واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ۲۰هزار نفر از كرمانيها مبتلا به بيماري ديابت هستند
داخلي. اجتماعي. بهداشتي. بيماري. ديابت.
مدير بيمارستان بيماريهاي خاص ثامنالحجج كرمان گفت: ۲۰هزار نفر از جمعيت دو ميليون و ۶۰۰هزار نفري اين استان به بيماري ديابت يا قند خون مبتلا هستند.
دكتر مجيد آراسته روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: نيمي از اين تعداد از بيماري خود اطلاع ندارند.
وي داشتن اطلاعات شفاف و دقيق در مورد ابتلا، عوارض و نحوه شيوع بيماري ديابت را راههايي براي جلوگيري از ابتلا به اين بيماري دانست.
وي ديابت يا مرض قند را نوعي اختلال متابوليكي در سوخت و ساز بدن برشمرد و گفت: اين بيماري در اثر كاهش يا عدم ترشح انسولين و يا مقاومت بدن در برابر انسولين بوجود ميشود.
دكتر آراسته افزود: ديابت يك اختلال غددي است كه در عمل به يك بيماري چند سيستمي تبديل ميشود و در حقيقت تعدادي از سيستمهاي بدن را درگير مي كند.
وي با بيان اينكه ديابت داراي دو تيپ يك و دو ميباشد گفت: بيماران تيپ يك ديابت را اغلب افراد زير ۳۰سال تشكيل ميدهند كه پنج تا ۱۰درصد افراد جامعه هستند.
او افزود: در بيماران تيپ يك انسولين ترشح نميشود و يا اينكه كم ترشح ميشود و اين خود عامل بروز بيماري در اين بيماران است.
وي با اشاره به اينكه انسولين هورموني است كه توسط پانكراس ترشح ميشود و وظيفه آن كاهش قند موجود در خون است تنها راه درمان و كنترل بيماري در بيماران گروه تيپ يك را استفاده از انسولين اعلام كرد.
آراسته گفت: اين در حالي است كه بيماران ديابتي تيپ دو تنها در صورت عدم موثر بودن دارو از انسولين استفاده ميكنند.
سطح قند خون در بيماران مبتلا به ديابت بيشتر از حد طبيعي ميباشد و اين افراد دچار مشكلاتي براي تبديل غذا به انرژي هستند.
افزايش قند خون براي سالهاي متمادي سبب صدماتي به اعصاب و عروق ميشود.
نوع دو بيماران تيپ دو بيشتر در افراد بالاي ۳۰سال نمود دارد و ۹۰تا ۹۵درصد افراد جامعه را تهديد ميكند.
مرحله ظهور بيماري در اين گروه بسيار دير اتفاق ميافتد و بيمار زماني به بيماري خود پي ميبرد كه مدت زيادي از بيماريش گذشته است.
اين بيماري به علت دير مطلع شدن بيمار از بيماري، فرد مبتلا به ديابت را با يك مشكل و عارضه همانند خونريزي چشم به سمت پزشك ميكشاند.
علائم بيماري مرض قند يا ديابت در قالب اشتهاي زياد، پرنوشي، بيرون روي هاي مكرر، كم شدن وزن، اختلالات بينايي، بروز مشكلات لثه و ضعف و خستگي مفرط نمود، پيدا ميكند.
مدير بيمارستان بيماريهاي خاص ثامن الحجج كرمان با اشاره به اينكه آموزش و پيشگيري مقدم بر درمان است يكي از راههاي پيشگيري از بيماري ديابت را داشتن فعاليت كافي در طول روز دانست.
دكتر آراسته افزود: ورزش مناسب و مداوم ميتواند راه حل مناسبي به منظور جلوگيري از ابتلا به اين بيماري در افراد باشد.
وي وجود سابقه بيماري ديابت در افراد خانواده به عنوان زنگ خطري براي خود و خانواده اعلام و بر حذف مصرف غذاهاي چرب، غذاهاي كنسرو شده و مواد قندي از برنامه غذايي تاكيد كرد.
