واضح آرشیو وب فارسی:آریا نیوز: مواضع جديد غرب بعد از ارسال نامه جليلي به سولانا// تلاش براي اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران
خبرگزاري آريا- سخنگوى وزارت امور خارجه انگليس گفت: به طور ابتدايي توافق كرديم كه تحريم هاي تازه اي را عليه ايران اعمال كنيم.
به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از پايگاه اطلاع رساني ديپلماسي ايراني، احتمالا اين تحريمها حول محور چگونگي قطع حمايت از مبادلات تجاري بين ايران و غرب، بازرسي كشتيهايي كه به ايران رفت و آمد دارند و همچنين اعمال تحريمهايي عليه بانك مركزي خواهد بود.
در حالي كه اروپاييها و آمريكاييها منتظر پاسخ ايران در برابر بسته پيشنهادي بودند و ايالات متحده آمريكا نيز در حال تهديد بود، عدم پاسخ ايران به بسته پيشنهادي، به معناي بياعتنايي اين كشور به اين بسته است و بر روي اعمال تحريمهاي بيشتر عليه تهران مطالعه ميكند، روز سهشنبه دولت ايران نامهاي يك صفحهاي به خاوير سولانا مسئول سياست خارجي و امنيت اتحاديه اروپا فرستاد تا به نوعي پاسخي به انتظار اروپاييها داده باشد. در اين نامه تاكيد شده است كه پاسخ ايران به بسته پيشنهادي اروپا به زودي داده ميشود و در عين حال از طرف غربي خود ميخواهد كه به پرسشهاي ايران درباره مسئله هستهاي به روشني و شفاف پاسخ داده شود.
پاسخ ايران به اروپا موجب شد تا سران 1 + 5 مجددا وارد شور شوند و يك سري مذاكرات فشردهاي را تلفني يا از طريق كانالهاي ارتباطي خود انجام دهند. به گفته سخنگوي كاخ سفيد و منابع ديپلماتيك نزديك به دفتر سولانا اين مذاكرات كاملا محرمانه و از طريق ويدئو كنفرانس انجام ميشود.
يك منبع نزديك به دفتر شوراي عالي امنيت ملي ايران در اين باره گفت: «نامهاي كه از ايران تحويل خاوير سولانا شده در حقيقت نتيجه مكالمات تلفني است كه دو روز پيش ميان سعيد جليلي دبير عالي امنيت ملي ايران با خاوير سولانا انجام شد.»
اما نامه ايران به سولانا تنها به اين جا ختم نشد. ايران يك روز قبل سلاح دريايي را به آزمايش گذاشت كه اين سلاح قادر است تا شعاع 300 كيلومتر كشتيهاي مهاجم را هدف قرار دهد. سردار جعفري فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، ضمن اعلام خبر آزمايش موفقيت آميز اين سلاح، بار ديگر تهديد كرد، در صورتي كه دشمنان ايران بخواهند هر گونه حمله نظامي انجام دهند، ايران تنگه هرمز را خواهد بست.
موضع امريكا
در برابر نامه ايران به خاوير سولانا و آزمايشهاي موشكي اش، ايالات متحده امريكا نخستين كشوري بود كه موضع رسمي اتخاذ كرد.
جف موريل، سخنگوي پنتاگون درباره تهديد مجدد ايران مبني بر بستن تنگه هرمز در صورت هر گونه تحرك نظامي عليه آن گفت: «بستن تنگه هرمز يا به معناي ديگر بستن خليج فارس براي عبور و مرور كشتيهاي نفتي استراتژي خطرناكي است كه بيش از همه ايران را متضرر ميكند. من نميخواهم بگويم كه ما اجازه اين كار را به ايران ميدهيم يا خير. ولي اين كار يك اقدام خطرناك است بيش از همه ايران از آن ضرر خواهد داد.»
تنگه هرمز شريان اقتصادي و انرژي جهان محسوب ميشود. نزديك به 40 درصد نفت مورد نياز دنيا از اين تنگه عبور ميكند.
سخن موريل در پاسخ به اظهارات سردار جعفري مبني بر توانايي ايران براي بستن تنگه هرمز در صورت هر گونه حمله نظامي ايراد شد.
درباره نامه ايران به خاوير سولانا نيز واشنگتن آن را مبهم و در راستاي اتلاف وقت توصيف كرد. گونزالو گاليگوس، سخنگوي وزارت امور خارجه در اين باره گفت: «ما پاسخمان را پس از مشورت با شش كشور درگير در پرونده هستهاي ايران كه به صورت فشرده انجام خواهد شد، اعلام خواهيم كرد. ما در اين جلسات بر سر اين كه تحريمهاي بيشتري را متوجه ايران كنيم به بحث و تبادل نظر خواهيم پرداخت.»
