واضح آرشیو وب فارسی:فارس: علي خرم در گفتگو با فارس: جمهوريخواهان نگران مصالحه ايران با دموكراتها هستند
خبرگزاري فارس: يك كارشناس مسائل بينالملل گفت: جمهوري خواهان نگران اين هستند كه در صورت روي كار آمدن دموكراتها در اين كشور روابط دوستانهاي با ايران برقرار كنند و دولت بوش به دليل كوتاهي در اين زمينه مقصر شناخته شود.
علي خرم كارشناس مسائل بينالملل در گفتگو با خبرنگار سياستخارجي خبرگزاري فارس در خصوص گشايش دفتر حافظ منافع آمريكا در تهران گفت: در وهله اول بايد توجه كرد كه دفتر حافظ منافع آمريكا در تهران و در خيابان جردن داير است و چنين مسالهاي تازگي ندارد، اما آن چيزي كه مد نظر است جايگزين كردن ديپلماتهاي سوئيسي با آمريكايي در تهران و جايگزيني ديپلماتهاي پاكستاني با ايراني در واشنگتن است.
وي در توضيح اين مطلب افزود: در حال حاضر در واشنگتن ديپلماتهاي ايراني وزارت خارجه ايران زير پرچم كشور پاكستان فعاليت ميكنند و آنها تابع نمايندگي پاكستان هستند. دفتر حافظ منافع آمريكا در سفارت سوئيس مستقر است و ديپلماتهاي سوئيسي مسؤليت امور آن را برعهده دارند، اما اقدامي كه محتمل است اينكه ايران و ايالات متحده در پايتختهاي دو كشور با پرچم و ديپلماتهاي ايراني و آمريكايي دفتر حافظ منافع فعاليت كند.
اين كارشناس وزارت امور خارجه تصريح كرد: شبيه اين اقدام در مورد ايران و مصر وجود دارد و دفتر حافظ منافع مصر در تهران با پرچم مصر و ديپلماتهاي مصري اداره ميشود و در قاهره هم اينگونه است. وضعيت ايران و آمريكا هم در صورت بهبود شرايط ميتواند مانند ايران و مصر شود و ديپلماتها بتوانند با وزارت امور خارجه دو طرف در ارتباط باشند.
وي افزود: آن چيزي كه تاكنون در اين مورد گفته شده جنبه رسمي ندارد و براي اين كار وزارت امور خارجه بايد از طريق دفتر حافظ منافع خود در تهران به وزارت امور خارجه ايران رسماً اعلام كند كه قصد دارد دفتر حافظ منافع آمريكا در تهران را در ظرفيت كامل داير كند و قصد استقرار ديپلماتهاي آمريكايي در تهران را دارند. اين درخواست بايد به صورت رسمي اعلام شود و بايد دو طرف در مورد آن رضايت داشته باشند.
خرم يادآور شد: آنچه كه تاكنون گفته شده جنبه رسمي نداشته است و اين بيشتر به استمزاج رسانهاي شباهت دارد. اين مساله البته سابقه هم دارد و حدود 17 سال قبل آمريكاييها در زمان صدور قطعنامه 598 و با اشاره به يكي از بندهاي اين قطعنامه اشاره ميكردند كه آمادگي دارند دفتر منافع دو كشور به سطح متناسب با روابط جديد دو كشور ارتقاء پيدا كند، اين پيشنهاد در آن زمان مورد موافقت دولت ايران واقع نشد.
اين استاد كارشناس مسائل بينالملل در مورد زمينههاي مطرح شدن چنين موضوعي از سوي رسانههاي آمريكايي خاطرنشان كرد: اكنون شرايط دو كشور متفاوت با 17 سال قبل است، آقاي احمدي نژاد به مردم آمريكا نامه مينويسد، رئيس جمهور ايران همچنين در سفر به نيويورك هم به محل برجهاي دوقلو رفت و براي قربانيان اين حادثه دعا كرد. اين قبيل اقدامات نشان دهنده ميل ايران به تنش زدايي و بهبود روابط بود.
وي افزود: آمريكاييها تاكنون به صورت بيسابقهاي اقدامات خود را عليه ايران را دنبال ميكردند اما در فاصله شش ماهي كه تا انتخابات رياست جمهوري اين كشور باقي است جمهوري خواهان نگران اين هستند كه دولت بعدي ايالات متحده با ايران از سر دوستي وارد شود و دولت بوش براي كوتاهي در اين زمينه مقصر نشان داده شود.
علي خرم در بخش ديگري از سخنان خود تصريح كرد: بوش براي پيگيري از چنين اتفاقي اين پيشنهاد را مطرح ميكنند. اما اينكه اين پيشنها چقدر عملي خواهد شد و ظرف مدت اين شش ماه اين امكان وجود دارد كه دفتر حافظ منافع ايالات متحد ارتقاء يابد ؟ بعيد است اما جمهوري خواهان به دليل ژستي كه اين پيشنهاد دارد آن را مطرح ميكنند.
وي خاطر نشان كرد: يك امكان هم وجود دارد كه دولت آمريكا به دنبال كردن سياست چماق و هويج خود با طرح اين مساله بخواهد روي خوشي به ايران نشان دهد.
اين كارشناس مسائل بينالملل يادآور شد: آمريكا براي پاسخگويي به اروپا و روسيه كه خواهان تلاش آمريكا براي بهبود روابط با آمريكا هستند چنين پيشنهادي را مطرح كند. مجموعه اين عوامل دست به دست هم داده است كه هيات حاكمه امريكا چنين پيشنهادي را در رسانهها مطرح كنند.
خرم همچنين با اشاره به پيشنهاد دو سال قبل آمريكا به ايران كه در صورت تعليق غنيسازي اورانيوم از سوي ايران دفتر حافظ منافع آمريكا در تهران گشايش مييابد، گفت: آمريكاييها دوسال قبل اين كار را ميخواستند به عنوان يك مشوق به ايران فروشند و فكر ميكردند ايران تشنه تاسيس دفتر حافظ منافع آمريكا در تهران است اما در اين دو سال فهميند چنين چيزي نيست و اكنون به عنوان يك اقدام دوجانبه اين پيشنهاد را مطرح كردهاند.
وي تصريح كرد: لزوماً تاسيس دفتر حافظ منافع در سطح كشورها براي صدور ويزا صورت نميگيرد و ايران ميتواند اين مساله را با آمريكاييها شرط كند كه دفتر حافظ منافع آنها در تهران ويزا صادر نكند.
خرم با اشاره به اظهارات اخير رايس در مورد تاسيس دفتر حافظ منافع آمريكا در تهران، تصريح كرد: خانم رايس با اين سخنان قصد دارد رنگ و جلايي به اين پيشنهاد خود بزند و به نوعي منتي بر سر مردم ايران بگذارد كه آمريكا با تاسيس دفتر حافظ منافع در تهران ميخواهد سفر مردم ايران را به آمريكا تسريع كند و آمريكا ميخواهد از مساله صدور ويزا به عنوان يك اهرم فشار بر دولت ايران استفاده كند.
انتهاي پيام/
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]