واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: دولت نهم در مقابله با قدرت نرم آمريكا موفق بوده است
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): استاد دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران از مقابله دولت نهم با قدرت نرم آمريكا به عنوان يك پادجنگ نام برد و گفت: دولت نهم در نخستين گام براي مقابله با قدرت نرم آمريكا فضاهاي ورودي تهديد به جمهوري اسلامي ايران را بست.
به گزارش خبرنگار سياسي ايرنا، دكتر ابراهيم متقي كه روز دوشنبه در ادامه سلسله مباحث "چالش ها و فرصت هاي پيش روي دولت نهم " در مركز بررسي هاي استراتژيك رياست جمهوري با خبرنگاران گفت و گو مي كرد، افزود: آمريكايي ها پس از سال 2003 با بحراني روبرو شدند كه به تصور آنان ناشي ار فقدان به كارگيري قدرت نرم در سياست خارجي بود.
وي با اشاره به اين كه در قدرت نرم، ابزارها و فرايند هاي اقتصادي، فرهنگي، ارتباطي، رسانه اي و امنيتي به كار گرفته مي شود، خاطرنشان كرد: حمله به عراق و مقاومت ناشي از كنش و واكنش جامعه عراقي و كشورهاي اسلامي آمريكايي ها را به فكر واداشت كه آيا مي توانند هزينه نظامي و امنيتي خود را در خاورميانه كاهش دهند.
اين استاد دانشگاه گفت: تا سال 1384 احساس مي شد كه فضاي اجتماعي ايران در شرايط رها و درك سنتي از امنيت قرار دارد لذا مي توان زمينه گسترش ديپلماسي عمومي و موج اغوا را فراهم كرد.
وي اظهار داشت: در فضاي سال هاي 1384 تا 1385 فضاي اجتماعي ايران فضاي انفعالي بود و رويارويي مستقيم و درك امنيتي نسبت به دوره اغوا وجود نداشت.
متقي گفت: نيروهاي امنيتي درك شان از امنيت مبتني بر امنيت دوران قبل بود و دركي از قدرت نرم و اغوا نداشتند.
وي با بيان اين كه از سال 1384 زمينه براي تحول در نگرش اجتماعي و امنيتي ايران ايجاد شد، تصريح كرد: در اين دوره مقابله با تهديدات براساس درك اغوا در ارتباط با سياست بين المللي انجام شد.
استاد دانشگاه تهران گفت: در شرايط جديد مساله تصحيح درك امنيتي به كار گيري قدرت نرم آمريكا براي ايجاد فضاي التهاب و عدم مشروعيت در اركان حكومتي ايران به وضوح مشاهده مي شود.
وي با يادآوري اين كه در جريان مقابله دولت نهم با قدرت نرم در فضاي سال 2005 درك جديدي از فضاي امنيتي ايجاد شد، خاطرنشان كرد كه آمريكايي ها نسبت به مقوله امنيت و استراتژي نگاه نئورئاليستي داشتند اما نگاه نئورئاليستي در موضوعات اجتماعي، آمريكايي ها را با مشكل مواجه كرد.
متقي با اشاره به مقابله دولت با قدرت نرم آمريكا به صورت تدريجي، مرحله اي و تصاعد يابنده گفت: اين تلاش در حالي صورت گرفت كه نمونه هاي اقدامات مداخله گرانه آمريكا را پيش از اين به صورت انقلاب هاي رنگي در اوكراين، قرقيزستان و گرجستان ديده بوديم، اما در خاورميانه نتوانستند اين كار را انجام دهند.
وي اظهار داشت: يكي از نظريه پردازان آمريكايي گفته بود اگر امروز بخواهيم حكومت را در ايران عوض كنيم به جاي صد هزار دلار به صدها ميليارد دلار و به جاي چند گروه محدود پادگاني و اجتماعي به گروه هاي گسترده اجتماعي نياز داريم.
اين استاد دانشگاه با اشاره به تلاش دولت نهم پس از سال 1384 در بستن فضاهاي تهديد، گفت: زماني كه فضاي ادراكي تصحيح مي شود و زمينه براي كنترل اوليه باشد ديگر بحران هاي ثانويه ايجاد نمي شود.