اين در حالي است كه چندي پيش نمايندگان كنگره آمريكا خواستار اعمال محدوديتهايي عليه بانك مركزي ايران به دليل آنچه آنها حمايت از تروريسم ناميدند، شدند. بر اين اساس پيشبيني ميشود كاخ سفيد تحريمهاي تازهاي را عليه بانك مركزي اعمال كرده و از متحدان اروپاييش نيز بخواهد از طرحش حمايت كنند.
موضع اروپا
در ميان اروپاييها، بريتانيا سختترين و صريحترين موضع را عليه نامه ايران نشان داد. سخنگوي وزارت امور خارجه بريتانيا در گفت و گو با شرق الاوسط گفت: «ما پاسخ شفافي از ايران نديديم. تهران هيچ اشارهاي به تعليق غني سازي نكرده است. به همين دليل به طور ابتدايي توافق كرديم كه تحريمهاي تازهاي را عليه ايران اعمال كنيم. احتمالا اين تحريمها حول محور چگونگي قطع حمايت از مبادلات تجاري بين ايران و غرب، بازرسي كشتيهايي كه به ايران رفت و آمد دارند و همچنين اعمال تحريمهايي عليه بانك مركزي خواهد بود. پيش بيني ميكنيم اين طرحها بتواند تاثيرات مستقيمي بر اقتصاد ايران بگذارد. گرچه احتمالا ايران به دليل اوضاع اقتصادي كنوني زياد احساس نگراني نميكند. اما با اين حال پيشبيني ميكنيم تحريمهاي جديد بتواند بر بانكهاي ايران تاثير مستقيم بگذارند.»
وي در ادامه افزود: «كشورهاي اتحاديه اروپا در حال تحليل و بررسي نامه ايران به خاوير سولانا و بررسي مذاكرات ايران و غرب هستند و تا قبل از آن هيچ تصميم نهايي درباره تحريمهاي جديد اتخاذ نخواهد شد.»
منابع ديپلماتيك اروپايي نيز پاسخ ايران را فاقد پاسخ شفاف و روشن به بسته پيشنهادي اروپا دانستند. گرچه ايران خواستار پاسخگويي شفاف به پرسشهايش و بسته پيشنهاديش به اروپا در سريعترين زمان ممكن شده است.
يكي از ديپلماتهاي نزديك به خاوير سولانا كه نخواست نامش فاش شود، در اين باره گفت: «در نامه ايران به خاوير سولانا آمده است كه ايران آمادگي دارد پاسخي روشن در سريعترين زمان ممكن به بسته پيشنهاديتان بدهد اما در همين حال منتظر پاسخ شفاف و بيپرده در سريعترين زمان ممكن به پرسشها و پيشنهادهايمان هستيم.»
وي تاكيد كرد، در نامه ايران هيچ اشارهاي به پذيرش طرح تعليق در برابر تعليق داده نشده است.
دفتر خاوير سولانا اعلام كرد، كشورهاي امريكا، فرانسه، بريتانيا، روسيه، چين و آلمان مشغول بررسي نامه جديد ايران به سولانا هستند و به زودي نظر خود را اعلام ميكنند.
يك ديپلمات اروپايي در واشنگتن گفت: «انتظار نميرود ايران بيش از اين پاسخي به طرفهاي غربي بدهد. از اين رو ما نيز به سمتي پيش ميرويم كه تحريمهاي تازهاي را متوجه ايران كنيم كه احتمالا عمده اين تحريمها متوجه بانكهاي ايراني و ديگر بانكهاي همكار با آن باشند.»
وي همچنين تاكيد كرد، كشورهاي روسيه، چين و حتي آلمان مخالف اعمال تحريمهاي بيشتر عليه ايران هستند.
اين در حالي است كه نفر دوم آژانس بينالمللي انرژي هستهاي سازمان ملل روز پنج شنبه 7 اوت به تهران سفر خواهد كرد تا با مقامهاي ارشد ايراني درباره برنامههاي هستهاي اين كشور به گفت و گو بپردازد.
در همين حال منابع ديپلماتيك غربي در گفت و گو با روزنامه الحيات اعلام كردهاند، به زودي تحريمهاي تازهاي متوجه بانكهاي ملي و صادرات خواهد شد.
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آریا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]