واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي پنجاه سال روابط ديپلماتيك ايران و تايلند
تبادل هياتهاي دانشگاهي و امضاي تفاهمنامههاي همكاري بين مراكز دانشگاهي معتبر ايران و تايلند طي سالهاي گذشته ظرفيتهاي كاري و فرهنگي تازهاي را فراهم ساخته است كه جا دارد با بهرهگيري هرچه بيشتر از اين ظرفيت نسبت به توسعه تبادل استاد و دانشجو، تاسيس كرسيهاي ايرانشناسي، اسلامشناسي، زبان فارسي، مطالعات و زبان تايلندي، تحقيقات و پژوهشهاي علمي و فرهنگي اقدام كرد.
ميراث تاريخي و فرهنگي دو كشور كه امروزه در اذهان نسلهاي باقيمانده و همچنين برخي آثار و سنتهاي فرهنگي و مذهبي متجلي شده است، ظرفيتي است كه تلاش بيشتري را جهت بهرهگيري هرچه بيشتر از آن در راه گسترش مناسبات دوجانبه فرهنگي ميطلبد. ساخت فيلمهاي مستند از زندگي و نقش كارگزاران ايراني و خدمات آنان به جامعه تايلند، احيا و بازسازي برخي از آثار تاريخي مربوط به روابط تاريخي دو كشور همچون مقبره شيخ احمد قمي، يافتن مقبره محمد استرآبادي و ديگر شخصيتهاي موثر ايراني، آثار و بناهاي مربوط به اقامت اولين سفير ايران در سيام، كتيبههاي فارسي و يا متخذ از منابع ايراني در معابد و ديگر مراكز قديمي تايلند و انجام پژوهش هاي مربوط به سنتهاي فرهنگي برجاي مانده از ايرانيان در تايلند و ديگر موضوعهاي مشابه هر يك فضاي جديدي جهت همكاريهاي فرهنگي را ميتواند فراهم سازد.
بخشهاي مربوط به صنعت فيلم و سينما، گردشگري، همكاريهاي هنري، صنايع دستي، موسيقي و تئاتر سنتي و مذهبي، نقاشي و كتابهاي كودكان از ديگر ظرفيتها و زمينههايي است كه ميتوان بيش از هر زمان ديگر با بهرهگيري از آن راه را براي تقويت و توسعه مناسبات فرهنگي دو كشور هموار ساخت. اين امور در كنار ويژگيهاي شرقي دو كشور و تاكيد بر اصول اخلاقي و ديني رايج در ميان مردم ايران و تايلند زمينههاي درك و فهم هرچه بيشتر و همدلي و همكاري را موجب شده است.
در حوزه اقتصاد، ششمين اجلاس كميسيون همكاريهاي اقتصادي دو كشور در ارديبهشتماه 1381 در تايلند و با حضور معتمدي وزير وقت پست و تلگراف و تلفن ايران برگزار شد و طي آن دو سند همكاري درخصوص جهانگردي و حمل و نقل هوايي به امضا رسيد.
در اين مقطع براساس گزارش وزارت بازرگاني تايلند، حجم مبادلات تجاري بين جمهوري اسلامي ايران و تايلند طي سالهاي 2000 تا 2003 به ترتيب 8/499 ميليون دلار در سال 2000، 4/208 ميليون دلار در سال 2001، 8/238 ميليون دلار در سال 2002، 368 ميليون دلار در سال 2003 و 157 ميليون دلار در پنج ماهه اول سال 2004 بوده است. بالا بودن حجم مبادلات تجاري در سال 2000 كه مبلغ 8/499 ميليون دلار را نشان ميدهد، به اين دليل است كه در اين سال تايلند از جمهوري اسلامي ايران نفت خريداري كرده است.
به جز سال 2000، از سال 1998 تاكنون خريد نفت متوقف شده و تنها در سال 2000 موازنه تجاري بين دو كشور مثبت و به نفع ايران بوده است. كل حجم روابط تجاري دو كشور در سال 2003 با 19/54 درصد افزيش نسبت به سال قبل از آن به 368 ميليون دلار بالغ شد كه از اين رقم 9/296 ميليون دلار، ارزش صادرات تايلند به ايران و 4/71 ميليون دلار ارزش واردات تايلند از ايران بوده است. به اين ترتيب كفه توازن تجاري براي سومين سال متوالي به نفع تايلند و بالغ بر 5/255 ميليون دلار بوده است.
تشكيل كميته فني مشترك ميان شركت ملي نفت ايران و شركت نفت تايلند
يكي از تحولات مثبت اين دوره تشكيل كميته فني مشترك ميان شركت ملي نفت ايران و شركت نفت تايلند بود. در جريان سفر آقاي هادي نژادحسينيان معاون وزارت نفت به تايلند دربهمنماه سال 1382 (25 ژانويه 2004) در پي امضاي يك يادداشت تفاهم، اين كميته با هدف پيگيري همكاريهاي نفتي تشكيل شد.
سفر دكتر كهزادي رئيس وقت بانك توسعه صادرات ايران و امضاي قرارداد همكاريهاي بانكي با اگزيم بانك تايلند در اول خرداد 1383 نيز از نقاط مثبت همكاريهاي اقتصادي دو كشور بود.
اين سفرها و همچنين اقدامات سفارت در زمينه اقتصادي بر محور تقويت شناخت و ارتباطات بخشهاي خصوصي دو كشور نسبت به يكديگر متمركز بوده است.
تسريع در روند تبادل اطلاعات اقتصادي ميان دو كشور، تسهيل و تشويق طرفها و شركتهاي اقتصادي و تجاري به سفرهاي متقابل و تلاش براي ارتباط دادن شركتها و بخشهاي اقتصادي داراي مزيت نسبي جهت همكاري متقابل، در مجموع نتايج مثبتي به دنبال داشت و اميدها و حركتهاي موفقي براي همكاري در بخشهاي انرژي و اكتشاف نفت، هتلسازي، ساخت مسكن و توليد مشترك قطعات اتومبيل ايجاد كرد.
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]