واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آلودگي صوتي ؛ گوش هاي ما دارد " كر " مي شود
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): از معضلات اساسي شهرهاي بزرگ ايران يكي آلودگي صوتي است. تحقيقات جديد نشان مي دهد در تهران ميزان آلودگي صوتي به حدي رسيده است كه ساكنان اين شهربايد بتدريج به فكر تهيه وسايلي براي محافظت از گوش خود به هنگام حضور در سطح شهر باشند ، و يا بپذيرند كه...
... بتدريج شنوايي خود را از دست بدهند. آلودگي صوتي موضوع جديدي براي تهران نيست و آنچه كه باعث طرح مجدد موضوع در نزد افكار عمومي شده ، هشدارهايي است كه نهادهاي متولي سلامت عمومي درباره بالارفتن ميزان اين آلودگي به مرتبه اي بالاتر از حد تحمل در تهران و پيامدهاي آن مي دهند.
در تحقيقات شركت كنترل كيفيت هواي تهران گفته مي شود كه عمدهترين عوامل ايجاد آلودگي صوتي در ايران، خودروها و موتورسيكلتها هستند. آلودگي صوتي يكي از مهمترين آلايندههاي محيط زيست در نواحي شهري است كه محصول توسعه و پيشرفت فناوري است . سر و صدا، يكي از معضلات اساسي دنياي امروز ما بوده و خيل عظيمي از افراد چه درمحيط كار خود و يا در محل زندگي از آزار ناشي از آن در مخاطرهاند. زندگي ماشيني سبب شده، انسان در محيطي پر استرس با منابع صدا و ارتعاش، همزيستي توأم با ناراحتي را تحمل كند.
عوامل متعددي باعث ايجاد آلودگي صوتي ميشوند كه از آن جمله ميتوان به فعاليتهاي صنعتي، فعاليتهاي تجاري، پرواز هواپيماها، ترافيك جادهاي، ساخت و ساز، حركت قطارها و ... اشاره كرد و در عين حال بيشترين عامل مؤثر در ايجاد آلودگي صوتي در ايران خودروها و موتورسيكلتها ميباشند.
جهت بررسي آلودگي صوتي شهرها، در ايران استانداردهايي تدوين شده است كه اين استانداردها به دو دوره زماني روز و شب تقسيمبندي ميشود. بسته به كاربري منطقة مورد نظر (تجاري، مسكوني، مسكوني- تجاري، صنعتي) ميزان استانداردها با هم متفاوت است .
بر اساس نتايج اندازهگيريها و مدل سازيهايي كه توسط بخش سنجش و مدل سازي آلودگي صدا در شركت كنترل كيفيت هوا صورت گرفته است، اكثر خيابانهاي شهر تهران داراي آلودگي صوتي بالاتر از dB 70 (دسيبل – واحد اندازه گيري صوت ) است و اين حد براي منازل مسكوني و مراكز آموزشي و درماني خارج از استاندارد ميباشد. در عين حال، انحراف از استاندارد سر وصدا در شب بيشتر از روز بوده كه ميتوان علت آنرا پائينتر بودن استاندارد صدا در شب (براي منازل مسكوني dB 45 در شب) و همچنين تردد خودروهاي سنگين در هنگام شب بعلت محدوديت تردد آنها در روز دانست.
كشورهاي پيشرفته دنيا براي ساخت بناهايي كه بايد ميزان سر و صداي پيرامون آنها دقيقا حساب شده باشد مانند مدارس و بيمارستانها از نقشههاي صوتي استفاده ميكنند. درحال حاضر در شهر تهران منطقه 7 شهرداري اولين منطقه اي بوده است كه اين نقشههاي صوتي براي آن تهيه شده و به ترتيب مناطق 6، 12، 11، 9 و 10 خواستار تهيه اين نقشهها توسط واحد صوت شركت كنترل كيفيت هوا بودهاند.
مطالعات علمي صورت گرفته نشان مي دهد كه در تهران منطقه 6 شهرداري از لحاظ آلودگي صوتي در صدر مناطق ديگر شهر قرار دارد، و به ترتيب 10 منطقه پر سر و صداي شهر تهران شامل مناطق 6، 10، 11، 12، 7، 13، 3، 19، 18 و 2 هستند كه با توجه به تعداد و سرعت خودروها در اين مناطق، مقدار كيلومتر پيمايش خودروها و توزيع نوع آنها، در هر منطقه و ميزان اتوبان هاي موجود اين تقسيمبندي انجام شده است.
همانطور كه اشاره شد يكي از معضلات زندگي امروز در كلان شهرها علاوه بر آلودگي هوا، آب و خاك ! آلودگي صوتي است .تحقيقات دانشگاهي نشان ميدهد كه آلودگي صوتي شايعترين علت كاهش شنوايي عصبي اكتسابي بالغين است . اين بيماري هنگامي كه به گوش آسيب رسانيد ، ديگر قابل درمان نيست ؟ ولي قابل پيشگيري است . آلودگي صوتي همچنين منشا بسياري از بيماريهاي روحي ورواني شناخته شده است بدين صورت كه باعث تحريك سيستم اعصاب مركزي ، تاثير بر سيستم غده هيپوفيزوآدرنال ،ايجاد اختلالات هورموني و عدم سلامت ميشود و هنگامي كه باعث كاهش شنوايي شود ، شخص نميتواند براحتي با افراد اجتماع ارتباط برقرار كند و اين خود باعث كاهش كيفيت زندگي و سلامت رواني او ميشود و باري را بر دوش اجتماع و جامعه ميگذارد واصولا سر و صداي زياد و آلودگي صوتي نوعي عامل استرس زاي بيولوژيك دانسته ميشود كه نه تنها بر سيستم شنوايي ، بلكه بر كل بدن انسان اثر ميگذارد.
