واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دوسالانه ونيز، فرصتسازي يا فرصتسوزي
اعتماد ملي-رضا آشفته: ايران براي حضور در پنجاهوسومين دوسالانه ونيز بهطور رسمي دعوت شده است و كارشناسان در اين باره اعتقاد دارند كه دعوت به اين بيينال زماني حائز اهميت است كه پاويوني به كشورمان اختصاص داده شود تا به معرفي و ارائه آثار هنري خود بپردازيم. چنانچه در پنجاهويكمين دوره اين دوسالانه، با اختصاص پاويوني به هنرهاي تجسمي ايران، منتقدان در اين باره گفتند هنر ايران شباهت زيادي با هنر اروپا دارد و فاصله آن با هنر اين منطقه تنها يك فاصله 10 ساله است. البته رويكرد مركز هنرهاي تجسمي در انتخاب هنرمندان و چگونگي شركت در اين دوسالانه نيز بر اهميت آن خواهد افزود.
موزه هنرهاي معاصر در اين باره اعلام كرد پائولو باراتا، مدير دوسالانه ونيز در نامهاي خطاب به محمود شالويي، مديركل دفتر امور هنرهاي تجسمي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از ايران براي شركت در پنجاهوسومين بيينال ونيز به عنوان بزرگترين رويداد جهاني در عرصههاي هنرهاي تجسمي رسما دعوت كرده است. در اين نامه ميخوانيم: با كمال خرسندي از ايران دعوت ميكنيم تا در پنجاهوسومين دوره دوسالانه بينالمللي ونيز كه توسط بنياد دوسالانه ونيز برگزار خواهد شد، شركت كنيد.
در اين باره كارشناسان تحليلشان اين است كه روي چه حسابي اين دعوت صورت گرفته است، آيا اين دعوت رسمي از شخص شالويي است كه بين هنرمندان ايران چهره ناشناختهاي است، و يا نه، اين دعوت از موزه هنرهاي معاصر ايران است؟ اگر دعوت از موزه است كه در اين رابطه نميتوان منكر نقش اساسي و بنيادين سميعآذر شد كه در زمان رياست خود در موزه، امكان حضور در اين بيينال را فراهم كرد و از آن مهمتر در تحقق پاويون اختصاصي به هنر ايران رايزنيهاي لازم را انجام داد و باعث شناخت گسترده هنر ايراني معاصر در آنجا شد. سميعآذر پيش از حضور ايران در دوسالانه ونيز در سال 1382، به مدت 4 سال در اين زمينه رايزني كردهتا مناسبات بهتري براي حضور موثر و معرفي هنرمندان ايراني در سطح بينالمللي حاكم شود.
اهميت دوسالانه ونيز
اين دوسالانه بيش از صد سال سابقه كاري دارد و امروز به عنوان يكي از معتبرترين دوسالانههاي دنيا به شمار ميآيد. البته از كشورمان در اواخر دهه 40 و اوايل دهه 50 سهراب سپهري، پرويز تناولي و محسن وزيريمقدم موفق به شركت در اين دوسالانه شدهاند و حتي تناولي اولين جايزه اين دوسالانه را دريافت ميكند، با اين حال ايران آن زمان هيچگاه نتوانست پاويون خود را در ونيز برپا كند. احمد نادعليان، هنرمند ايراني كه در پنجاهمين دوره اين دوسالانه شركت كرده است، در اين خصوص ميگويد: ما نزديك به 40 سال بود كه از اين اتفاق مهم هنرهاي تجسمي فاصله گرفته بوديم، اهميت اين دوسالانه به اين خاطر است كه به مدت چند ماه آثار هنرمندان سراسر دنيا در آنجا به نمايش درميآيد و از گوشه و كنار دنيا منتقدان، پژوهشگران و انتخابگران آثار براي نگارخانهها و نمايشگاهها به ونيز ميآيند.>
او به همراه حسين خسروجردي و بهروز دارش در ونيز حضور داشتهاند و پس از اين دوره از ديگر نمايشگاههاي بينالمللي و نگارخانهها دعوت شده تا در كشورهاي آنان نيز حضور داشته باشند. در كنار اين هنرمندان از طريق كتاب، كاتالوگ، لوح فشرده آثار ديگر هنرمندان كشورمان نيز براي معرفي در اختيار بازديدكنندگان قرار ميگيرد تا پيش از اين اطلاعات آنان مربوط به مسائل سياسي ايران بوده و از اين طريق در جريان هنرهاي تجسمي ايران قرار ميگيرند. بازتاب ديگر اين حضور در ونيز، اشتياق منتقدان، پژوهشگران و نگارخانهداران و مديران نمايشگاه براي حضور در ايران و انتخاب آثار ايراني با حساسيت زياد بوده است. نادعليان يقين ميداند كه دوسالانه ونيز نقش موثري در معرفي هنرمندان دارد و به همين دليل دوست دارد كه در پنجاهوسومين دوره آن عدهاي ديگر انتخاب شوند تا آنان نيز از اين فرصت براي حضور در عرصههاي بينالمللي بهرهمند شوند، مشروط بر آنكه انتخابها عادلانه و بر پايه ضوابط باشد.
فرصت از دسترفته
ايران در سالهاي 82 و 84 در ونيز حضور داشت و متعاقبا نتايج بهتري براي معرفي همزمان هنرهاي تجمسي ما و اهميت قائلشدن براي آن در سطوح بينالمللي در پي داشت. متاسفانه در سال 86 اين حضور متوقف شد و دليل آن هم پرهزينه بودن اعلام شد. در صورتي كه به نظر سميعآذر اين دوسالانه همانند جام جهاني فوتبال اهميت زيادي براي معرفي هنرهاي تجسمي در كل دنيا دارد.
نادعليان هم در اينباره اظهار تاسف ميكند كه چرا نبايد بر اهميت اين دوسالانه تاكيد و همچنان براي استمرار آن برنامهريزي داشته باشيم و در اين خصوص ميگويد:
وي با توجه به اينكه دولت ايتاليا اين فرصت را در اختيار دولتها قرار ميدهد تا خود دست به انتخاب هنرمندان و آثار برگزيدهشان بزنند، اميدوار است كه در ايران هم اين فرصت در اختيار افراد شايسته قرار بگيرد تا آنان نمايندگان راستيني براي معرفي هنر ايراني در بين كشورهاي دنيا باشند. پنجاهوسومين دوره دوسالانه بينالمللي هنر ونيز يكي از مهمترين تجمعهاي هنرهاي تجسمي جهان از روز هجدهم خردادماه تا دوم آذرماه 88 (هفتم ژوئن تا 22 نوامبر 2009) در ونيز برگزار ميشود.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]