واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: خداحافظ سولژنستيننويسنده بزرگ روس درگذشت
اعتماد ملي: سولژنستين نويسنده نوبلي روس و نويسنده بزرگي كه با آثارش ستمكاريهاي استالين را در اردوگاههاي شوروي سابق برملا كرده بود، در سن 89 سالگي درگذشت. مرگ اين نويسنده با واكنش چهرههاي مختلفي روبهرو شده است كه در ميانشان ساركوزي رئيسجمهور فرانسه و روساي جمهور پيشين و فعلي روسيه و ميخائيل گورباچف آخرين رئيسجمهور شوروي ديده ميشود. سولژنستين نويسنده ناراضي شوروي سابق كه با نوشتن آثاري مانند و به افشاي ماهيت استبداد استالين كمك كرده و پايههاي قدرت او را به لرزه در آورده بود، 20 سال از عمرش را در تبعيد گذراند.
آلكساندر سولژنستين نويسنده مشهور روسيه به خاطر افشاي جنايات ژوزف استالين در رمانهايش 20 سال را در تبعيد گذراند. سولژنستين سال 1994 پس از 20 سال تبعيد در غرب به روسيه برگشت و مطالبي را درباره هويت و تاريخ روسيه نوشت.
سولژنستين با اينكه در طول دوره تبعيد خود از حمايت برخي از كشورهاي غربي برخوردار بود، اما پس از فروپاشي شوروي سابق به روسيه برگشت و از تاسيس حكومتي ويژه و مبتني بر هويت ملي روس دفاع كرد. او پيش از آن نيز مخالفت خود را با تبديل روسيه به كشوري شبيه كشورهاي غربي بيان كرده و گفته بود كه فرهنگ روسيه با فرهنگ ليبراليستي غربي همخواني ندارد و نيازمند تاسيس حكومتي ويژه است.
سولژنستين با اينكه در جهان نويسندهاي مطرح و يكي از بزرگترين نويسندگان قرن به شمار ميآمد، آثارش در ايران بازتاب چنداني نداشت.
شايد يكي از دلايل اين بيتوجهي فضاي چپزده نشر ايراني باشد كه هر چه در انتقاد از حكومت شوروي منتشر ميشد در اين نشر بازتابي پيدا نميكرد.
آلكساندر سولژنستين در جنگ جهاني دوم به عنوان افسر توپخانه خدمت كرده بود و به خاطر شجاعتش مدال افتخار دريافت كرده بود اما در سال 1945 بهخاطر نوشتن نامهاي در انتقاد از ژوزف استالين مورد غضب قرار گرفت و 8 سال زنداني شد. سولژنستين پس از گذراندن 8 سال در گولاگهاي روسيه به قزاقستان تبعيد شد و در آنجا به خاطر ابتلابه سرطان معده مورد درمان قرار گرفت. او در سال 1974 از شوروي اخراج شد و از آنجا به آلمان غربي و سوئيس رفت و در نهايت در ايالات متحده ساكن شد. سولژنستين تمام رنجهايي را كه در دوران حكومت استالين كشيده بود، در سال 1962 در رمان كوتاه نوشت. در رمان كوچك او وقايع فجيع انسانكشي، استثمار و بازداشتها و فشارهاي متواتر دولت شوروي بر مردم را ميتوان ديد. نيز عنوان يك تريلوژي (سهگانه) بود كه در دهه 1970 خوانندگان روس را شديدا تحت تاثير قرار داد. در اين رمان باورهاي ضدانساني و ضدبشري كه در شوروي سابق در زمان استالين رواج داشت توصيف شده بود. در اوج فشارهايي كه بر سر بود كشورهاي غربي به او پيشنهاد مهاجرت و اعطاي پناهندگي و همچنين بزرگداشت و تكريم او را دادند اما او نپذيرفت با وجود همه فشارها از موضع و باورهايش عقبنشيني كند. از سال 2000 تا 2008 يعني همزمان با دوران رياستجمهوري از نظر روسيه به دژي محكم براي تجلي مسيحيت ارتدوكس - با كسب جايگاه مستحكم و مهمي در حوزه فرهنگ و ايمان- تبديل شده بود و جايگاهش را بازيافته بود. اين نويسنده روس در سال 1970 جايزه نوبل ادبيات را از آن خود كرد. انتخاب او به عنوان برنده نوبل كمي تعجببرانگيز بود چونرماني كه مقبول آكادمي سوئد واقع شده بود، سالها پيش منتشر شده بود. آكادمي سوئد اين كتاب را به دليل به عنوان برنده نوبل برگزيد.
ولاديمير پوتين - نخستوزير روسيه - در پيامي، درگذشت الكساندر سولژنستين را ضايعه بزرگي براي تمام روسيه توصيف كرده است. پوتين نوشته است:
نيكلا ساركوزي سياستمدار ديگري است كه نسبت به مرگ سولژنستين واكنش نشان داده است. در پيام ساركوزي آمده است:
ميخائيل گورباچف - آخرين رهبر اتحاد جماهير شوروي سابق - ديگر سياستمدار سرشناسي بود كه در پيامي درگذشت الكساندر سولژنستين - نويسنده نامدار روس و برنده نوبل ادبيات - را تسليت گفت.
گورباچف در پيام خود سولژنستين را انساني با سرنوشت منحصربهفرد توصيف كرد كه نامش همواره در تاريخ روسيه باقي خواهد ماند. او همچنين در توصيف اين نويسنده برنده نوبل ادبيات اظهار كرد:
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]