واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: گوگل از شما چه میداند؟!
زبان راستگو - اطلاع از وضعیت علمی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی و بهرصورت اطلاع از وضعیت دولتهای دیگر و نیروهای مرتبط با آنان نقش اساسی در تامین امنیت یک دولت خاص (در اینجا یعنی آمریکا) خواهد داشت. برای آمریکا اهمیت زیادی دارد تا بداند محققین کشور الف در زمینه پژوهشهای علمی - صنعتی خاص به چه نتایجی دست یافتهاند؟ برای آنها اطلاع از وضعیت اقتصادی و فرهنگی یک کشور خیلی مهم است. همچنین در زمینههایی که به آن نام تروریسم میدهند، شناخت تحرکات تروریستها و گروههایی از این دست برایشان اهمیت حیاتی دارد.
دستیابی به این اطلاعات از جمله مواردی است که هزینه زیادی برای کسانی که این اطلاعات را میخواهند، دارد.
گوگل چگونه میتواند در تامین اهداف مزبور نقش ایفا کند؟ باید دید که گوگل چقدر در کسب اطلاعات فوق مفید است؟ آیا گوگل میتواند وضعیت تحقیقات علمی - صنعتی یک جامعه خاص را بفهمد؟ آیا گوگل میتواند ارتباطات بین افراد مختلف و احیاناً تروریستها را معلوم سازد؟
* * *
استفاده شما از معمولترین خدمات گوگل یعنی جستجوی اطلاعات (search)، اطلاعات زیر را در اختیار او قرار میدهد:
* شمارهIP رایانه شما (مثل 192.168.0.17). این شماره بسته به شرایط، مکان رایانه شما و اطلاعات مرتبطی را در دنیای اینترنت نشان میدهد. مثلاً اینکه شما از چه ISP استفاده میکنید (شرکت تامین کننده اینترنت شما) و شهری که هم اکنون در آن هستید و چیزهایی از این قبیل.
* نوع سیستم عامل (مثل ویندوز xp ) و مرورگری که شما با آن کار میکنید (مثل فایرفاکس) و دقت صفحه نمایش شما (مثلا 800 در 600)
* کلماتی که توسط گوگل، جستجو کردهاید.
* تمام سایتهایی که از طریق صفحه جستجوی گوگل وارد آنها شدهاید.
اگر شما دارای یک حساب جی- میل (Gmail) در گوگل باشید، باید اطلاعات زیر را به موارد بالا اضافه کنید:
* چه کسانی به شما نامه فرستادهاند
* کسانی که از شما نامه دریافت داشتهاند
* محتوای نامههای فوق
حتی اگر شما در جی- میل حسابی نداشته باشید، نامههایی که برای دارندگان جی- میل ارسال کرده یا از آنها دریافت کردهاید شامل این موضوع میشوند.
استفاده شما از خدمات مختلف گوگل (مثل خبرخوان) و سایتهای وابسته، اطلاعات بسیار یشتری در اختیار او میگذارد. مثلاً اگر شما در شبکه اجتماعی اُرکات orkut عضو باشید، تمام ارتباطات و فعالیتهای شما در این شبکه در اختیار گوگل است.
موارد دیگری هم هستند که برای کاربران کشور ما فعلاً (!) کاربرد و اهمیتی ندارند، ولی به آنها اشاره میشود.
بعنوان مثال Latitude ابزاری است که امکان به اشتراک گذاری اطلاعات در مورد موقعیت جغرافیایی افراد از طریق تلفن همراه را در سرویس My Location فراهم می کند. اگر چه در این سرویس کاربر با انتخاب یک گزینه به گوگل اعلام میکند موقعیت جغرافیایی او را شناسایی نکند، این شرکت در سرور خود آخرین اطلاعات مربوط به موقعیت فیزیکی شما را در سرور خود نگه می دارد. آیا می دانستید گوگل از طریق این سرویس از عمر باتری گوشی شما و دیگر اطلاعاتی که به ظاهر اهمیتی ندارند هم مطلع می شود؟
بررسی جستجوها
بهتر است سناریو را برای کسی بنویسم که میخواهد کارش از دید شخص سومی مانند گوگل مخفی بماند. ما به هر دلیل میخواهیم که مقصود ما از جستجوهایی که در شبکه انجام میدهیم، پنهان بماند.
