واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: احياي مجدد شوراي تصويب فيلمنامه
ايران- جمال شورجه *
امروز متأسفانه در چرخه توليد فيلم، فقط در مرحله گرفتن پروانه ساخت كه يكي از مراحل اصلي توليد فيلم است، طرح اصلي فيلمنامه به شوراي پروانه ساخت ارائه ميشود
و شوراي پروانه ساخت نيز فيلمنامه كامل را نميخواند. طبق مصوبهاي كه از وزارت ارشاد گذشته بجا مانده، بخشي از حدود و اختيارات اداره نظارت و ارزشيابي معاونت سينمايي بهخود سينماگران و اهالي سينما تفويض شده است و ديگر لازم نيست تهيهكننده براي گرفتن پروانه ساخت فيلمنامه كامل را به ارشاد بدهد.
اما در گذشته اين الزام وجود داشت و اين شورا بايد در مورد فيلمنامه نظر ميداد. پس از اين مرحله، يا پروانه ساخت صادر ميشد يا مورد تاييد قرار نميگرفت.
از وقتي اين حوزه اختيارات نظارت و ارزشيابي رو به كاستي گذاشت، تقريباً قدرت و حضور محتوايي اين شورا در بخش فيلمنامه نيز كمرنگ شد.
بهنظر ميرسد اگر بخواهيم از اين بحران و از اين آشفتگي خارج شويم و تكليف فيلمساز و تهيهكننده را مشخص كنيم، بايد شوراي تصويب فيلمنامه مجدداً احيا شود و فيلمنامهها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي يا بنياد سينمايي فارابي مورد بررسي قرار گيرند. البته فارابي امروز يك شوراي مشورتي دارد اما حكم اين شورا، لازمالاجرا نيست.
از سوي ديگر، فيلمنامههايي نادر را پيدا ميكنيم كه كارگردان ميتواند آن را بدون تغيير بسازد. اين تغيير 10 تا 15درصدي كاملا عرف است اما در برخي مواقع حتي وقتي فيلمنامه كامل خوانده ميشود باز هم در اجرا تغييرات و جهتگيريهايي در آن ايجاد ميشود.
اين مسئله، مسئولاني كه در امر خواندن و نظر دادن فيلمنامهها فعاليت ميكنند را واميدارد تا تصميمات خاصي در مورد اين نوع فيلمها اتخاذ كنند زيرا تخلفي توسط كارگردان صورت گرفته كه كار دچار مشكل شده و حاشيه ساز ميشود.
واقع امر آن است كه ما به قوانين عمل نميكنيم. در قوانين توليد فيلم، همه خطوط قرمز و حساسيتهاي پوششي، گريم و حفظ حرمتها و كرامت انساني آمده است.
اما اين موارد گاهي اوقات در توليد يك فيلم رعايت نميشود. ممكن است فيلمسازي عرف جامعه را ببيند و آن را در فيلمش انعكاس دهد در حالي كه يك فيلمساز بايد يك جهت گيري هدايتشونده نسبت به جامعه داشته باشد و آنچه را كه بايد باشد، نشان دهد.
ارشاد هم مجاز نيست به فيلمهاي نازل و سطحي مجوز اكران بدهد. متأسفانه وزارت ارشاد براي اينكه كثرت اين جنس آثار فراوان شده، ناگزير است تا به پارهاي از اين آثار مجوز اكران بدهد.
زماني كه اين اتفاق ميافتد، ارشاد هم دچار مشكل ميشود زيرا زماني كه مهر تاييد وزارت ارشاد اسلامي روي فيلمي ميخورد مردم آن را تاييد شده از نظر نظام ميدانند. شايد يكي از اشكالات و دلايلي كه بد حجابي در كشور ما عرف و فرهنگ شده همين مورد است.
* كارگردان
تاريخ درج: 7 مرداد 1387 ساعت 20:49 تاريخ تاييد: 7 مرداد 1387 ساعت 21:17 تاريخ به روز رساني: 7 مرداد 1387 ساعت 21:16
دوشنبه 7 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]