واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: عاكفان كوى دوست
محمدرضا غلامى
كارشناس امور فرهنگى اجتماعي
انسان اين اشرف مخلوقات، در پى دستيابى به كمال به دنبال انتخاب است و اعتكاف انتخابى نيكوست. انتخاب همنشينى با قدسيان و فرشته خويان . معتكف با پيوندى محكم و ناگسستنى با مبدا هستى در پى قرابت با محبوب با چشيدن طعم شيرين وصل ،چشمه سار جان را زلال حضور لبريز مىسازد و با خطاب “ارجعى الى ربك” به منزلگاه دوست مىشتابد و با او خلوتى معنوى را مىآزمايد.
عاكفان كوى دوست با حضور در صحن وسراى يار، پلههاى وصال را پيموده و پله پله به خدا نزديكتر مىشوند. معتكف روزهاش ،نمازش ، حضورش در مسجد و ديگر اعمالش مايه تقرب است.
اعتكاف عهد مودت وميثاق مجدد با پروردگار است در فضليت اعتكاف اين بس كه معادل طواف كعبه و همتاى ركوع وسجود است. خداى منان مىفرمايد :” و عهدنا الى ابراهيم و اسمعيل ان طهرا بيتى للطائفين و العاكفين والركع السجود.” (و ما به ابراهيم و اسماعيل فرمان داديم كه خانه مرا براى طواف كنندگان ومعتكفان و ركوع كنندگان و سجده كنندگان از هرگونه آلودگى تطهير كنند .)
اساسا ارزش آدمى را عملش مىرساند. معتكف انسانى بزرگ و شريف است به اندازه شرافت و فضل عملش . مقدس اردبيلى يگانه زمان در علم وعمل ، در شرافت و فضيلت اعتكاف گويد: مبادا كسى گمان كند كه اعتكاف مقدمه عبادتى ديگر است . كسى كه با طهارت و در حال روزه در مسجد مقيم مىشود و تعهد قربت در اعتكاف مىنمايد اين عمل عبادت است. اعتكاف عبادتى مستقل است به مثابه حج و عمره و روزه و نماز و هر عبادت مستقل ديگر.
اعتكاف با همه فضيلتش زن ومرد را به خود مىخواند، انسان را مىخواند تا در دنياى هاى و هوى و دود و دم معراج انسانيت را به تماشا نشيند. فرصت طلايى عمر در پيش است و ايام در گذر پس همتى بايد تا با حضورى سبز از همسفران كوى دوست شويم .
اعتكاف و توسل از ديدگاه آيتالله تبريزي
يكى از امورى كه فقيه بزرگوار ميرزا جواد تبريزى (ره) به آن علاقه فراوان داشت شب زندهدارى ،توسل و مراسم معنوى وملكوتى اعتكاف بود.
مرحوم ميرزا (ره) شب زندهداري،توسل و مراسم ملكوتى اعتكاف را در سازندگى و كسب معنويت و نيل به درجات كمال موثر مىدانست.
ايشان در سنين جوانى هنگامى كه در قم مشغول تحصيل بودند علاوه بر شب زندهدارى وتوسل با عدهاى از طلاب معتكف مىشدند و شيرينى آن روزها را تا آخرين لحظات عمر خود احساس مىكردند. ايشان آن روزها را بهترين دوران مىدانستند و مىفرمودند : ( اشخاص بخصوص طلاب بايد قدر جوانى خود را بدانند و در ايام تحصيل با جديت به درس اشتغال داشته باشند و در اين مدت براى سازندگى و غلبه بر نفس اماره خود تلاش كنند. يكى از راههاى موفقيت، اعتكاف است. اعتكاف فرصتى است الهى براى رسيدن به كمال و كسب درجات معنوي.)
آيتالله العظمى ميرزا جواد تبريزي(ره) اگر شخصى (بخصوص طلبه جوان) را در حال شب زنده دارى ، توسل يا اعتكاف مشاهده مىكردند بسيار خوشحال مىشدند و مىفرمودند :” فرزندم با جديت درس بخوان و هنگامى كه در مثل اين مكانها ( محل اعتكاف) هستى از خدا كمك بخواه واهل بيت(ع) را واسطه قرار بده و به آنان متوسل شو كه آنان سفينه نجاتند. فرزندم! در مقابل انجام اين اعمال عبادى توقعى نداشته باش و امر را به خدا واگذار كن. اعمال را خالصانه انجام بده و با پروردگار منان معامله كن .”
مرحوم ميرزا (ره) همواره مىفرمود : “ انسان تا در دنياست بايد براى آخرت خود كارى كند و حسنات ذخيره كند شب و روز بكوشد اثرى از خود براى مذهب باقى بگذارد و اين را بايد از خدا بخواهد و يكى از مكانهاى كسب توفيق ،همين مجالس اعتكاف است.”عزيزان معتكف از خدا بخواهيد پروردگار متعال شما را لحظهاى به خودتان وامگذار و همواره شما را تحت حمايت حضرت ولى عصر(عج) حفظ و هدايت كند. مرحوم ميرزا(ره) در مواقع مختلف مىفرمود : بايد مومنين بخصوص طلاب كارى نكنند كه دل امام زمان(عج) به درد آيد. بدانيد هر كارى كه مىكنيد هر چند بسيار ناچيز چه آن كار توسل ودعا يا دفاع از مذهب يا تقويت عقيده يا خدمت به مردم و... مدنظر امام زمان(عج) است و او ناظر بر اعمال است. به اذن بارى تعالى و بارها وبارها آن بزرگوار دستگير بوده و خواهد بود. او همواره حافظ و پشتيبان شماست .در انتها از عزيزان معتكف در خواست مىنمايم تا خادمان خويش و دست اندركاران عاشق روزنامه رسالت را نيز از دعاى خويش فراموش نفرمايند. مقبوليت دعاها و توسلات و عبادات شما را از خداوند متعال مسئلت مىداريم.
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]