واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: "زندانباني" شغل و مسووليتي خطير و حساس اما مغفول مانده دراذهان جامعه
زندانباني شغلي است كه نياز بهمسووليت پذيري و تعهد بالايي دارد، نقش زندانبانان دربازپروري، آموزش زندانيان و ايجاد امنيت و آرامش در زندان بركسي پوشيده نيست چرا كه نتايج مفيد فعاليت اين افراد نه تنها به خود زندانيان بلكه براي خانوادههاي اين افراد و مردم جامعه نيز ثمر بخش است.
بااين وجود متاسفانه زندانباني نيز مانند برخي ديگر از مشاغل در جامعه ما مورد بيمهري مردم قرار گرفته و اين نگاه منفي مردم و جامعه به درون زندان نيز نفوذ كرده و بسياري از كاركنان زندان ناگزير از آشكار ساختن شغل خود در محيطهاي اجتماعي ، خودداري ميكنند.
شايد يكي از دلايل مغفول ماندن زاويههاي مختلف اين شغل خطير و حساس ، عدم اطلاعرساني به موقع و مناسب از جانب رسانههاي جمعي و رسانه ملي باشد پس لازماست اهتمام بيشتري به انعكاس و معرفي اين شغل و مسووليت در جامعه صورت گيرد.
تعدادي از كاركنان بند نسوان زندان مركزي استان قزوين در گفت وگو با ايرنا به بيان برخي از مشكلات در رابطه با شغل خود پرداختند.
يك زندانبان وكارشناس مددكاري اجتماعي به خبرنگارايرنا گفت: زندانباني شغلي است كه كمتر درباره آن صحبت شده و مردم اهميت و حساسيت اين شغل سخت را ناديده ميگيرند.
"سوسن زارعي" افزود: فعاليت و مسووليت خطير زندانبانان در بازپروري، آموزش و نگهداري مددجويان بسيار گسترده بوده و اين افراد نقش موثري در عدم بازگشت مددجويان به جرايم گذشته و در نتيجه به زندان دارند.
وي با بيان اينكه اغلب كاركنان و پرسنل زندانها داراي تحصيلات عالي هستند اضافه كرد: بسياري از زندانبانان داراي تحصيلات مددكاري، مشاوره و آسيب شناسي بوده و در كنار مددكاران زندان درصدد حل مشكلات مدد جويان برميآيند.
اين كارشناس تصريح كرد: بر خلاف تصور عامه، كاركنان زندان با رفتاري دوستانه با اين افراد برخورد ميكنند.
زارعي اظهار داشت: نگاه منفي بسياري از مردم به اين حرفه و برخورد نامناسب با افرادي كه دراين مكان شاغل هستند سبب شده بسياري از ما حاضر به بيان شغل خود درمكانهاي عمومي نبوده و ناگزير شغل خود را پنهان كنيم.
يك كارشناس مديريت و برنامهريزي نيز گفت: بسياري از افراد علاقهمند به اين شغل به دليل رفتار تحقيرآميز مردم و حتي اطرافيان و با وجود علاقه و اشتياقي كه براي اين كار داشته و خدمات گستردهاي كه در اين مكان انجام دادهاند ، مجبور به ترك شغل خود شدهاند.
"رقيه حسيني" افزود:برخي از اوقات هنگامي كه همراه يك مددجو براي درمان وي به درمانگاه و مكانهايي مانند آن مراجعه ميكنيم برخي از مردم در ابتدا كه نسبت ما را با وي در نمييابند با خوشرويي با ما رفتار كرده و زماني كه از حرفه ما آگاه ميشوند براي فرد زنداني احساس دلسوزي كرده و از صحبت با ما پرهيز ميكنند.
وي اضافه كرد: تنها تقاضايي كه كاركنان زندان از مردم دارند احترام و درك شغل حساس و پرمشغلهشان است زيرا هدف اصلي از تمامي اقدامات و فعاليت هاي مسوولان و زندانبانان در زندان فراهم آوردن امنيت و آرامش بيشتر براي مردم و بازپروري و كمك به افرادي است كه مرتكب جرم شدهاند.
حسيني با بيان اينكه افرادي كه دراين مكان بسر ميبرند به دلايل گوناگون به ارتكاب جرم روي آوردهاند، اضافه كرد: كنار آمدن با اين افراد ، درك روحيات هر كدام از آنها و برقراري رابطهاي مبني بر اعتماد با ايشان به خصوص در مورد برخي از مددجويان با مشكلات فراواني همراه بوده و نياز به صبر و شكيبايي بسيار دارد.
