واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اختصاصي ايرنا استاندار فارس بر توجه بيشتر ميراث فرهنگي به بناهاي تاريخي تاكيد كرد
فرهنگي. ميراث . ميراث
استاندار فارس در پاسخ به پرسشي درباره لزوم توجه بيشتر به مجموعه تاريخي تخت جمشيد و ضرورت اختصاص اعتباراتي براي توسعه پژوهشها و تحقيقات ومطالعات،افزايش ضريب حفاظت و نگهداري از اين بناي كهن بر توجه بيشتر سازمان ميراث فرهنگي در حفاظت از اين مجموعه و ساير بناهاي تاريخي تاكيد كرد.
مهندس رضازاده استاندار فارس در گفت وگويي اختصاصي با خبرنگار ايرنا، به تاكيدات رهبر معظم انقلاب به مجموعه آثار تاريخي و فرهنگي به ويژه يادمان كهن تخت جمشيد به عنوان نماد افتخار ايرانيان ، اشاره كرد.
خبرنگارايرنا اين سووال را مطرح كرد كه به رغم تاكيداتي كه رهبر فرزانه انقلاب درباره لزوم توجه به اين بناي تاريخي داشتند ولي هيچ مبلغ اعتباري از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري درقالب اعتبارات سفررهبرمعظم انقلاب به توسعه مطالعات و پژوهش هاوافزايش ضريب حفاظت بناي كهن تخت جمشيد اختصاص نيافته است.
استاندار فارس درپاسخ گفت: البته در سطح عناوين كلي سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري برنامههايي براي فارس تدوين واعلام كرده است اما ريز عمليات هنوز بروز پيدا نكرده است.
رضا زاده اين را نيز گفت كه ماانتظارجديت بيشتري ازسازمان ميراث فرهنگي و گردشگري داريم زيرافارس بيشترين آثار تاريخي رادركشور دارد و قطب مسايل گردشگري است و جاذبههاي كم نظير دارد.
همچنين موضوع فراگرفتن تودههاي عظيم دود بر فراز تخت جمشيد كه به علت به آتش كشيدن كاه و كلش باقي مانده در كشتزارهاي گندم در شهرستان مرودشت به هوا برمي خيزد وگاه ساعتها بر فراز آسمان مرودشت و مجموعه آثار تاريخي تخت جمشيد باقي ميماند از سوي خبرنگار ايرنا مطرح شد و استاندار فارس قول داد كه در اينباره از فرماندار مرودشت توضيح بخواهد و در اين رابطه چاره انديشي شود.
واقعيت موضوع اين است كه اين آتش سوزيها كه در بقاياي كشتزارها اتفاق مي افتد و بدون استثنا در همه جاي استان فارس و به ويژه شهرستان مرودشت مرسوم شده است نه تنها ميتواند به آثار تاريخي و سنگسازههاي تاريخي تخت جمشيد لطمه و آسيب بزند بلكه به تخريب زمين ، تخريب محيط زيست و ويراني خاك و موجودات ذره بيني زيستمند در خاك نيز ميانجامد.
تودههاي دودكه گاه از اين سوي تخت جمشيد به آن سوي آن در حركت است علاوه بر اينكه موجب آزار گردشگران و مسافراني كه به ديدار از تخت جمشيد مي پردازند ميشود باعث ميشود كه سنگسازههاي تاريخي اين بناي كهن نيز در هالهاي دود و گرما آسيب ببيند.
در هر حال اكنون يك هزار و ۵۴۸پروژه عمراني مرتبط با سفر رهبر معظم انقلاب به فارس مصوب شد كه اين پروژهها به دستگاههاي اجرايي ابلاغ شده است اما هيچكدام از اين پروژهها مرتبط با تخت جمشيد و آثار تاريخي و گردشگري استان فارس نيست.
اين در حالي است كه رهبر معظم انقلاب در سفر به استان فارس تاكيدات ارزشمند و متعالي درباره جايگاه آثار تاريخي تخت جمشيد بيان فرمودند و نگاهاي موجود از دو منظر به تخت جمشيد را تبيين فرمودند و بر نگاه سازنده و مثبت به تخت جمشيد و آثار باستاني تاكيد فرمودند.
هجدهم ارديبهشت ماه امسال رهبر فرزانه انقلاب در ديدار مسوولان اجرايي استان فارس بلندترين تعابير و جامعترين توصيفات را از يادمان فرهنگي تخت جمشيد بيان فرمودندوتخت جمشيدوبناهاي تاريخي قبل از اسلام را محصول سرپنجه هنرمند ايراني دانستند.