وي افزود: آمريكايي ها در اين مقطع زماني به اين نتيجه رسيدند كه نظام سرمايه داري در شرايطي مي تواند ادامه يابد كه بتواند اجبار يا اغوا و اجبار يا اقناع را به ويژه در جهان سوم پيوند دهد.
متقي با بيان اين كه در گذشته اغوا با اطلاعات نادرست انجام مي شد، توضيح داد كه در دوره جديد اغوا به معناي نوعي فريب براساس نشانه هاي آشكار و ديتاهاي درست حاصل مي شود.
وي درباره ابزارها و نهادهاي آمريكا در ارتباط با اغوا يا قدرت نرم، به سه حوزه در ساختار قدرت آمريكا اشاره كرد و از سيستم رسانه به عنوان نخستين ساختار نام برد.
وي گفت: سيستم رسانه آمريكا نقش سيستميك با سيستم امنيتي آمريكا دارد و يكي از ابزارهاي قدرت نرم به عنوان موج ساز، آشوب ساز ذهني و تهديد كننده است.
استاد حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران دومين نهاد را وزارت خارجه آمريكا ذكر كرد و افزود: در سال هاي اخير هزينه ديپلماسي عمومي وزارت خارجه آمريكا شش برابر شده است.
وي موضوع اصلي اين نوع ديپلماسي را ارتباط با جوامع مختلف و نه فقط ارتباط دولتي و ميان دولتي دانست و گفت: ارتباطات سازمان يافته با گروه هاي اجتماعي در ايران مطرح شد تا ميزان ارتباطات مستقيم و غير مستقيم با آنها افزايش يابد.
متقي در همين زمينه از شبكه صداي آمريكا به عنوان بخشي از وزارت خارجه آمريكا نام برد و اظهار داشت: ادبيات صداي آمريكا، ادبيات مرسوم وزارت خارجه و دولت اين كشور است.
وي با بيان اين كه سازمان اطلاعات مركزي آمريكا سومين نهاد در ارتباط با بحث قدرت نرم است، گفت: برخي فكر مي كنند كه اين سازمان فقط كار پنهاني و اقدامات سازماني انجام مي دهد اما پس از شكل گيري ايده قدرت نرم، فضايي كه توسط سيا ايجاد شد متفاوت بود كه نمونه آن رادبو فرداست.
وي اظهار داشت: علاوه بر آن سيا، يك سري نهادهاي امنيتي را سازماندهي مي كند كه اين نهادها مجموعه پروژه هاي اجتماعي مربوط به ايران را دنبال مي كنند.
متقي يكي از ويژگي هاي سيا براي ايجاد ابهام و اغتشاش فكري در ايران را ادبيات زرد بيان كرد و گفت:هدف آنها اين است كه بتوانند در جامعه ايران اغوا ايجاد كنند و فضايي ايجاد شود تا سه هدف تحقق يابد.
استاد دانشگاه تهران اين سه هدف را كاهش مشروعيت حكومت، كارگزاران اجرايي و نخبگان سياسي و سياست هاي كاربردي عنوان كرد.
وي گفت: كشورهاي غربي براي رسيدن به اين هدف تفسير نادرست انجام مي دهند، آنان 90 درصد خبر درست منتشر مي كنند، اما تفسير و تحليل شان نادرست و اغواساز است.
متقي با بيان اين كه آمريكايي ها اين فضا را به شدت تهييج كردند،درباره نشانه هاي آن اظهار داشت: حوادث دانشجويي سال 84 كه دنباله حوادث سال 78 بود، بحران كرد و ترك و اعتراضات معلمي و فرهنگي از اين جمله است.
وي با تاكيد بر اين كه دولت نهم در دومين مرحله تنها به بستن فضاهاي تهديد كفايت نكرد، گفت: مرحله دوم آگاه سازي است كه ايجاد شرايطي براي ففال سازي رسانه ها و خبرگزاري ها است تا بتوانند الگوهاي رفتاري غرب را تبيين كنند.
اين استاد دانشگاه جهت گيري دوم را وارونه كردن فضاي تهاجم فرهنگي غرب ارزيابي كرد.
وي ادامه داد: در مطالعات داخل كشور حوزه ضربه پذيري جهان غرب و آمريكا شناسايي شد و از جمله نشانه هاي آن حوزه اقتصاد است.