وي گفت: بهتر است به جاي اين غذاها ميوه و سبزيجات تازه، نان سبوس دار، غلات پر فيبر در صبحانه، صرف غذا در ساعات معين ، افزودن وعدههاي غذايي و كاهش حجم غذا را در دستور غذايي روزانه خود قرار دهيم.
اين پزشك همچنين كنترل وزن را يكي از شاخصهاي مهم جلوگيري از ابتلا به ديابت ذكر كرد.
مطالعات انجمن برنامهريزي پيشگيري ديابت نشان داده است كه كاهش وزن حتي به ميزان كم هم توانسته است به مقدار زيادي خطر ابتلا به ديابت نوع دو را كاهش دهد و تاثير انسولين را در بدن بيشتر كند.
بر اساس اين مطالعات افرادي كه حدود پنج تا هفت درصد كاهش وزن داشتهاند ميزان ابتلا به ديابت در آنها به مقدار زيادي كاهش يافته است و كاهش غذاهاي پرچرب و گوشتي و جايگزين كردن سويا، ميوه و سبزيجات تازه ميتواند يكي از راههاي كنترل وزن باشد.
پيادهروي سريع به روش صحيح و اصولي و مشورت با پزشك در زمينه نوع ورزش با توجه به شرايط سني ، فيزيك و سلامت بدني نيز توصيه شده است.
چاقي و ديابت حد و مرز دو عامل بسيار پر خطر براي ابتلا به ديابت نوع دو هستند.
سنجش و آزمايش قند خون يك يا دو بار در سال در مورد افراد ۴۵سال به بالا، افرادي كه سن كمتر از ۴۵سال دارند و داراي افزايش وزن و عوامل خطرساز، سابقه ابتلا به ديابت بارداري و يا تولد نوزاد بالاتر از ۴/۵ كيلوگرم هستند تاكيد شده است.
مدير بيمارستان بيماران خاص ثامن الحجج كرمان افزود: در بيماران ديابتي پا به عنوان يك عضو مهم به شمار ميرود و مراقبت از پاها در افراد مبتلا به ديابت يكي از مسايل مهم و حائز اهميت در اين بيماري است.
آراسته بيان كرد: عدم رعايت بهداشت پاها و پوشيدن كفشهاي تنگ و غير استاندارد موجب ايجاد ضايعه و زخم در پاها ميشود.
او گفت: در بيماراني كه قند خون خود را كنترل نميكنند به دليل بالا رفتن قند خون اعصاب دچار مشكل ميشوند و حس لامسه در اين بيماران از بين ميرود لذا ممكن است بيمار از ايجاد زخم در پاي خود تا مراحل پيشرفت زخم بياطلاع بماند و در موارد پيشرفت زخم و عفونت ممكن است منجر به قطع عضو شود.
وي پوشيدن كفشهاي راحت و استاندارد، جورابهاي نخي و شستشوي مرتب و روزانه پاها را در جلوگيري از ايجاد زخم در پاها موثر دانست.
وي در مورد ديابت دوران بارداري نيز گفت: اين بيماري مربوط به چند ماهه آخر دوران بارداري است و معمولا سابقه خانوادگي در ابتلا به اين نوع ديابت نقش دارد.
آراسته تعديل در مصرف كربوهيدراتها، محدود كردن دريافت كربوهيدراتهاي تصفيه شده، افزايش تعداد وعدهها و كاهش حجم غذا را از جمله عوامل پيشگيري و بهبود اين بيماري ذكر كرد.
اين پزشك با بيان اينكه از هر ۲۰نفر ايراني يك نفر به ديابت مبتلا است، گفت: نيمي از اين افراد از بيماري خود ناآگاه هستند و هر ۱۰ثانيه يك نفر در جهان به دليل عدم آگاهي از كنترل اين بيماري جان خود را از دست ميدهد. ك/۴
شنبه 12 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]