واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: اختلالات خواب
خواب براي حفظ سلامتي رواني ـ جسمي ضروري است . نياز به خواب در افراد مختلف متفاوت است . بزرگسالان در 24 ساعت به 8 ساعت خواب شبانه اطفال 10 ساعت و سالمندان كمتر از 7 ساعت نياز دارند . خواب ايده آل ميزاني است كه بيداري ايده آل روزانه سلامت و كفايت رواني را تامين مي كند.
1 ـ افراد كم خواب : اينگونه افراد كمتر از 6 ساعت در شبانه روز مي خوابند .
2 ـ پرخواب ها : اينگونه افراد افرادي هستند كه بيش از 9 ساعت در شبانه روز مي خوابند .
(2 ) مي باشد . مركز كنترل خواب در ساقه مغز است . REM (1 ) و خواب NREM حيات انسان مشتمل بر سه حالت بيداري خواب خواب يك وضع پيچيده رفتاري ـ روان شناختي و فيزيولوژيك است كه در اثر فرآيندهاي فعال و هماهنگ مغزي است . يعني خواب يك وضعيت تكرارشونده و برگشت پذير و منظم است كه در آن آرامش نسبي و افزايش شديد آستانه پاسخ به محركهاي خارجي همراه است . REM و NREM است . خواب شامل دو مرحله
NREM خواب
شامل 4 مرحله است : مرحله 1 2 3 و 4 به مراحل 3 و 4 خواب دلتا خواب عميق و خواب امواج آهسته مي گويند .
شروع مي شود كه با حركت سريع و هماهنگ چشم ديده مي شود و فشار خون بالا افزايش نبض افزايش REM در طي 90 دقيقه فاز درجه حرارت با تغييرات محيط تغيير مي كند . NREM تنفس با آن ايجاد مي شود . طي دو مرحله
را يك سيكل خواب مي گويند كه 90 دقيقه است و مداوم تكرار مي شود . خواب عميق در يك سوم REM و NREM مجموعه يك در ابتدا كوتاهتر از 10 دقيقه است و در هر سيكل REM ابتداي شب طولاني تر است و در يك سوم انتهايي شب محو مي شود . خواب بيشتر مي شود و در 1 3 انتهايي طولاني تر است . (40 ـ15 دقيقه )
در مرحله 1 فرد را راحت تر مي شود بيدار كرد ولي در خواب عميق سطح برانگيختگي افزايش مي يابد و بيداركردن فرد سخت تر است .
در خواب عميق عملكردهاي اساسي زيست شناختي تداوم و حفظ مي شود. از نظر شيميائي نوراپي نفرين باعث توقف مرحله مي شود . دو پامين و سروتونين هم نقش اساسي در خواب دارند . REM و استيل كولين باعث شروع مرحله REM
اختلالات خواب
) پاراسومينا و اختلال سيكل خواب و بيداري است . hypersomnia ) پرخوابي ( insomnia شامل بيخوابي (
شايعترين اختلال خواب بيخوابي است . به شكل گذرا (كمتر از يك ماه ) موقتي (6 ـ1 ماه ) يا طولاني (6 ماه ) ايجاد مي شود . در اين حالت دشواري در شروع يا تداوم خواب داريم .
علت اين بيخوابي ها اضطراب اختلال خلقي سايكوز و بيماريهاي جسمي و داروها.
علائم و مشكلات بي خوابي مزمن عبارتند از : اختلال تمركز مشكل حافظه تصادفات رانندگي عدم لذت از روابط اجتماعي و خانوادگي و افسردگي .
درباره درمان بيخوابي بايد به رفع علت زمينه اي درد افسردگي اضطراب و بهداشت خانواده اشاره كرد.
پرخوابي
پرخوابي را عوام به عنوان تمارض و علت افسردگي و تنبلي و مسئوليت ناپذيري قلمداد مي كردند. اين حالت در بزرگسالان و در زنان شايع تر از مردان مي باشد.
پرخوابي عبارتست از خواب زياد و يا خواب آلودگي در طي روز پرخوابي اوليه به خوابي مي گويند كه در آن هيچ مشكل روانپزشكي و يا جسمي مطرح نيست .
عوارض پرخوابي عبارتند از : تصادف اتومبيل حوادث شغلي تخريب زندگي خانوادگي مشكلات يادگيري كاهش طول عمر افت كاركرد جنسي افت بهره وري و افت خلاقيت .
پاراسومينا
اتفاقات فيزيكي و يا تجربي نامطلوب و ناخواسته اي هستند كه هنگام ورود به خواب يا حين بيدارشدن از خواب روي مي دهد و حوزه هاي رفتار حركت هيجان و ادراك را دربرمي گيرد.
انواع پاراسومينا عبارتند از :
خواب گردي اختلال كابوس شبانه اختلال وحشت شبانه دندان قروچه شب ادراري فلج خواب و اختلالات خواب . REM
پاورقي :
Non Rapid eye Movement 1 ـ
Rapid eye Movement 2 ـ
گردآوري : رضا جليلي مراغه
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 206]