبه 20 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 457]