واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: مثلا بعضیها تصور میکنند شیرینی خوردن باعث میشود که دندان کِرم بگذارد و از این جور حرفها. به نظر شما این باورها مبنای علمی دارند؟
در میان مردم، باورهای مختلفی درباره چیزهای مختلف وجود دارد که بهداشت دهان و دندان هم از این قاعده مستثنا نیست. مثلا بعضیها تصور میکنند هر دندانی که بیفتد، یک دندان جدید به جای آن در میآید و یا شیرینی خوردن باعث میشود که دندان کِرم بگذارد و از این جور حرفها. به نظر شما این باورها مبنای علمی دارند؟ در «دهان و دندان» این هفته 8 نمونه از این باورهای غلط اما رایج را در حوزه بهداشت دندانها با هم ورق میزنیم....
1.شیرینی نخور، دندانات کِرم میگذارد!
شما هم حتما این جمله را شنیدهاید. آیا شما هم به وجود كِرم دندان اعتقاد دارید یا این موضوع را یك باور عامیانه میدانید؟ محققان در یك پژوهش جدید تصاویر میكروسكوپی از ساختارهای بسیار كوچك و عجیب شبیه به كِرم را در درون دندان كرسی انسان به دست آوردهاند. براساس این گزارش، از زمانهای بسیار قدیم و در بسیاری از فرهنگها، این اصطلاح در بین مردم رواج داشته است كه دندانها دچار كِرمخوردگی شده و پوسیده و تخریب میشوند و اكنون محققان با كشف این ساختارهای جدید و بسیار كوچك، این باور قدیمی را اثبات كرده و نشان دادهاند.محققان دانشكده پزشكی دانشگاه مریلند كه كاشف این اجزای كِرمیشكل هستند، در این باره میگویند: «ما میدانیم كه این ساختارها كِرم نیستند اما ماهیت اصلی آنها هنوز نامعلوم است.»
در این پژوهش معلوم شده است كه اجرام استوانهای یا لولهای شكلی از میان حفرههای طبیعی دندانها به سمت بیرون رشد كردهاند. درون یك دندان انسان بیش از 500 هزار عدد از این استوانهها در هر میلی مترمربع وجود دارد كه به عنوان كانالهای كشیده شده از اعصاب به سمت دندان عمل میكنند. این استوانهها احساس گرما و سرما را به اعصاب دندان منتقل مینمایند. نظر دندانپزشكان درباره ماهیت و منشأ این ساختارها متفاوت است. در پژوهش جدید تصاویر دقیقتری از این ساختارها به دست آمده است، اما در عین حال سوالات بیشتری را در ذهن محققان به وجود آورده است. از این رو بررسیهای دانشمندان برای كشف ماهیت این ساختارها ادامه خواهد داشت.
2.جرم گیری به مینای دندان آسیب میرساند!
بیشتر مردم تصور میكنند جرمگیری دندان موجب نازك شدن مینای دندان و پوسیدگی آن میشود اما در واقع، هنگامی كه جرم روی دندانها تشكیل میشود، لایهای روی دندانها قرار گرفته و آن را از تحریكات سرما و گرما حفظ میكند. به هنگام جرمگیری این لایه برداشته میشود و حساسیت به سرما و گرما در دندانها رخ میدهد و این باور غلط را به وجود میآورد كه دندانها در اثر جرمگیری تراشیده شده و خالی شدهاند. باید توجه داشت كه اساسا دستگاه جرمگیری قادر به تراش دندان نیست و این حساسیت تنها به علت برداشته شدن لایه جرم است. تنها وسایلی که قادر به تراش دندانها هستند، فرزهایی هستند که سر الماسی و یا کار باید دارند و روی مته دندانپزشکی سوار میشوند.
3.در هر بارداری، مادر یک دنداناش را از دست میدهد!
