واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تنظيم بازار گوشت؛ تضاد حمايت توليد و مصرف
عرضهو تقاضا- علي ابراهيمي:
در سالهاي اخير تنظيم بازار مواد پروتئيني با هدف جلوگيري از افزايش قيمت و زيان مصرفكننده يا كاهش قيمت و زيان توليدكنندگان مورد توجه قرار گرفته است.
براين اساس با افزايش توليد گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ و كاهش نسبي قيمت در بازار، دولت با خريد و ذخيرهسازي مواد پروتئيني مازاد نياز بازار و ذخيرهسازي آن و عرضه محصولات ذخيرهسازي شده به هنگام افزايش تقاضا و سير صعودي قيمت، ايجاد تعادل در بازار را دنبال ميكند.
اين در حالي است كه تاكنون اجراي سياستهاي مذكور قادر به ساماندهي بازار يا جلوگيري از زيان توليدكنندگان نبوده و با وجود عرضه مواد پروتئيني ذخيرهسازي شده به بازار، پس از افزايش تقاضا، همواره واردات به عنوان راهكار نهايي تامين نياز مصرفكنندگان و ثبات نسبي قيمتها مورد توجه قرار گرفته است.
بررسي حجم، ارزش و تركيب واردات انواع گوشت در سال86 بيانگر سهم توليد داخل و واردات در تامين نياز بازار داخلي است. تازهترين آمار گمرك ايران از ميزان واردات انواع گوشت قرمز و سفيد در سال 86 حاكي است، از مجموع گوشت وارداتي كشور در سال گذشته 65 هزار و 244 تن به ارزش 183 ميليون و 256 هزار دلار انواع گوشت قرمز و بيش از 32 هزار و 695 تن به ارزش 54 ميليون و 944 هزار دلار به انواع گوشت مرغ و خروس يخزده اختصاص داشته است. همچنين در بين انواع گوشت قرمز حدود 26 تن به ارزش 27 هزار دلار به گوشت گوساله به صورت لاشه يا شقه يخ زده و 63 تن به ارزش 269 هزار دلار آن به لاشه و شقه بره تازه يا سرد شده اختصاص داشته است.
در سال گذشته حدود 85درصد از گوشت قرمز وارداتي به ميزان 56 هزار و 924 تن و به ارزش 162 ميليون و 136 هزار دلار به گوشت گاو بياستخوان يخزده اختصاص يافت كه بدون احتساب حقوق و عوارض گمركي قيمت متوسط آن با 250 تومان افزايش در هر كيلوگرم نسبت به سال 85 به ارزش 2 هزار و 644 تومان رسيد. در بين انواع گوشت وارداتي قرمز، 63 تن و به ارزش 269 هزار دلار به انواع گوشت بره تازه يا سرد كرده اختصاص يافت كه متوسط قيمت آن با 3 هزار و 962 تومان در هر كيلوگرم در بين گوشت وارداتي بيشترين ميزان را دارا بود. اين در حالي است كه واردات اين نوع گوشت در سال 85 صفر بود. همچنين در اين مدت 25 تن انواع گوشت گوساله يخزده به ارزش 27 هزار دلار وارد كشور شد كه متوسط قيمت هر كيلو گرم آن 987 تومان بوده و در بين گوشتهاي وارداتي كمترين قيمت را داشته است.
در سال 85 مقدار 53 هزار و 68 تن گوشت قرمز و مرغ به ارزش 105 ميليون و 493 هزار يورو معادل 134 ميليون و 729 هزار دلار وارد كشور شد در حالي كه اين ميزان در سال 86 با 6/84درصد افزايش در وزن و 77 درصد رشد در ارزش دلاري به رقم 97 هزار و 970 تن و به ارزش 168 ميليون و 885 هزار يورو معادل 238 ميليون و 201 هزار دلار رسيد. در سال گذشته كشورمان 44 هزار و 902 تن انواع گوشت به ارزش 73 ميليون و 361 هزار يورو معادل 103 ميليون و 471هزار دلار بيشتر از سال 85 وارد كرد كه اين امر نشاندهنده نياز بالاي مصرف داخل به انواع گوشت و ضرورت تامين آن است.
اهميت بالاي غذايي گوشت قرمز و مرغ سبب شده كه علاوه بر توليد سالانه
850 هزار تن گوشت قرمز و يك ميليون و 500 هزار تن گوشت مرغ در كشور- كه به گواه بسياري از كارشناسان با توجه به سرانه مصرف 12 كيلوگرمي گوشت قرمز اين ميزان توليد تا حدود بسياري كفاف نياز داخل را ميدهد- بخشي از آن نيز هر سال بهمنظور مصارف صنعتي، تهيه فرآوردههاي گوشتي و ذخيرهسازي آن جهت عرضه در بازار داخل در زمان كمبود اين كالا از طريق واردات تامين شود، اما حجم واردات آن بدون آسيب رساني به توليدات داخل و نظارت بر قيمت عرضه شده در بازار مصرف با توجه به قيمت تمام شده واردات از جمله نكات مهم و مورد سؤال بسياري از كارشناسان و صاحبنظران اقتصادي است.
آنها معتقدند واردات 30 تا 50هزار تن گوشت قرمز و واردات گوشت مرغ در حجم كم و در فصل كمبود اين كالا در بازار داخل براي مصارف صنعتي و ذخيرهسازي نه تنها زيانبار نيست بلكه ضروري است ولي واردات بيش از آن قابل تأمل است.