در اين مجال بار ديگر سخنان رهبر فرزانه انقلاب درباره آثار تاريخي و فرهنگي و تاكيدات ايشان درباره تخت جمشيد را مرور ميكنيم.
من همين جا اشاره بكنم به اين بناهاي باستاني مربوط به قبل از اسلام، تخت جمشيد و بقيه چيزهايي كه در اين استان هست، انسان از دو نظر ممكن است به اين مراكز باستاني نگاه كند، اينها را بايد از هم تفكيك كرد.
يك نگاه اين است كه اينها متعلق به جباران تاريخ بوده،هر كدامي كه نگاه مي كنيم، به يك نحوي به يكي از جباران تاريخ و طاغوتهاي بشري ارتباط پيدا ميكند ، بله، از اين جهت نگاه منفي به اينها هست.
غالب متدينين و انسانهايي كه نفرت طبيعي از استبداد و از جباريت دارند، بااين ديد وقتي به اين بناهاي باستاني نگاه ميكنند،طبعابراي آنها جاذبه اي ندارد.
ليكن يك جنبه ديگرهم وجود دارد و آن اين است كه اين بناها محصول سرپنجه هنرمندايراني است، محصول فكر راقي و روشن بين ايراني است درسالها و قرنها پيش از اين ، اين جنبه مثبت قضيه است.
همه بناهايي كه از لحاظ تاريخي - چه در اينجا، چه در اصفهان، چه در بقيه نقاط كشور - وجود دارد، از اين قبيل است.
درست است كه جباران استفاده كردند، اما خالق و آفريننده اين مجموعه ها كيست ؟ ذهن ايراني است، سرانگشت هنرمند ايراني است، روحيه بلند نظر ايراني است، ابتكار و ذوق ايراني است ، اين براي يك ملت افتخار است.
با اين ديد وقتي نگاه بكنيم، ميبينيم اينها مثبت است ،چه تخت جمشيد، چه بقيه مناطق ديگر ، اينها را نشان بدهيد.
در دنيا از چيزهايي كه جنبه افتخارآميز هم خيلي ندارد، گاهي اوقات به عنوان مفاخرتاريخي استفاده ميكنند، آن كساني كه مفاخر تاريخي را ندارند، براي خودشان خلق ميكنند! ما اين همه مفاخر تاريخي داريم، اين همه چيزهايي كه مايه تفاخر تاريخي ملت ايران است، اعتماد به نفس ملت ايران است، چرا اينها را نشان ندهيم ؟ يك نفري براي من نقل ميكرد، ميگفت رفته بوديم يونان ، ما را به مراكز گردشگري گوناگون ميبردند و آنها را به ما نشان ميدادند، از جمله به نقطهاي بردند، گفتند اينجا همانجايي است كه سپاهيان ايراني آمدند اينجا، از ما شكست خوردند، مردم را به يك بيابان خالي ميبرند و نشان ميدهند كه اينجا آنجايي است كه ايرانيها در آن دوره لشكركشي كردند و در اينجا شكست خوردند.
يك فضاي خالي را نشان ميدهند، يك مادههاي تاريخي را با يك فضاي خالي اثبات ميكنند.
خوب، اينجا نزديكي كازرون - آنطوري كه شنيدم - مجسمه والرين است، امپراتور روم، كه زانو زده در مقابل پادشاه ايران، خيلي خوب، اينجا را برويد نشان بدهيد، اين به آن در! تعابير بلند و انديشمندانه رهبر معظم انقلاب درباره آثار تاريخي پيش از اسلام و به ويژه تخت جمشيد بدون شك مي تواند جان تازه در كالبد سنگسازههاي تخت جمشيد ، اين خاستگاه تاريخ و تمدن ايراني بدمد.
اما ميطلبيد كه مسوولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با توجه به تاكيدات رهبر فرزانه انقلاب و با بهرهگيري از اين فرصت طرحهاي جامع و كلان براي مراقبت و نگهداري از بناي كهن تخت جمشيد و توسعه پژوهشها و مطالعات در اينباره تدوين و در قالب طرحهاي عمراني ارائه نمايند.
اين رويكرد هم ميتوانست استان فارس را از اعتبارات عمراني بيشتر در زمينه ميراث فرهنگي و گردشگري بهره مند سازد و هم گام تازه براي توسعه بناي كهن و تاريخي تخت جمشيد در استان فارس برداشته شود.
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 204]