آلودگي صوتي بر اثر ارتعاش مولكولهاي هوا و تغييرات مداوم فشار، بوجود مي آيد.اين امواج بصورت طولي در هوا منتشر شده و در محدوده فركانسي معيني مي تواند به وسيله گوش قابل درك باشد. بنابراين امواج صوتي شكلي از امواج مكانيكي هستند كه بصورت امواج طولي منتشر شده و ضمن برخورد با گوش، احساس شنيدن را ايجاد مي كنند. امواج مكانيكي ميتوانند بصورت فركانسهاي متفاوت در محيط منتشر شوند، اما محدوده فركانسهاي قابل درك براي انسان بين 20تا 20هزار هرتز مي باشد. امواج كمتر از 20هرتز را مادون صوت و امواج بيش از 20 هزار هرتز را فراصوت ميگويند.
سروصدا يا آلودگي صوتي را مي توان بصورت صداي ناخواسته اي دانست كه موجب بر هم زدن آرامش در زمان استراحت و يا تمركز افراد در حين انجام كار مي شود، به همين دليل صداي موسيقي نيز اگر در يك موقعيت و زمان نامناسب اجرا شود ، بعنوان منبع آلودگي صوتي در نظر گرفته مي شود.
آلودگي صوتي خصوصيات باليني مشخصي ندارد كه بتوان آن را از بقيه بيماريهاي گوش كه باعث كاهش شنوايي عصبي ميشوند ، جدا كرد و تشخيص آن از راه گرفتن شرح حال و محل كار فرد ومعاينه و آزمايش هاي شنوايي سنجي مقدور است .
همه ي افراد در معرض آلودگي صوتي ميتوانند تحت اثرات مخرب آن قرار بگيرند . با اين همه، تحقيقات دانشگاهي نشان ميدهد كه اصولا دستگاه شنوايي عصبي بعضي افراد آسيب پذيرتر از ديگران است . مثلا در افرادي كه موهاي بور دارند اين حساسيت و آسيب پذيري بيشتر از افراديست كه موهاي سياه دارند و يا به طور كلي دستگاه عصبي شنوايي در سياه پوستان كم تر از سفيد پوستان نسبت به آلودگي صوتي آسيب پذير است .
گروههاي شغلي شامل ، راهنمايان باند فرودگاه ، كارگران مته كار ، آهنگران ، نجاران ، كارگراني كه در كارخانههاي ريسندگي و بافندگي و يا چاپ خانه هاي داراي ماشينهاي با سر و صداي زياد كار ميكنند ، شكارچيان ، افراد نظامي ، موسيقي دانها و يا كساني كه دائما از دستگاه واكمن با صداي بلند استفاده ميكنند ، بيشتر از ديگران در معرض آسيبهاي جدي به سيستم شنوايي خود قرار دارند .
مشكل آلودگي صوتي در اكثر شهرهاي صنعتي و بزرگ جهان از جمله در كلان شهرهاي ايران مانند تهران - اصفهان - تبريز و مشهد بعنوان يكي از مهمترين معضلات زيست محيطي تلقي ميشود...
تحقيقات انجام شده در شركت كنترل كيفيت هواي تهران و مركز اطلاعات علمي و تخصصي حمل و نقل و ترافيك نشان مي دهد كه هياهو و دغدغههاي زندگي ماشيني، ناراحتي هاي جسمي و روحي شهروندان كلان شهرها را منجر مي شود كه عوارض جسمي، روحي و رواني ناشي از سروصداي ترافيكي در مقايسه با انواع ديگر بسيار زيانبارتر است. اين مسائل باعث شده است كه جهان امروز براي مبارزه با اين معضل هزينه هاي هنگفتي را صرف نمايد.
آلودگي صوتي اثرات مخرب بسياري بر سلامت انسان و حتي حيوانات و گياهان دارد . ساده ترين و ملموس ترين عارضه اي كه صداي آزاردهنده براي انسان به ارمغان مي آورد، كاهش قدرت شنوايي است. از ديگر اثرات نامطلوب ترازهاي صوتي بر روي انسان ميتوان به سر درد و سرگيجه، سوءهاضمه، يبوست، زخم معده و روده، خارش و آلرژي پوستي، ناراحتي هاي عصبي، تنگي عروق، افزايش فشار خون، سكته قلبي، كم شدن ميزان فراگيري بويژه در كودكان و اختلال در روند خواب اشاره كرد.
يكي از بزرگترين عوامل ايجاد كننده اضطراب در افراد، سر و صدا است. مواجهه زياد با تراز صداي بالا در صنعت، ايجاد عصبانيت و تحريك در عكس العمل فرد ميشود. اعتقاد بر اينست كه سرو صدا يكي از عوامل مستقيم بيماريهاي روحي است و نيز ممكن است سرعت يا شدت پيشرفت يك ناهنجاري روحي را بيشتر كند.
سر و صداي زياد براساس مطالعات مركز اطلاعات علمي و تخصصي حمل و نقل وترافيك همچنين مي تواند يكي از عوامل سقط جنين باشد. سر و صدا باعث ايجاد استرس در مادران ميشود، اين استرس رگهاي رحم را كه مسئول تهيه و رساندن مواد غذايي و اكسيژن به جنين هستند، منقبض مينمايد، لذا نوزادان اغلب با كاهش وزن به دنيا مي آيند وهمين تحقيق نشان ميدهد كه آلودگي صوتي درحيوانات ميتواند باعث خونريزيهاي گوش، سقط جنين ، بي اشتهايي ، كاهش شير و كوتاه شدن طول عمر آنها شود.
گروه گزارش
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 535]