اما گوگل مجموع جستجوهایی که از طریق دستگاه رایانه ما انجام شده را میداند. آمار استفاده از سرویسهای مختلفی که از طریق این رایانه انجام شده (مثل ایمیل و...) را هم دارد. برایش خیلی سخت نیست تا بفهمد کدام جستجو واقعی و کدام برای ردگمکردن است. حتی گوگل میداند که از صفحات جستجویی که برایمان فراهم کرده، به چه سایتهایی کلیک کردهایم. فرض کنید لابلای جستجوهایی که انجام میدهیم چند جستجوی بیربط به موضوع هم بکنیم تا طرفمان (یعنی گوگل) گیج شود و مثلاً رد گم میکنیم. اما بدلیل اینکه کل عملیات ما تحتنظر گوگل انجام پذیرفته، خیلی نمیتوانیم به پوشیده ماندن کارمان اطمینان داشته باشیم.
بررسی نامههای الکترونیکی
یکی دیگر از چیزهایی که به ذهن میرسد اینست که محتوای نامههای ما را بررسی کند. اگر مواردی از ارتباطات مشکوک در آنها یافت، مساله را دنبال میکند تا به سرنخهای بیشتر و مدارک محکمتر برسد و نهایتاً این امور به مراجع خاص آن ارجاع میشود.
شاید بگوییم که ما برای ارتباط با افراد بیگانه ایمیلها را با نام مستعار میسازیم و از اطلاعات با عنوان مستعار استفاده میکنیم. البته کار خوبی است، اما اصلاً نباید به آن اطمینان کرد. اجازه بدهید مثالی بزنم:
بسیار پیشآمده که در صندوق ایمیل شما - که به نام مستعار ایجاد کردهاید- نامهای برای دوستتان فرستاده باشید. کافیست دوست شما در پاسخ ایمیل شما، نام واقعی شما را ببرد. یعنی تمام زحمات شما برای مخفی ماندن هویتتان بر باد رفت. ادامه این ماجرا مساویست با لو رفتن اطلاعات بیشتر در مورد هویت شما و دوستانتان.
شاید بگویید من یک ایمیل برای ارتباطات ناشناس دارم و یک ایمیل دیگر برای ارتباط با دوستانم. خب این هم راه حل بهتری است. اما هنوز اطمینان بخش نیست. هر بار که از گوگل استفاده میکنید، گوگل رایانه شما را با یک کوکی (با شماره شناسایی یکتا) شناسایی میکند. این کوکی دوسال روی رایانه شما اعتبار دارد و با هربار استفاده از گوگل، مجدداً احیا میشود. خب وقتی ببیند یکبار از ایمیل 1 و بار دیگر از ایمیل 2 روی این رایانه استفاده شده، احتمال زیادی میدهد که هر دو متعلق به یک نفر باشد.
هر بار که از گوگل استفاده میکنید، گوگل رایانه شما را با یک کوکی (با شماره شناسایی یکتا) شناسایی میکند. این کوکی دو سال روی رایانه شما اعتبار دارد و با هربار استفاده از گوگل، مجدداً احیا میشود.
اگر صندوق ایمیل شما در گوگل (Gmail) باشد، گوگل تمام ایمیلهایی که از آن ارسال یا به آن آمده باشد را میداند.
کسانی که با ریاضیات و آمار سروکار دارند، میدانند که خیلی راحت میتوان از طریق گراف ارتباط بین ایمیلها، هویتها را تشخیص داد.
البته شکل بالا، مثال بسیار سادهای از گراف مزبور است. از طریق تحلیل محتوای ایمیلها میتوان به موضوع ارتباطات بین ایمیلها پی برد.
ایمیلها از نظر ارتباطات کاری، ارتباطات دوستانه، ارتباطات خانوادگی و عاطفی و ... میتواند دستهبندی شود. رایانهها و مکان جغرافیایی آنها هم معلومند. مشکل بتوان در چنین شبکهای هویت مخفی داشت. شواهد زیادی در دست هست که نشان میدهد اطلاعات حتی پس از حذف آنها توسط کاربران، در سرورهای گوگل نگهداری میشود.
منبع:زبان راستگو (نویسنده: محمدرضا حجتی)
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]