حتما این را شنیدهاید که «زنان به ازای هر بارداری، یک دندان خود را از دست میدهند» اما این یک عقیده کاملا اشتباه است. بارداری به خودی خود هیچ اثری روی دندانها ندارد. این باور غلط از آنجا شکل گرفته که در گذشته تصور میشد جنین کلسیم مورد نیاز خود را از دندانهای مادر میگیرد اما امروزه ثابت شده که جنین کلسیم و سایر مواد مورد نیاز خود را از مواد غذاییای که مادر میخورد دریافت میکند. واقعیت این است که علت از دست رفتن دندان در بیشتر زنان باردار، رژیم غذایی پر شکر همراه با بیتوجهی به بهداشت دهان و دندان مادر و مراجعه نکردن او به دندانپزشک است.
4.قاشق را قبل از گذاشتن در دهان کودک، اول در دهان خودتان بگذارید تا کاملا تمیز شود!
یکی از عادتهای غلط برخی مادران این است که قاشق و یا پستانک کودک را قبل از اینکه در دهان کودک بگذارند، به منظور تمیز کردن، اول آن را داخل دهان خود میگذارند. همزمان با رویش دندانها، میکروبهای پوسیدگیزا وارد دهان میشوند و آغاز به فعالیت میکنند که این عادت غلط برخی مادران باعث میشود این میکروبهای پوسیدگیزا زودتر وارد دهان کودک شوند و به همین دلیل پوسیدگیهای دندان را در کودک افزایش دهند. دهان مادر به هیچوجه از دهان کودک تمیز تر نیست و این کار باعث میشود بسیاری از میکروبهای بیماریزا وارد دهان کودک شوند که مهمترین این میکروبها میکروبهای پوسیدگیزا هستند.
5.عمر دندانهای شیری تا 7سالگی است
در میان مردم این باور غلط وجود دارد که عمر دندانهای شیری تا 7سالگی است. این تصور باعث شده در حفظ و بهداشت دندانهای شیری سهلانگاری شود. حدود 70درصد از ناهنجاریهای دندانی در سنین بالا ناشی از کمتوجهی به دندانهای شیری و زود از دست دادن این دندانها است. زود از دست دادن دندانهای شیری که باید تا سن 10 تا 12 سالگی حفظ شوند باعث میشود فضای خالی آنها توسط دندانهای مجاور پر شود که این مشکل باعث میشود جایی برای رویش دندانهای دایمی وجود نداشته باشد و ناهنجاریهای دندانی و فکی ایجاد شود. افتادن دندانهای شیری از شش و هفت سالگی آغاز میشود و تا10ـ 12سالگی ادامه مییابد؛ بنابراین والدین باید درست مانند دندانهای دایمی از دندانهای شیری هم مراقبت کنند و برای ترمیم و عصب کشی این دندانها به دندانپزشک مراجعه کنند.
6.دود سیگار و اسپری بیحسی درد دندان را از بین میبرد!
حتما شما هم افرادی را دیدهاید که وقتی دندانشان درد میگیرد، سیگار میکشند که دود آن در اطراف دندان باعث کاهش درد شود و یا از داروخانه یک اسپری بیحسی میخرند و به دندانی که درد میکند میزنند تا درد دندانشان بهتر شود ولی این هم یک باور غلط است؛ چون اسپری بیحسی فقط لثه را بیحس میکند و موقتا شما احساس بیدردی میکنید ولی در واقع این احساس گذرا است و با عصب کشی دندانتان درد آن واقعا بهبود پیدا میکند.
7.مکیدن پستانک باعث نامرتبی دندانهای کودک میشود:
این هم یک باور غلط است که برخی افراد برای اینکه کودکشان در آینده نیاز به ارتودنسی پیدا نکند، به او پستانک نمیدهند ولی دندانپزشکان اعتقاد دارند که مکیدن پستانک تا سال دوم زندگی مانعی ندارد و حتی به تقویت قدرت جویدن کودک و عضلات جونده کمک میکند.
8.در عصبکشی، عصب دندان کشته میشود!
خیلیها فکر میکنند با عصبکشی، عصب دندانشان کشته میشود ولی واقعیت این است که عصب دندانشان قبلا در اثر عفونت، مرده است و با عصبکشی این عصب مرده از داخل دندان خارج میشود و فضای داخل دندان با مواد دندانی پر میشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 311]