مسوول فرهنگي بند نسوان نيز با اشاره به علل متفاوت در تمايل به ارتكاب جرم ، به خبرنگار ايرنا اظهار داشت: با توجه به اينكه هر يك از مددجويان داراي زمينه فرهنگي و خانوادگي خاص خود هستند مسوولان زندان و زندانبانان وظيفه سنگيني در مورد چگونگي برخورد با آنها دارند.
"ميترا صفنما" بااشاره بهاينكه بايدبراي عوض كردن نگاه مردم به مسوولان زندان و افرادي كه دراين مكان فعاليت ميكنند بايستي فرهنگسازي صورت گيرد تصريح كرد: اين وظيفه رسانههاي گروهي و صدا وسيما است كه نگاه منفي و برخورد نامناسب بسياري از مردم را نسبت به اينگونه مشاغل تغيير دهند.
وي افزود: افرادي كه دراين مكان فعاليت ميكنند مانند پرستاران، معلمان و ساير مشاغل نيازمند حمايت واحترام مردم هستند تا براي خدماترساني و حل مشكلات مددجويان در زندان انگيزه بيشتري داشته و موفقتر عمل كنند.
اين مسوول گفت: جدا از اينكه هر فردي به چه دليلي مرتكب جرم شده درمحيط زندان به عنوان يك مددجو از طريق مشاوران و مددكاراني كه دراين مكان حضور دارند با روشهاي صحيح برخورد بامشكلات آشنا شده و ميتواند دغدغههاونگراني- هاي روحي خود را با اين مشاوران بيان كند.
اين كارشناس همچنين خاطرنشان كرد: اهميت فعاليتهاي فرهنگي درزندانها با عنايت به نقش اصلاحي و تربيتي آن در اصلاح و تربيت مجرمين بر هيچكس پوشيده نيست.
وي با اشاره به برنامههاي متعددي كه براي مددجويان تدارك ديده ميشود، تصريح كرد: از طريق برگزاري دورههاي آموزش قرآن، نقاشي،خياطي، آرايشگري، گلسازي، گليمبافي، نهضت سوادآموزي و مسابقه كتابخواني در جهت بازآموزي فرهنگي اين افراد گام برميداريم.
صفنما همچنين پخش فيلمهاي آموزشي، فيلمهاي سينمايي و سرگرمكننده را از ديگر برنامههاي فرهنگي درنظر گرفته شده براي زنان زنداني ذكر كرد و گفت:
در زمينه ورزش نيز ازطريق برگزاري كلاسهاي واليبال، دارت، شطرنج، بسكتبال، طناب كشي وبرپايي رقابتهايي دراين زمينه درجهت فراهمنمودن امكانات تفريحي و ارتقاي سلامت در زندان اقدام نمودهايم.
اين مسوول فرهنگي زندان خاطرنشان كرد: براي مشاغلي كه به مدد جويان آموزش داده ميشود گواهينامه اعطا شده و اين افراد ميتوانند پس از خروج از زندان و مراجعه بهمركز مراقبتهاي پس از خروج اقدام بهدريافت وام تا سقف پنجاه ميليون ريال نمايند.
وي كاهش تنش و درگيري بين زندانيان، پركردن مفيد اوقات فراغت مددجويان، سرگرم شدن وايجاد محيطي مفرح براي اين افراد رااز جمله مزاياي برنامههاي فرهنگي و ورزشي درزندان ذكر كرد و گفت: همچنين به اين وسيله زمينهاي براي اشتغال اين افراد و كاهش تمايل به ارتكاب جرم ايجاد ميشود.
صفنما، بيكاري را از عوامل ريشهاي روي آوردن به انواع فسادها دانست و افزود: بسياري از افراد به لحاظ بيكاري و ضعف اقتصادي مرتكب جرم ميشود و آموزش حرفه يك فعاليت سازنده در جهت گشودن راهي نو در زندگي انساني است كه از روي ناچاري و بيكاري به خلاف روي آورده است.
اين كارشناس وجود مربي اخلاق كارآزموده و خوشرفتار را براي مددجويان در زندان امري ضروري دانست و تصريح كرد:برگزاري كلاس مهارتهاي زندگي و آموزش اخلاق و معارف اسلامي تاثير بسزايي در بازپروري اين افراد و يافتن راهكار براي عدم بازگشت ايشان به زندان و جرايم گذشته دارد كه هدايت اين مهم توسط مسوولان و پرسنل زندانها انجام ميگيرد.
مسوول فرهنگي بند نسوان زندان مركزي استان قزوين در پايان گفت: برخورد مناسب مردم و درك برخي از مشاغل كه شايد درجامعه ازجايگاهي ويژه برخوردار نباشند ولي حساسيت و مسووليت پذيري بالايي را ميطلبد، ميتواند زمينهساز ايجاد جامعهاي زيباترو باامنيت رواني واجتماعي بيشتري باشد.ك/۴ ۱۶۴۵ /۳۴۰۴
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 834]