به همين منظور گمرك ايران براي آگاهي بيشتر دستاندركاران اقتصادي و مخاطبان درخصوص آخرين وضعيت، حقوق ورودي، قوانين و مقررات، آمار واردات گوشت قرمز و مرغ، كشورهاي عمده صادركننده اين محصولات و كشورهاي عمده خريدار اين كالاها از كشورمان و شركتهاي واردكننده اين محصول به كشور گزارشي تهيه كرده است.
بر اساس گزارش روابط عمومي گمرك ايران، باتوجه به اينكه گمرك ايران درخصوص چگونگي صادرات و واردات و همچنين مأخذ حقوق ورودي تابع قانون است، بنابراين تمامي مقررات مرتبط با واردات انواع گوشت نيز از طريق كميته دائمي مقررات صادرات و واردات متشكل از نمايندگان وزارتخانههاي بازرگاني، صنايع و معادن جهاد كشاورزي، امور اقتصاد ي و دارايي (گمرك ايران)، بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران، اتاق بازرگاني، صنايع و معادن، اتاق تعاون و ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز تدوين و پس از تصويب نهايي از طريق هيأت وزيران به گمرك ايران ابلاغ ميشود.
واردات گوشت و مقررات مرتبط با آن براساس مقررات صادرات و واردات ورود انواع گوشت به كشور درصورت مغاير نبودن با موازين شرعي و رعايت ماده 7قانون دامپزشكي مصوب 1350 كه بر اساس آن، واردات و صادرات اين نوع محصولات بايد با موافقت وزارت جهاد كشاورزي (سازمان دامپزشكي كشور) انجام شود، آزاد است.
براي رعايت موازين شرعي بازديد نمايندگان سازمانهاي مرتبط، از كشورهاي صادركننده گوشت جهت اطمينان از ذبح انواع گوشت مطابق با موازين شرعي ضروري است. در بخش گوشت و احشاي خوراكي، واردات گوشت خوك و متعلقات آن براساس موازين شرعي ممنوع است. همچنين براساس مقررات صادرات و واردات گوشت حيوانات از نوع گاو، تازه يا سرد كرده مشمول 4 درصد حقوق ورودي است و اين ميزان برحسب هر كيلوگرم كه مربوط به قانون اصلاح قانون برنامه چهارم موسوم به تجميع عوارض است، توسط گمركات اجرايي دريافت ميشود.
واردات گوشت حيوانات از نوع گاو به صورت منجمد نيز به صورت لاشه يا شقه گوساله به ازاي هر كيلوگرم مشمول 4درصد حقوق ورودي و در غيراين صورت مشمول 15درصد حقوق ورودي است.
واردات گوشت حيوانات از نوع گاو، منجمد شده با استخوان و بياستخوان مشمول 4 درصد حقوق ورودي و سود بازرگاني آن صفر است. از واردات گوشت حيوانات از نوع گوسفند يا بز تازه، سرد كرده يا منجمد 50درصد و از همين نوع گوشت بدون استخوان، 40 درصد ارزش آن به عنوان حقوق ورودي دريافت ميشود.
واردات مرغ بريده نشده به صورت قطعات تازه يا سرد كرده مشمول 40 درصد و به صورت منجمد مشمول 4 درصد حقوق ورودي است.
با اين وجود بررسيهاي آماري نشان ميدهد بيشترين ميزان گوشت وارداتي در سال گذشته مشمول 4 درصد حقوق ورودي بوده و واردكنندگان با پرداخت اين ميزان حقوق ورودي نسبت به واردات اين كالا اقدام كردهاند.
حقوق ورودي انواع گوشت به ازاي هر كيلوگرم در سال 86 براي گوشت تازه يا سرد كرده سردست و سينه گاو با استخوان 4 درصد، گوشت ران گاو بياستخوان تازه يا سرد كرده 4 درصد، ساير قطعات گوشت بياستخوان تازه يا سردكرده از نوع گاو 4 درصد، گوشت حيوانات از نوع گاو، منجمد بهصورت لاشه يا شقه به غيراز گوساله 15درصد، گوشت گوساله به صورت لاشه يا شقه يخزده 4 درصد، گوشت ران گاو با استخوان يخزده 4درصد، گوشت سردست و سينه گاو با استخوان يخزده 4درصد، ساير قطعات گوشت با استخوان يخزده از نوع گاو 4درصد، گوشت ران گاو بياستخوان يخزده 4 درصد، گوشت راسته گاو بياستخوان يخزده 4 درصد بوده است.
بر همين اساس حقوق ورودي گوشت سردست و سينه گاو بياستخوان يخزده 4 درصد، ساير قطعات گوشت بياستخوان يخزده از نوع گاو 4درصد، لاشه و شقه بره تازه يا سردكرده 50 درصد و گوشت مرغ و خروس بريده نشده به صورت قطعات يخزده نيز 4درصد تعيين شده است.
تاريخ درج: 7 مرداد 1387 ساعت 11:13 تاريخ تاييد: 7 مرداد 1387 ساعت 12:27 تاريخ به روز رساني: 7 مرداد 1387 ساعت 12:23
دوشنبه 7 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]