تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 23 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):امّتم همواره در خير و خوبى اند تا وقتى كه يكديگر را دوست بدارند، نماز را برپا دارند،...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

خرید نهال سیب سبز

خرید اقساطی خودرو

امداد خودرو ارومیه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1806364275




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي واژه «احقاف» در آخرين شماره «صحيفه مبين»


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي واژه «احقاف» در آخرين شماره «صحيفه مبين»
گروه انديشه: مقاله «احقاف، نمونه‌اي از افزايش وضوح در روند تاريخي تفسير»، نوشته «احمد پاكتچي» در آخرين شماره فصل‌نامه «صحيفه مبين» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، واژه‌ها يا نامه‌هاي ذكر شده در قرآن كريم، در دوره‌هاي مختلف تاريخي، در مقام تعيين مرجع از وضوح بيشتر يا كمتري برخوردار باشند. به عنوان مبنايي كلي در رويارويي با متون، انتظار بدوي آن است كه برخي از واژه‌ها يا نام‌هاي ياد شده در قرآن كريم كه در صدر اسلام داراي مرجعي واضح بوده‌اند، به تدريج با دور شدن از آن عصر، با ابهام در مرجع‌يابي مواجه شده باشند.

به زعم نگارنده، هيچ بعيد نيست كه صحابه و تابعين درباره تعيين معناي يك واژه يا مسماي يك نام آگاه بوده باشند، اما به تدريج با دور شدن از عصر آغازين، با از دست رفتن بافت پيرامتني از وضوح واژه يا نام كاسته شده باشد. آن‌چه دور از انتظار مي‌نمايد، حالت وارونه است؛ يعني واژه‌اي يا نامي در عصر آغازين اسلام، با ابهام در مرجع‌يابي روبه‌رو بوده باشد و در زماني متأخر، درباره مرجع آن وضوح احساس شود.

استاديار دانشگاه امام صادق(ع) مي‌نويسد: به نظر مي‌رسد كه اين افزايش وضوح درباره واژه «احقاف» روي داده باشد. نزد نخستين مفسران، درباره احقاف ديدگاه‌ها دور از وضوح و پر اختلاف است، در حالي‌كه در سده‌هاي بعدي بر وضوح اين نام افزوده شده و از احساس ابهام درباره مرجع آن كاسته شده است. بر اين پايه، مطالعه احقاف، مي‌تواند زمينه دست‌يابي به شاخص مناسبي براي مطالعه چنين رخدادي در روند تاريخي تفسير باشد.

در بخشي از اين جستار در رابطه با مرجع احقاف نزد مفسران متقدم، مي‌نويسد: مروري بر اقوال و آثار تفسيري حكايت از آن دارد كه در عصر صحابه و تابعين ـ دسته كم آن‌گونه كه در منابع روايي بازتاب يافته ـ در تعيين مرجع احقاف ابهام و اختلاف نظري جدي وجود داشته است. نخستين مفسر كه تفسيري در خصوص احقاف از او نقل شده، ابن‌عباس از صحابه است، اما به شماره اقوال مفسران پسين در باب احقاف، اقوال منتسب به ابن‌عباس وجود دارد. در يكي از اقوال منقول از وي، احقاف اشاره به يك وادي ميان عمان و سرزمين «مهره» دانسته شده است.

پاكتچي در رابطه با مرجع احقاف در اخبار و قصص معتقد است كه: در آثار مورخان و اهل اخبار، با وجود پرداخت گسترده به داستان قوم عاد، بر خلاف انتظار كمتر پرداختي به موضوع احقاف ديده مي‌شود. در سخني منقول از «وهب‌بن‌منبه» در خلال داستان قوم عاد، گفته مي‌شود آن‌گاه كه خداوند بر هلاك آن‌ها اراده كرد، ريگ‌هايي انباشت تا آن‌كه عظيم‌تر از كوه شدند... آن‌گاه هود(ع) آنان را بيم داد كه اگر ايمان نياوريد اين ريگ‌هاي انباشته مبدل به عذابي بر شما خواهند شد.

وي مي‌نويسد: اين عبارت به نوعي تفسير آيه قرآن كريم درباره انذار هود(ع) «بالاحقاف» است و نشان مي‌دهد كه وهب احقاف را تنها داراي ارزش واژگاني و ظاهرا به معناي «ريگ انباشته» مي‌دانسته، بدون آن‌كه آن را به مرجعي جغرافيايي بازگرداند.

وي در رابطه با اين موضوع كه مرجع احقاف در منابع جغرافيايي چه جايي است مي‌‌نويسد: نخستين منابع جغرافياي اسلامي كه در سده 3 قمري، يادي از احقاف به ميان نياورده‌اند، به طوري كه نامي از آن در نوشته‌هاي اين سده از جمله آثار «يعقوبي» و «ابن‌رسته» ديده نمي‌شود. اين خود تأييدي ضمني بر اين نكته است كه احقاف نزد آنان جاي نام شناخته شده‌اي نبوده است.

وي در بخش پاياني اين نوشتار اين‌گونه نتيجه مي‌گيرد كه: بايد گفت كم آشنا بودن احقاف به عنوان واژه، در طي سه سده نخستين، عالمان مسلمان را دچار اختلاف نظر كرده است. به نظر مي‌رسد شايسته‌ترين قول، گرفتن احقاف به معناي كوهستان از حيث لغوي، و تعيين مكان احقاف عاد در همان سرزمين ثمود در شمال حجاز و نزديك شام است، قولي كه برآيند سخن مجاهد و ضحاك از مفسران متقدم و يكي از دو قول اصلي منقول از ابن‌عباس است.

آخرين شماره از فصل‌نامه «صحيفه مبين» به صاحب امتيازي معاونت فرهنگي دانشگاه آزاد اسلامي، مدير مسئولي دكتر «محمدمهدي مظاهري» و سر دبيري دكتر «سيدبابك فرزانه» روانه بازار نشر شده است.
 شنبه 1 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 341]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن