واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به بهانه روز تغذيه با شيرمادر/وقتي غذاي مصنوعي جايگزين شير مادر مي شود!
خبرگزاري مهر-گروه اجتماعي: زندگي در جوامع صنعتي و توصيه هاي نادرست كه بعضا از سوي دوستان و آشنايان صورت مي گيرد، باعث شده برخي مادران از شير خشك و شير پاستوريزه براي تغذيه نوزادان خود استفاده كنند.
به گزارش خبرنگار مهر، عده اي از مادران به بهانه اينكه شاغل هستند و برخي ديگر به بهانه هاي ديگر، فرزندان خود را از تغذيه با شير مادر محروم مي سازند و به اين ترتيب، كودكان خود را در معرض انواع بيماريهاي ناشي از عدم تغذيه با شير مادر قرار مي دهند كه بعضا اين بيماريها با مرگ و مير نيز همراه است.
متاسفانه يكي از تبعات انكارناپذير جوامع صنعتي، دور شدن انسانها از ارزشها و رفتارهاي سنتي بوده است كه جامعه ما نيز از آن مستثني نبوده و شاهديم كه برخي مادران به توصيه هاي غلط و اشتباه دوستان و آشنايان خود توجه نموده و در اين راستا، مسيري را انتخاب مي كنند كه حركت در آن مسير، پيامدهاي زيادي به همراه دارد كه از آنها غافل هستند.
تغذيه با شير مادر، از جمله رفتارهايي است كه برخي مادران آن را به فراموشي سپرده و اصرار دارند كه به بهانه هاي واهي، فرزندان خود را با غذاهاي مصنوعي سير كنند. در حالي كه محروم كردن فرزند از تغذيه با شير مادر، علاوه بر اينكه مي تواند با بروز بيماريهايي همراه باشد، موجب كمرنگ شدن احساسات مادري نيز مي شود.
بر اساس گزارش هاي رسمي وزارت بهداشت ، حدود 75 درصد مادران كشور، تغذيه انحصاري با شير مادر را تا 6 ماهگي براي فرزندان خود رعايت نمي كنند. اين در حالي است كه شيرخواراني كه از شير مادر تغذيه ميكنند كمتر به عفونت ادراري مبتلا مي شوند.
اين بيماري (عفونت ادراري) در دختران شايع تر از پسران است و علائم آن در سنين مختلف متفاوت است. به طوري كه در دوران نوزادي اين علائم مي تواند به صورت شير نخوردن، زردي و بي قراري بروز كند و از يك ماهگي تا پايان 3 سالگي اين علائم به صورت دردهاي شكمي، يبوست و استفراغ ظاهر مي شود. اين بيماري بعد از دوران شيرخوارگي بيشتر به صورت سوزش ادرار، تكرر ادرار، عدم كنترل ادرار و ادرار اورژانسي است.
به گفته دكتر غلامرضا خاتمي (رئيس انجمن علمي تغذيه كودكان ايران)، براي تكامل رشد طبيعي كودكان، لازم است تا پايان دو سالگي از شير مادر استفاده شود.
اين فوق تخصص گوارش اطفال مي افزايد: در صورت تمايل كودك به ادامه دادن تغذيه با شير مادر در سنين بيشتر از دو سال، خوردن شير مادر جاي نگراني ندارد.
خاتمي با اشاره به اينكه در صورت تمايل كودك به خوردن شير مادر، نبايد اصرار در گرفتن كودك از شير مادر داشت، مي گويد: بين كودكاني كه از شير مادر استفاده مي كنند و كودكاني كه از شير خشك استفاده مي كنند ، از نظر قد و اندازه دور سر هيچ تفاوتي ندارند، تنها تفاوت در اين است كه كودكاني كه شير خشك مي خورند بعد از سه ماهگي بيشتر چاق مي شوند.
وي تاكيد كرد: تا زير شش ماهگي تمام كودكان چه كودكان لاغر و چه چاق فقط بايد از شير مادر تغذيه كنند و هيچ نوع غذاي كمكي به كودك نبايد داده شود.
از سوي ديگر، دكتر محمدرضا سعادت (فوق تخصص گوارش كودكان)، ضمن هشدار نسبت به بالا بودن خطر ابتلا به اسهال در كودكاني كه از تغذيه با شير مادر محروم مي شوند، عدم تغذيه با شير مادر را با افزايش خطر بقاء و سلامت كودكان مرتبط مي داند و مي افزايد: كودكاني كه با تغذيه اي غير از شير مادر رشد مي كنند، از ضريب هوشي پايين تري در مقايسه با كودكاني كه از شير مادر تغذيه كرده اند، برخوردارند.
به گفته اين فوق تخصص گوارش كودكان، بررسي ها نشان مي دهد خطر ابتلا به اسهال در نوزداني كه در 6 ماه اول تولد از تغذيه با شير مادر محروم مي شوند، 15 برابر بيشتر از كودكاني است كه از شير مادر تغذيه مي كنند.
در هر حال جاي بسي خوشحالي است كه دكتر كامران باقري لنكراني (وزير بهدشت) با اشاره به آمارهاي موجود، بر اين باور است كه شاهد بهبود گرايش استفاده از شير مادر هستيم.
اين مقام ارشد وزارت بهداشت مي گويد: در اوايل دهه 80 فعاليت كميته ترويج تغذيه با شير مادر دچار كاهش جدي شده بود و يكي دو سال نيز اين كميته تشكيل جلسه نداده بود. بر اين اساس از سال 1384 يكي از برنامه هايي كه به جديت پيگيري شد فعال كردن كميته و برنامه هاي كشوري در اين زمينه بود.
لنكراني با اشاره به اقدامات حمايتي از شير مادر افزود: در حال حاضر بر اساس آمارهاي موجود از سال 1384 به بعد شاهد بهبود گرايش به سوي استفاده از شير مادر هستيم و درصد كودكاني كه از شير مادراستفاده مي كنند رو به افزايش است.
در حال حاضر تغذيه با شير مادر، سالانه از مرگ بيش از 7 ميليون كودك در جهان پيشگيري مي كند. ضمن اينكه تغذيه با شير مادر، امكان ابتلا به عفونتهاي تنفسي را تا 5 برابر و احتمال مرگ و مير ناشي از اين بيماريها را تا 4 برابر كاهش مي دهد.
دوشنبه 7 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]