واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: اوايل قرن بيستم، چاي، نوشيدني لوکسي بود که فقط ثروتمندان توانايي خريد آن را داشتند....
در نيويورک، تجار چاي بيصبرانه منتظر محمولههاي چاي که از هند و چين ميآمد، مينشستند و آن را به قيمت گزاف به مشتريان خود ميفروختند. قوطيهاي فلزي کوچک، اولين نوع بستهبندي چاي بود اما از آنجا که قيمت اين قوطيها نسبتا بالا بود، در سال 1903 ميلادي، براي اولين بار از کيسههاي ابريشمي به جاي قوطيهاي فلزي استفاده شد. اين نوع بستهبندي، اول در سال 1904 ميلادي، به کافهرستورانهاي نيويورک و بعد از آن، به سراسر جهان راه يافت. برخي مصرفکنندگان، کيسهها را به همان صورت درون آبجوش انداختند و متوجه شدند چاي در حال رنگ دادن و دم کشيدن است. از اين پس بود که روشهاي سادهتري براي استفاده از چاي پيدا شد. سوليوان، اولين تاجري بود که چاي را در بستهبنديهاي کوچک ابريشمي به بازار عرضه کرد. ابداع چاي کيسهاي احتمالا بهترين و بدترين اتفاق در صنعت چاي بود! بهترين بود چون سبب افزايش توجه مردم به چاي شد و بدترين بود چون از آن به بعد، درون کيسهها چايهايي با کيفيت پايين در دسترس مردم قرار گرفت. كمكم مردم به چاي کيسهاي علاقه بيشتري نشان دادند چون ديگر نيازي به استفاده از صافي نبود و از آنجا که برگ کامل چاي درون کيسه قرار ميگرفت، رنگ و بوي چاي عالي بود اما به تدريج توليدکنندگان به جاي برگ کامل، چاي پودري شده يا اصطلاحا خاک چاي را جانشين آن کردند تا زمان رنگ دادن به حداقل برسد و در ضمن سود آنها افزايش يابد. گرچه امروز خيليها دم کردن چاي خشک و عطر و بوي آن را ميپسندند اما هنوز هم سرعت رنگ دادن و دم کشيدن چاي کيسهاي سبب شده طرفداران خاص خود را داشته باشد؛ بهطوري كه در انگليس 95 درصد چاي مصرفي مردم را چاي کيسهاي تشکيل ميدهد.
در سال 1920 ميلادي، چاي کيسهاي در آمريکا در دسترس همه بود. چاي کيسهاي ابتدا به شکل دايرهاي شکل (در سال 1922) و بعد به شکل هرمي (در سال 1996) درآمد. در سال 1930 ميلادي، شرکت سالادا براي اولين بار کيسههاي چاي را از جنس فيبر کاغذ و از چوب درختان فيليپيني و کلمبيايي ساخت و به دنباله آن کاغذي آويخت تا روي آن مارک شرکت خود را بزند. امروزه هم هنوز بيشتر انواع چاي کيسهاي از کيسههايي با جنس کاغذ و نايلونهاي مخصوص مقاوم در برابر گرما (مثل پليپروپيلن) تهيه ميشود اما لازم به ذکر است که کيسههاي ابريشمي براي سلامت بهترند و کيسههاي فيبر کاغذي و نايلوني صرفا براي کاهش هزينههاي شرکتها ابداع شده است.
3 سوال رايج درباره چاي
سالانه 3 بيليون کيلوگرم چاي در سراسر جهان توليد ميشود. اين نوشيدني گرم به دليل آرامشبخش بودن و رفع خستگي، خيلي پرطرفدار است. اما پرسش هاي زيادي هم درباره آن مطرح است كه به نظر ميرسد چهارپرسش زير، همهگيرتر است:
آيا نوشيدن چاي يا هر نوشيدني داغ ديگري ضرر دارد؟
بله، البته! چاي را خيلي داغ نبايد نوشيد. برخي مطالعات نشان دادهاند كه نوشيدن مايعات خيلي داغ ممكن است به مخاط گلو و مري آسيب برساند و به بروز سرطان منجر شود. نتايج بررسي ها حاكي از اين مطلباند، افرادي که چاي خيلي داغ مينوشند، بيش از ديگران مستعد ابتلاي سرطان مري هستند. تا چند سال پيش دانشمندان تصور ميكردند شايد چاي موجب سرطان مري ميشود ولي بررسيهاي جديد نشان داده است كه اين ضرر چاي مربوط به داغ بودن آن است، بنابراين براي حفظ سلامت و استفاده بيشتر از فوايد چاي بهتر است اين نوشيدني را خيلي داغ ميل نكنيد.
چاي محرك است يا آرام بخش؟
بعضيها چاي مينوشند چون معتقدند چاي خاصيت آرامبخشي دارد اما بعضيها هم ميگويند چاي شاديآور و نشاطآور است. واقعيت اين است که هر دوي اين صحبتها درست است. چاي تا پيش از دو دقيقه از دمكشيدن اثر محرك دارد اما پس از مدتي به تدريج از خاصيت محرك بودن آن كاسته شده و خاصيت آرامبخشي آن بيشتر ميشود. پس از گذشت پنج دقيقه از دمكشيدن چاي تمام کافئين موجود خارج ميشود و چاي كاملا آرامبخش است. كافئين از محركهاي سيستم اعصاب مركزي است. مقدار اين تركيب در يک فنجان چاي زياد نيست. با اين حال ممکن است مصرف زيادش در بعضي افراد موجب ايجاد حالاتي مانند بيقراري و عصبانيت شود، از اين رو، آنها نبايد در مصرف چاي زيادهروي کنند.
کدام چاي بهتر است: سبز يا سياه؟
در گياه چاي ترکيبات خاصي وجود دارد که داراي خواص مهم زيستي مانند آنتي اکسيدانها است. اين ترکيبات فوايد بسياري دارند. در طي فرآيند تخمير اين مولکولها تغيير ميکنند. مثلا برخي از آنها اکسيد شده، برخي ميشکنند و يا به مواد جديدي تبديل ميشوند. در نتيجه، در چاي سياه که تخمير زيادتري رويش صورت گرفته است، موادي به وجود ميآيد که حاصل آن تغييرات هستند، يعني در چاي سياه موادي وجود دارد که در چاي سبز، با تخمير کمتر، وجود ندارد. سردسته اين مواد، کافئين است. وجود کافئين در چاي سياه و آنتياکسيدان کمتر ارزش آن را در مقايسه با چاي سبز که خواص آنتياکسيداني بيشتري دارد، کمتر ميکند. به همين دليل اگر افراد ذايقه خود را با چاي سبز تطبيق دهند، از خواص بيشتر گياه چاي بهرهمند خواهند شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]