متقي گفت: بيان اين مطالب كه دلار تبديل به كاغذ پاره شده و قيمت واقعي آن 400 تومان است يك عمليات رواني براي اين است كه واقعيت ها و نشانه هاي واقعي اقتصاد آمريكا را تحليل كنيم.
وي خاطرنشان كرد: چنين مي شود كه بحران بورس و مسكن در آمريكا موج هاي تحليلي و تبييني را براي مقابله با آن فراهم مي كند.
اين استاد دانشگاه يكي ديگر از راه هاي پادجنگ امنيتي مقابله با قدرت نرم آمريكا را اكو كردن فرايند هاي انتقادي سياست هاي آمريكا عنوان كرد و گفت: ما فقط يك درصد ادبيات انتقادي آمريكا نسبت به خودشان را اكو مي كنيم.
وي با تاكيد بر ضعف هاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي آمريكا تصريح كرد كه آمريكايي ها در گذشته پيش شرط مي گذاشتند اما در فضاي فعلي جلوه اي از پيش شرط نيست، لذا نشست ژنو بيش از آن كه تكنيكال باشد رواني است.
وي گفت: اگر سه سال پيش مذاكره مي كرديم به جاي ويليام برنز، نيكلاس برنز در مذاكرات حضور مي يافت.
متقي يادآور شد: امروز نيروهاي تهاجمي آمريكا در ساختار قدرت اين كشور ريزش كرده اند.
وي راهكار سوم را پادجنگ فرهنگي مربوط به گفتمان تهاجم خواند و گفت: آمريكا به تدريج كار ويژه خود را در نظام بين الملل از دست مي دهد.
وي گفت: آمريكايي ها همواره نگاه مداخله گرايانه و جنگ در دور دست ها را مدنظر داشته اند، گفت: امروز اين نگاه در بين نخبگان آمريكايي شكل گرفته است كه تهاجم به ايران ناكار آمد است
ضمن آن كه دولتمردان اين كشور جنگ در داخل آمريكا را به انتظار نشسته اند.
اين استاد دانشگاه قدرت را نتيجه مقاومت دانست و تاكيد كرد كه مهم ترين هدف راهبردي كشتن افراد نيست بلكه مهم ترين هدف راهبردي تضعيف اراده تهاجم در گفتمان آمريكا ست.
متقي در پاسخ به اين پرسش كه ايجاد شرايط جديد در سياست خارجي ايران تا چه اندازه ابتكار دولت نهم و شخص رييس جمهوري است و چه ميزان ادامه روند هاي قبلي است، گفت: در فضاي موجود كلماتي داريم كه ناشي از انقلاب اسلامي است و مربوط به دولت خاصي نيست البته ممكن است برخي دولت ها در كاربرد برخي واژه ها دچار ترديد و غفلت شوند.
استاد دانشگاه تهران در عين حال تصريح كرد: طي سال هاي اخير ادبيات سياسي دولت نهم شفاف تر شده است و تفاوت ادبيات دولت نهم شفاف بودن در نوع برخورد است.
وي گفت: واژه ها شفاف، صريح و ساده شده و اين يكي از ويژگي هاي منحصر به فرد دولت نهم در مقايسه با دولت هاي گذشته است.
متقي با تاكيد بر اين كه گفتمان دولت نهم، گفتمان متنوعي را در داخل و خارج ايران ايجاد كرده است، اظهار داشت: ايرانيان خارج كشور هم روح ايراني دارند.
وي افزود: مهم اين است كه اين ادبيات در چارچوب فراگفتمان انقلاب اسلامي باشد.
اين استاد دانشگاه در پاسخ به پرسش ديگري گفت: ممكن است آمريكا در بحث قدرت نرم بر ايران تمركز بيشتري داشته باشد اما نگاه اين كشور معطوف به سيطره جهاني است.
وي تصريح كرد: آمريكايي ها در كشورهاي دوست خود هم تهاجم فرهنگي انجام مي دهند، حتي برخي كشورهاي عربي منطقه هم نسبت به قدرت نرم آمريكا انتقاد دارند.
متقي افزود: آمريكايي ها در شرايط كنوني توان حمله نظامي به ايران ندارد زيرا هر حمله نظامي به ايران با دفاع فراگير، متنوع و چند وجهي مواجه مي شود.
سيام-7432
دوشنبه 7 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 342]